Spoj jazza i grafičkog dizajna - Niklaus Troxler izlaže u MSU u sklopu Zgrafa

Objavljeno: 06.03.2012.

Samostalna izložba Niklausa Troxlera, dobitnika Grand Prix-a Zgrafa 10, bit će otvorena u galeriji No zagrebackog Muzeja suvremene umjetnosti 16. ožujka u 20 sati. Niklaus Troxler švicarski je dizajner koji je svjetsku slavu stekao dizajniranjem plakata za jazz koncerte koje u posljednjih četrdeset godina organizira u svom rodnom gradu Willisau

"Plakat mora zvučati! Uvijek se trudim postići dijalog između zvuka i slike" piše Niklaus Troxler, koji je svjetsku slavu dobrim dijelom stekao zahvaljujući radovima u kojima je spojio svoje dvije strasti - jazz i grafički dizajn.

Dizajniranjem plakata za jazz koncerte koje u posljednjih četrdeset godina organizira u svom rodnom gradu Willisau, stekao je prepoznatljivi stil, a neki od njegovih plakata zahvaljujući ponajviše nekolicini knjiga i izložbi u MoMA-i u New Yorku već su postali klasici. Među njima su McCoy Tyner Sextet (1980.), Dexter Gordon Quartet (1978.), Don Pullen Quartet (1978.), A Tribute to the Music of Thelonious Monk (1986.) te plakat za Cecil Taylor (1989.). Troxler je za svoj rad dobio mnoge nagrade uključujući Cultural Prize of Central Switzerland (1982.) i 22 Swiss posters of the year, kao i višestruke nagrade švicarskog, njujorškog i europskog Art Directors kluba te njujorškog i tokijskog Type Directors kluba. Svoje plakate, osim u MoMA-i u New Yorku, izlagao je na mnogim izložbama te u galeriji Raeber u Luzerneu i galeriji Reinhold u New Yorku.

Samostalna izložba Niklausa Troxlera, dobitnika Grand Prix-a Zgrafa 10, bit će otvorena u galeriji No zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti 16. ožujka u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 5. travnja. Osim izložbe, 17. ožujka u 18 sati u dvorani Gorgona MSU-a Niklaus Troxler održat će predavanje Slika i zvuk. U sklopu istog programa Zgraf/Riječi održat će se i predavanja ostalih članova Međunarodnog ocjenjivačkog suda.

Zgraf 11 održava se od 15. ožujka do 5. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu: u Domu HDLU-a, MSU-u, Galeriji ULUPUH, galeriji Permanenta i SC-u. Detaljnije o programu Zgrafa 11 pronađite na stranicama www.zgraf.hr.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook