Mladi dizajner Robert Čanak pobijedio na natječaju za dizajn službenog državnog poklona Katara

Objavljeno: 27.01.2012.

Pobjednici natječaja za dizajn službenog državnog poklona Katara su mladi hrvatski dizajner Robert Čanak i njegova katarska kolegica Shaikha Al Mahmoud

Kraljevska obitelj Qatara je za dizajn službenog državnog poklona, koji se dodjeljuje državnim službenicima, veleposlanicima i ostalim važnim gostima, angažirala Virginia Commonwealth University u Kataru, koji je u tu svrhu proveo natječaj. Poklon će se izrađivati u dvije varijante, zlatnoj i srebrnoj.

Robert Čanak je u posljednjih godinu i pol dana na postdiplomskom studiju upravo na sveučilištu Virginia Commonwealth, a odnedavno radi i kao grafički dizajner u neprofitnoj organizaciji Qatar Foundation, koja se strateški bavi razvojem u područjima obrazovanja, znanosti, istraživanja i razvoja zajednice. Kao član dizajnerskog/kustoskog kolektiva Tajne izložbe nagrađen je u kategoriji Dizajna vizualnih komunikacija na posljednjoj Izložbi hrvatskog dizajna 0910, a u HDD galeriji je s istim timom izlagao u svibnju/lipnju 2011.
Detalji o nagrađenom radu:

The Light of Knowledge je skulptura inspirirana baštinom, značajkama i težnjama katarske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svjetlost se manifestira u mnogo različitih, materijalnih i nematerijalnih aspekata, a ovaj rad fokusira se na tri aspekta:

- svjetlost koju dobijamo od sunca
- svjetlost u relaciji sa znanjem
- svjetlost u tradicionalnoj arhitekturi

Sunce je jedan od katarskih prirodnih izvora koji je uvijek dostupan, ali često previđen. Kao izvor života, sunce ima direktan utjecaj na naše svakodnevne aktivnosti. Također, sunce se u Kataru istražuje i kao izvor čiste prirodne energiije.

Znanje
Svjetlost se uvijek doživljavala kao (indirektan) rezultat znanja. I prva riječ Kurana - ‘Iqra’ (čitaj) ohrabruje čovječanstvo u potrazi za znanjem. Danas, Katar transformira ekonomiju baziranu na ugljiku u onu koja se oslanja na znanje koje oslobađa ljudske potencijale. Sve to postiže uz razvoj znanosti, tehnologija i intelektualnog kapitala, kreirajući platoformu za inovacije i poticanjem kvalitete i izvrsnosti - drugim riječima, Katar postaje minaret znanja u regiji.


Arhitektura
Treći aspekt svjetla je tradicionalna katarska arhitektura. Upotreba gipsanih mašrabija u tradicionalnoj arhitekturi osigurava pristup prirodnoj svjetlosti. Mašrabija omekšava svjetlo koje ulazi u prostore, dok istovremeno dopušta i određenu privatnost. Zrake svjetlosti koje prolaze kroz mašrabiju stvaraju zanimljive uzorke na zidovima i podu prostorija, kreirajući nedodirljivi dinamični slog na zgradi.


O radu
The Light of Knowledge koristi ova tri koncepta kako bi predstavio katarsku prošlost, sadašnjost i budućnost. Perforirani srebrni/zlatni zastor predstavlja simplificiran koncept mašrabije.Skrivena riječ (Iqra’) predstavlja znanje koje se otkriva uz pomoć svjetlosti.

Prvih pet kitica Surat Al Alaqa su utisnute u temelj. Ideja je upotrijebiti prirodni izvor svjetla koji otkriva riječ Iqra’ i stvara interesantne uzorke. Pokreti i smjerovi sunčevog svjetla, koji predstavljaju otkriće i/ili putovanje znanja, otkrivaju sjenu riječi Iqra’. Uzorak će bacati sjenu na podlogu, kao što sunce putuje od istoka prema zapadu.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook