EXTRA ORDINARY DESIGN - Prodajna izložba inkluzivnog dizajna

Objavljeno: 27.01.2012.

U ponedjeljak 23. siječnja u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba „EXTRA ORDINARY DESIGN - Prodajna izložba radionice inkluzivnog dizajna“

Za one koji se možda još nisu susreli s pojmom, "inkluzivni dizajn" podrazumijeva uključivanje stvarnih ljudi u sam proces dizajniranja te osjetljivost na stvarne teškoće i potrebe korisnika, što rezultira boljim dizajnom namijenjenim najširoj mogućoj populaciji. Projekt Extra Ordinary Design spojio je inkluzivni dizajn i socijalnu inkluziju, dizajnere, studente, proizvođače te nekoliko hrvatskih i britanskih strukovnih, obrazovnih i humanitarnih organizacija.

Prva izložba, održana u travnju 2011. u HDD galeriji, predstavila je prototipove proizvoda nastalih u sklopu interdisciplinarne radionice inkluzivnog dizajna u kojoj su sudjelovali profesionalni dizajneri i studenti dizajna iz područja industrijskog dizajna, dizajna vizualnih komunikacija, tekstilnog i modnog dizajna, studenti marketinga te zaposlenici partnera projekta – Udruge za promicanje inkluzije UPI Podružnica Zageb i ustanove URIHO. Oni su zajednički, kroz kreativnu suradnju, osmislili i do kraja razvili nove proizvode u području modnog dizajna, dizajna vizualnih komunikacija te produkt dizajna u materijalima poput keramike, metala i tekstila. Rezultat je dragocjen primjer sinergije i interakcije između dizajna, društveno korisnog djelovanja, stvarne proizvodnje i tržišnog razmišljanja.

Radovi timova formiranih tijekom radionice (Tim UPI, Tim URIHO metal, Tim URIHO keramika i Tim URIHO tekstil), osvojili su i publiku i ocjenjivački sud na prošlogodišnjem Danu D te su zajednički odnijeli i prvu nagradu! Projekt je krajem 2011. bio predstavljen i u sklopu izložbe Shared Innovation – ten years of inclusive design u Tokiju i Kyotu.

Aktualna izložba predstavlja smisleni nastavak započetog procesa – u HDD galeriji bit će predstavljeni gotovi proizvodi, koje će publika tijekom trajanja izložbe moći i kupiti.Više o projektu i radionici:
Osnovni cilj radionice je osnažiti tržišnu konkurentnost partnerskih organizacija, te osnažiti komunikaciju i potaknuti značajnije sudjelovanje zaposlenika s poteškoćama u procesu razvoja novih proizvoda. Primjer modela na kojemu se temelji ova radionica je projekt All Inclusive Sarajevo, realiziran 2009. godine u Sarajevu pod vodstvom Julie Cassim i Nataše Perković. Na radionici su sudjelovali profesionalni dizajneri i studenti dizajna iz područja industrijskog dizajna, dizajna vizualnih komunikacija, tekstilnog i modnog dizajna, studenti marketinga i zaposlenici partnera. Kroz kreativnu suradnju osmislili su nove proizvode, načine prezentacije i distribucije proizvoda, te vizualne identitete.

Radionica je kroz stvarni projekt dizajna demonstrirala kombinirane metode uključivanja korisnika i inkluzivnog dizajna. Dizajneri su stekli nova znanja, iskustvo i spoznaje o inkluzivnom dizajnu i socijalnoj inkluziji, te o prednostima i načinima sudjelovanja stvarnih korisnika u projektima dizajna, osobito onih s poteškoćama u interakciji sa svakodnevnom okolinom. S obzirom na realno lokalno stanje dizajna i gospodarstva, ova radionica dizajnerima je omogućila iskustvo i upoznavanje tehnologija i mogućnost afirmacije kroz realizaciju proizvoda, a široj zajednici demonstraciju značaja dizajna kao alata konkurentnosti. Partnerske organizacije i zaposlenici stekli su uvid u mogućnosti i načine komunikacije i suradnje s dizajnerima, te prednosti uključivanja dizajna u poslovni proces

Organizatori projekta:
British Council Croatia - New Work New Audiences project
Hrvatsko dizajnersko društvo
Studij dizajna
Helen Hamlyn Centre for Design, Royal College of Art, London

Partneri:

URIHO
Udruga za promicanje inkluzije / Association for Promoting Inclusion

Voditelji projekta:

Julia Cassim (Royal College of Art, Helen Hamlyn Centre for Design)
Sanja Bencetić (Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Mirna Reinprecht (Hrvatsko dizajnersko društvo)

LINKOVI:
Intervju s Julijom Cassim – Inkluzivnim dizajnom prema mainstreamu:
Extra Ordinary Design – Izložba prototipova
Extra Ordinary Design Facebook stranica
Jupi za UPI

M.G.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook