Socijalizam i modernost: Umjetnost, kultura i politika 1950. - 1974.

Objavljeno: 02.12.2011.

Izborom od tristotinjak izložaka - od umjetničkih djela do poni bicikla, od prve, vrhunski uređene i ilustrirane dječje enciklopedije do dokumentarne građe o zaboravljenim i ugroženim biserima moderne arhitekture - gradi se muzejska pripovijest o važnom razdoblju naše nedavne prošlosti. Izložba se u Muzeju suvremene umjetnosti otvara u petak 2. prosinca, a trajat će do 5. veljače 2012.

Tražeći odgovore na pitanje kako su globalni politički okvir hladnoga rata i jugoslavenska verzija socijalizma, koja je u stanovitoj mjeri i sama bila proizvodom hladnoratovskoga stanja, utjecali na oblikovanje pojma modernosti, moderne umjetnosti, arhitekture, dizajna i popularne kulture u Hrvatskoj i Jugoslaviji, autori izložbe propituju što je u tome razdoblju, u kulturnom i geopolitičkom prostoru jugoistočne Europe, značila sintagma "biti moderan". Na koji se način njezino značenje(a) ugrađivalo u vlastitu sliku svijeta? Koliko se ta slika svijeta razlikovala ili bila bliska vizijama moderniteta u ostalim europskim zemljama, te naposljetku u kojoj je mjeri specifičnost jugoslavenskog društvenoga poretka odredila putanje procesa modernizacije i njegov suodnos sa zbivanjima u umjetnosti, kulturi i politici?

U namjeri da domaću situaciju uklope u širi okvir globalne kulture modernizma, u prikazu povijesnih događaja, kulturnih i umjetničkih fenomena obuhvaćenih ovom izložbom, autori ističu njihovu regionalnu ili internacionalnu dimenziju te, koristeći gotovo isključivo građu iz tridesetak muzejskih i privatnih zbirki u Hrvatskoj, podsjećaju na kozmopolitsku tradiciju domaće sredine, koja je, posebice 60-ih godina, učinila Zagreb i Hrvatsku najzanimljivijim središtem moderne umjetnosti i kulture u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Izložbu, uz bogato ilustrirani katalog i deplijan, prate javne tribine, razgovori, predavanja, radionice.

Izložba Socijalizam i modernost održava se u Muzeju suvremene umjetnost od 2. prosinca 2011. do 5. veljače 2012. Organizirana je u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta za povijest umjetnosti, uz financijsku potporu Gradskoga ureda za kulturu, obrazovanje i šport i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ive Josipovića.

Izložbu je pripremio autorski i kustoski tim: dr. sc. Dean Duda, dr. sc. Tvrtko Jakovina, dr. sc. Sandra Križić Roban, doc. Dejan Kršić, prema koncepciji dr. sc. Ljiljane Kolešnik.

Koordinatori projekta u MSU-u: Vladimir Čajkovac, kustos i Petra Srbljinović, kustosica-pripravnica.

Arhitektonsko oblikovanje postava: Studio Dva plus (Ana Dana Beroš, Judita Ljutić i Damir Ljutić)

Dizajn vizualnog identiteta izložbe: Rafaela Dražić

Nakladnik kataloga i deplijana: MSU, Zagreb

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook