Započinje 7. Radionica dizajna interakcija, Interakcije 2012 − Suvremene utopije

Objavljeno: 15.03.2012.

U ponedjeljak 19. ožujka započinje tradicionalna Sedma radionica dizajna interakcija, koja se održava na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a trajati će do subote 24. ožujka. Na radionici će sudjelovati 34 studenata i studentica dizajna vizualnih komunikacija, interaktivnih medija, produkt dizajna, primijenjene umjetnosti, arhitekture, računarstva i informatike te sociologije, sa Sveučilišta u Splitu, Zadru, Rijeci i Zagrebu, Sveučilišta u Ljubljani i Cetinju, te škola za dizajn u Beogradu

Radionica će se ove godine baviti suvremenim utopijama, utopijama koje ne predstavljaju imaginarne udaljene svjetove, već onima koje kroz stvaranje drugačijih svjetova i društvenih odnosa zapravo propituju današnje odnose pojedinaca, društva i tehnologije. Radionica se ne usmjerava primarno na samu tehnologiju, koliko na širu implikaciju korištenja novih tehnologija.

Cilj radionice je poticati sudionike i sudionice na pomicanje tradicionalnih definicija dizajna i propitivanje današnje uloge dizajna u društvu kroz kritičku dizajnersku praksu. Radionica nudi iskustvo multidisciplinarnog grupnog rada koji je u skladu sa stvarnom recentnom dizajnerskom praksom. Želja je da kroz navedeno iskustvo sudionici i sudionice percipiraju dizajn kao drugačiji način razmišljanja – refleksivan, kritički i društveno odgovoran.
Koordinator i voditelj radionice je docent Ivica Mitrović (http://dvk.com.hr/interakcije) s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija. Gosti voditelji radionice i predavači su: Demitrios Kargotis i Dash Macdonald, koji djeluju kao Dashndem (http://www.dashndem.com), a vanjski su suradnici na britanskim Sveučilištima Birmingham City i Coventry, te Royal College of Art u Londonu; zatim Oliver Kochta-Kalleinen, Pekko Koskinen i Christina Kral iz finske grupe Ykon (http://ykon.org/news.html); te Loove Broms (http://www.loove.org) sa švedskog Interactive Institute i Royal Institute of Technology (KTH).

Dolazak gostiju su između ostalih omogućili British Council, Finski Arts Council, Švedska ambasada, Ministarstvo kulture RH i organizacija Drugo more iz Rijeke.

Program započinje u ponedjeljak 19. ožujka uvodnim predavanjem o dizajnu interakcija voditelja radionice Ivice Mitrovića, a zatim slijede predavanja gostiju voditelja radionice (Dashendem, Ykon, Broms). Tijekom tjedna će sudionici i sudionice raditi u tri grupe zajedno sa svojim voditeljima, a završna prezentacija će se održati u velikoj dvorani Umjetničke akademije u subotu 24. ožujka i biti će otvorena za javnost. Rezultati radionice će biti prezentirana i na pripadnom web sjedištu (http://dvk.com.hr/interactions/workshop2012/).
O interakcijama
Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu prva je obrazovna ustanova u Hrvatskoj na kojoj se obrađuju sadržaji iz ovog područja. Na Odsjeku je 2004. godine održana i prva međunarodna radionica u području dizajna interakcija izvan teritorija EU, u okviru ljetne škole Convivio. Odsjek od 2007. održava radionice dizajna interakcija “splitinteractions” u sklopu aktivnosti promoviranja ove specijalizacije. Uz specijalističke sadržaje s područja dizajna interakcije, svrha radionica je i promovirati interdisciplinarni pristup obrazovanju koji je osobito potreban i poticajan u području dizajna.

Teme do sada održanih radionica odnosile su se na društva u tranziciji; metodologiju dizajna usmjerenu korisnicima; javni prostor; odnose tehnologije, interakcije i edukacije; nevidljive strukture gradova te hibridne gradove. Radionice su vodili međunarodni stručnjaci s područja dizajna interakcija, akademski djelatnici priznatih ustanova za edukaciju na području dizajna. Voditelji i voditeljice dolazili su sa sljedećih ustanova: Royal Institute of Technology (KTH), Stockholm; Limerick School of Art and Design, University of Limerick; California State University East Bay; School of Arts and Creative Industries, Edinburgh Napier University; Royal College of Art (RCA), London; University of Westminster, Kingston University, London; Konstfack – University College of Arts, Crafts and Design, Stockholm. Do sada je na radionicama sudjelovalo preko 150 studenata i studentica.

Kao potvrda značaja i uspjeha ovih aktivnosti dolazi i velika nagrada 43. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna koja je 2009. godine dodijeljena Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije. Među nagrađenim projektima se nalaze i radovi nastali na spomenutim radionicama. Na bienalnoj izložbi hrvatskog dizajna “0910″, koju organizira Hrvatsko dizajnersko društvo, zajednički projekt nastao na radionici 2010. godine proglašen je kao najbolji rad u studentskoj koncept kategoriji.

U sklopu ovih aktivnosti je pokrenut i blog koji prenosi vijesti i članke, donosi komentare i dokumentira aktivnosti vezane za područje suvremenog dizajna koji je vezan za nove tehnologije (http://dvk.com.hr/interakcije).

Dizajn interakcija promatra odnose između ljudi, tehnologije i društva (Hand, Mitrović, Smyth, 2010). Ne bavi se samo ljudima i svijetom oko njih, već i interakcijama između njih. Dizajn interakcija je pristup, tj. proces dizajniranja odnosa, a ne samih stvari (Dunne, 2007). Dizajneri interakcija su hibridni dizajneri koji se ne uklapaju u neku od kategorija, oni su mješavina dizajnera, istraživača, inženjera i umjetnika (Dunne, 2007). Radi se o izrazito multidisciplinarnom području koje obuhvaća dizajn, psihologiju, sociologiju, komunikologiju, antropologiju, računalne znanosti, inženjerstvo, informacijske i komunikacijske tehnologije, arhitekturu i umjetnost novih medija.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook