NIKO MIHALJEVIĆ / LUCIJA FRGAČIĆ 1. 3. - 12. 3. 2012.

Objavljeno: 27.02.2012.

U četvrtak, 1. 3. 2012. u 19 sati u HDD galeriji otvaraju se izložbe LUCIJE FRGAČIĆ i NIKE MIHALJEVIĆA, dobitnika nagrada za produkt dizajn i dizajn vizualnih komunikacija u studentskoj kategoriji na Izložbi hrvatskog dizajna 0910. Dvoje autora predstavit će svoje samoinicirane radove, radove u području presjecanja dizajnerske prakse i svakodnevice, kao i rekontekstualizirane projekte započete za vrijeme studiranja i kasnije

Niko Mihaljević: Amplified drawind tools

Niko Mihaljević: Ten pieces for pen and paper

Niko Mihaljević: Tape Loops

Niko Mihaljević: Tvornica dugmadi Zagreb

Lucija Frgačić: Ulika

Lucija Frgačić: Studentska menza

Lucija Frgačić: Ambalaža za olovke

Lucija Frgačić: Blackboard

Dok je kod Nike Mihaljevića snažno prisutna komponenta analitičkog i autoreferencijalnog istraživanja prakse i procesa grafičkog dizajna čije metodologije i načine razmišljanja spaja s onima suvremene umjetnosti, Lucija Frgačić svojim nastupom nastoji zaokružiti i oformiti u zaokružen narativ svoje dosadašnje djelovanje prvenstveno u području produkt dizajna.

Iako iza sebe ima i niz realizacija, mahom za klijente iz područja nezavisne kulture i klupske scene, Niko Mihaljević se ovom prilikom predstavlja selekcijom samoiniciranih radova na rubu između dizajnerske i umjetničke prakse, s jakom istraživačkom komponentom. Njegovi interesi u ovom slučaju se kreću između traženja analogija između auditivnog i vizualnog podražaja, zanimanja za "materijalnost" nematerijalnih kodova, raznovrsne vidove dokumentiranja i reinterpretacije svakodnevice, te interveniranja i redizajna upotrebnih predmeta kako bi se naglasila neka njihova manje očita svojstva.

Lucija Frgačić svoj izložbeni nastup gradi oko postojeće kolekcije vlastitih, što realiziranih, što nerealiziranih radova, u kojima se produkt dizajn ponekad prepliće s konceptualnim. Samosvjesno se poigravajući s formom "studentske izložbe", ona gradi neformalan i krajnje subjektivni porftolio u prostoru, gdje se dizajnirani predmeti, njihovi modeli, nacrti i vizualizacije protežu oko imaginarnog "radnog kutka", mjesta stvaranja. U takvom postavu, njihov je status ambivalentan – istovremeno predstavljaju presjek dosad ostvarenog, istraživanja i "radove u tijeku" te funkcionalne rekvizite iz radnog prostora.


*Carte blanche
Izložbe Nike Mihaljevića i Lucije Frgačić dio su ciklusa predstavljanja autora nagrađenih u pojedinim kategorijama na bijenalnim "Izložbama hrvatskog dizajna". Ideja ciklusa je pružiti autorima otvoren prostor i odriješene ruke da razmotre različite mogućnosti prezentacije svog dizajnerskog djelovanja u galerijskim uvjetima, s naglaskom na svim specifičnostima koje donosi samo područje u kojem djeluju. Načini predstavljanja variraju od klasičnih pregleda dosadašnjih radova, preko konceptualnih i istraživačkih pristupa, do predstavljanja samog dizajnerskog procesa i kombinacija svega navedenog.

HDD galerija
Boškovićeva 18, Zagreb
radno vrijeme:
radnim danom od 10 do 20 sati
subotom od 10 do 15 sati

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook