QUERCUS 2012

Objavljeno: 14.02.2012.

1. veljače 2012. otvoren je međunarodno-regionalni, anonimni, jednostupanjski, anketni Natječaj dizajna inovativnog drvnog proizvoda s tržišnim potencijalom. Rok za predaju radova je 1. ožujka 2012.

Cilj ovog natječaja je unaprijediti komunikaciju dizajnera i proizvođača prerade drveta stimulirajući to kao kolektivnu aktivnost sa ciljem postizanja pojedinačnog uspjeha kako dizajnera tako i pojedinog proizvođača. Natječaj je zamišljen kao prateća aktivnost sajma INTERIO, s namjerom da se dodjela nagrade i diplome QUERCUS uspostavi kao priznanje kvalitetnog dizajna namještaja i proizvoda od drveta, i tako pomogne afirmaciji dizajnera. Pored nagrade i priznanja QUERCUS, svi ostali sudionici natječaja imaju šansu svoje osobne afirmacije putem prezentacije svojih prijedloga na izložbi natječajnih radova u okviru sajma INTERIO. Katalog izložbe će u svom elektronskom obliku biti ponuđen svima zainteresiranima.

Tema ovogodišnjeg raspisa je "recesijska": DIZAJN INOVATIVNOG DRVNOG PROIZVODA S TRŽIŠNIM POTENCIJALOM

Svako tko ima u svojim ladicama, glavi, papirima, kompjuterima interesantan prijedlog namještaja ili proizvoda od drveta, sada ima šansu da ga ponudi. To može biti namještaj u garniturama ili pojedini elementi, upotrebni ili dekorativni predmeti, suveniri, igračke. Jedini uvjet je da se kao osnovni materijal koristi drvo. Upotreba svih ostalih materijala je moguća, ali kao sekundarnih materijala, koji ne dovode u pitanje da je to proizvod drvne industrije.

Kriteriji
Predloženi rad ne smije biti već realiziran ili u proizvodnji, publiciran ili javno izlagan. Pri dodjeli priznanja žiri će se opredjeljivati na osnovu inovativnosti, estetičnosti, jasnoće koncepta, ergonomičnosti, izvodljivosti i ostalih kriterija bitnih, kako u pogledu formalno/tehnoloških karakteristika pojedinog prijedloga, tako i ocjene senzibilnosti autora prema drvetu kao osnovnom materijalu. Ovaj put će se posebno cjeniti marketinška vrijednost i tržišni potencijal, te socijalne relacije i vrijednosti koje dizajn uspostavlja u interakciji sa korisnikom i okruženjem.

Pravo sudjelovanja imaju mladi profesionalci, studenti i amateri pod uvjetom da su građani regije i starosti od 14 do 34 godine (sa danom raspisa natječaja 1. 2. 2012.). Regiju u smislu ovog raspisa čine Bosna i Hrcegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Slovenija i Makedonija.

Rokovi
1. veljače 2012., Početak natječaja, objava raspisa na Internetu.
25. veljače 2012. 23:59:00, Krajnji rok za registraciju.
1. ožujka 2012. 23:59:00., Rok za predaju radova putem interneta
7. ožujka 2012., Završetak rada žirija
Vrijeme i mjesto otvorenja izložbe i ceremonije proglašenja pobjednika bit će naknadno utvrđeni
15. - 19. ožujka 2012., Izložba radova na sajmu INTERIO

Predregistracija
Predregistracija se obavlja preko web stranice natječaja. Ova predregistracija natjecatelja je važna kako bi se formirala mailing lista preko koje će se natjecatelji obavještavati o događanjima u vezi natječaja.

Pojedinac ili tim mogu dostaviti neograničen broj radova, s time da se svaki rad prijavljuje potpuno odvojeno.

Dostava radova
Radovi se dostavljaju elektronskim putem na adresu editorial@a4a.info. Svi natjecatelji trebaju dostaviti preporučenom poštom kovertu s imenom autora rada (članovima tima), kućnim i email adesama i kontakt telefonima. U slučaju da je autor rada tim, izdvojiti ime autora člana tima preko koga će se izvrsiti dogovaranje realizacije nagrade u ime cijelog tima. Na koverti ispod adrese primatelja naznačiti "podaci o autorima natječajnog rada pod šifrom: (navesti personalnu šifru rada - 7 znakova)".

Adresa za dostavu koverte s podacima autora je:
Studio A4A
Kranjčevićeva 9/III, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Žiri
Selekciju radova za za katalog i izložbu, te izbor nagrađenih radova obavit će: doc. mr. Jasna Mujkić, ALU Sarajevo

Nagrade
Prva nagrada u vrijednosti 3.000 KM i priznanje QUERCUS 2012
Druga nagrada u vrijednosti 2.000 KM i priznanje QUERCUS 2012
Treća nagrada u vrijednosti 1.000 KM i priznanje QUERCUS 2012
Vrijednost pojedinačnih nagrada je iskazana u konvertibilnim markama (KM), a bit će realizirana u vidu financiranja aktivnosti i/ili usluga koje dizajnere motiviraju za dalje usavršavanje i stjecanje profesionalnih referenci za daljnji uspješan rad u struci.

Autorska prava
Natječajni rad mora biti originalni rad, ne smije biti dio nekog drugog ili tuđeg autorstva, patenta ili bilo kakve vrste intelektualnog vlasništva. Natjecatelji moraju biti isključivi nosioci svih autorskih prava, a u slučaju da su svojim dizajnom oštetili prva trećih osoba sami snose punu materijalnu i moralnu odgovornost Sva moralna i materijalna autorska prava, bez obzira na dodijeljene nagrade i priznanja ostaju i dalje u vlasništvu natjecatelja. Registracijom i dostavom rada na natječaj svi natjecatelji ovlaščuju organizatora da može objavljivati njihove radove uključujući i sve podatke koji se odnose na njih, a na način i u obliku kako on smatra da može biti prikladno u cilju promocije institucije ovog natječaja

Ceremonija dodjele nagrade
O mjestu i vremenu ceremenije otvaranja izložbe i dodjele nagrade svi natjecatelji će biti naknadno obaviješteni. Izložba radova će biti u toku trajanja INTERIO '12 - 30. međunarodnog sajma šumarstva, drvne industrije, namještaja, uredjenja i pratećih djelatnosti u Sarajevu od 15. do 19. ožujka 2012.

Pitanja i odgovori
Sva pitanja u vezi natječaja mogu se postavljati elektronskim putem na adresu editorial@a4a.info (u predmet poruke upisati "QUERCUS 2012") do isteka roka za registraciju odnosno 25. veljače 2012.
Sva pitanja i odgovori bit će objavljeni na web stranici natječaja
 
Kontakt
Sekretar natječaja:Džejna Branković, (dzejna@serda.ba) (GSM: +387 61 224-544)

Kompletnu natječajnu dokumentaciju možete preuzeti na linku.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook