Nova radionica dizajna interakcija - Interakcije 2012: Real Utopias

Objavljeno: 25.01.2012.

Tradicionalna sedma radionica dizajna interakcija održati će se na Umjetničkoj akademiji u Splitu od 19. do 24. ožujka. U skladu s dosadašnjom praksom planirano je sudjelovanje oko 30 studenata i studentica raznih studijskih područja, s hrvatskih sveučilišta i zemalja regije. Ove godine je planirana i manja izložba koja će prikazati odabir reprezentativnih radova nastalih na prijašnjim radionicama.

Radionica će se ove godine baviti suvremenim utopijama, utopijama koje ne predstavljaju imaginarne udaljene svjetove, već onima koje kroz stvaranje drugačijih svjetova i društvenih odnosa zapravo propituju današnje odnose pojedinaca, društva i tehnologije. Radionica se ne fokusira primarno na samu tehnologiju, nego na širu društvenu implikaciju razvoja novih tehnologija. Cilj radionice je poticati sudionike i sudionice na pomicanje tradicionalnih definicija dizajna i propitivanje današnje uloge dizajna u društvu, kroz kritičku dizajnersku praksu.

Voditelji radionice i predavači su: Demitrios Kargotis i Dash Macdonald, koji djeluju kao Dashndem, a vanjski su suradnici na britanskom Sveučilištu Coventry; zatim Oliver Kochta-Kalleinen i Pekko Koskinen iz finske grupe Ykon; te Loove Broms sa švedskog Interactive Institute. Dolazak gostiju su između ostalih omogućili British Council, Švedska ambasada i Republika Finska.

Teme do sada održanih radionica odnosile su se na društva u tranziciji; metodologiju dizajna usmjerenu korisnicima; javni prostor; odnose tehnologije, interakcije i edukacije; nevidljive strukture gradova te hibridne gradove. Radionice su vodili međunarodni stručnjaci s područja dizajna interakcija, akademski djelatnici priznatih ustanova za edukaciju na području dizajna. Voditelji i voditeljice dolazili su sa sljedećih ustanova: Royal Institute of Technology (KTH), Stockholm; Limerick School of Art and Design, University of Limerick; California State University East Bay; School of Arts and Creative Industries, Edinburgh Napier University; Royal College of Art (RCA), London; University of Westminster, Kingston University, London; Konstfack – University College of Arts, Crafts and Design, Stockholm.

Do sada je na radionicama sudjelovalo preko 150 studenata i studentica (dizajna vizualnih komunikacija, dizajna u novim medijima, interaktivnog dizajna, produkt dizajna, primijenjene umjetnosti, arhitekture, računarstva i informatike, videa i filma, te sociologije) sa Sveučilišta u Splitu, Zadru, Rijeci i Zagrebu, te Sveučilišta u Ljubljani i škola za dizajn u Beogradu.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook