Tribina Res Urbanae u HDD-u

Objavljeno: 02.12.2011.

U utorak 6. 12. u HDD Galeriji s početkom u 19 sati održat će se tribina Res Urbanae: Interdisciplinarno promišljanje stvaranja komunikacijskog modela GRAĐANI - LOKALNA SAMOUPRAVA na transverzalama TRG-PARK- UNUTRAŠNJOST BLOKA te URBANI MOBILIJAR-REVITALIZACIJA URBANE OPREME i ZAŠTIĆENE DIZAJNERSKE INTERVENCIJE U URBANOM PROSTORU (studija slučaja: BERNARDO BERNARDI na Keršovanijevom trgu)

Na tribini sudjeluju Mia Bogovac, Dora Đurkesac, Dino Igrec, Sonja Leboš, Maša Milovac, Bojan Mucko, Marica Vidušić i Kristina Volf.

Res Urbanae nastavak je projekta Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene. Osnovni cilj ovog projekta je rad s građanima na pronalaženju participativnih modela oblikovanja urbaniteta Zagreba kroz komunikaciju sa lokalnim stanovništvom Gradske četvrti Maksimir. Osim toga, projekt Res Urbanae nastavlja s istraživanjem zanemarenih potencijala glavnih zagrebačkih žila kucavica: Ilice, Maksimirske, Tratinske i Ozaljske ulice, nadovezujući se na prošlogodišnje izložbe u Galeriji Modulor i Galeriji VN. U okviru projekta potaknut će se bottom-up proces promišljanja kvalitete neposrednog okoliša u lokalnoj zajednicama, promišljanja redizajniranja i revitalizacije istog od strane stručnjaka (školovanih produkt dizajnera) te preusmjeravanje sredstava koje na raspolaganju u okviru Malih komunalnih akcija ima lokalna administracija.

Metodologijom transverzalnog interdsiciplinarnog pristupa kroz interakciju više struka (arhitektica, kult.antropolog/inja, novinarka-istraživačica, povjesničar/ka umjetnosti, produkt dizajneri/ce, urbana teoretičarka, predstavnica lokalne zajednice… ) pokušavamo doprijeti ne samo do artikuliranog glasa građana na temu urbanog redizajna, već i do zajedničkog vokabulara koji će omogućiti sustavnu komunikaciju uključenih disciplina. Fokusi koji će se predstaviti zainteresiranoj javnosti ovog puta su sljedeći:

1) kratak uvod u urbanu genezu Trga Otokara Keršovanija na kojem se smjestila dizajnersko-slikarsko-skulpturalna intervencija Bernarda Bernardija
2) prijedlozi za revitalizaciju intervencije Bernarda Bernardija. Ova urbana intervencija je u svojoj ideji i izvedbi bila jedna od najprogresivnijih modela koji su se dogodili u okviru ingerencije i kulturnih inicijativa lokalnih zajednica u Zagrebu. Od 1979. do danas, režimi korištenja ove intervencije se mijenjaju, pa je potrebno preispitati njene korijene, oblike i razloge njene zaštite te uspostaviti parametre njenih današnjih uporabnih vrijednosti kako bi se došlo do kvalitetnih prijedloga revitalizacije.
3) radionice s građanstvom kojima se dotiče locus memoriae, a izabrani topos sjećanja je park Nović, odnosno unutrašnje dvorište koje zatvaraju Maksimirska, Domjanićeva, Šrapčeva i Kuhačeva ulica, koji je nekad bio jednim od brojnih zagrebačkih plesnjaka, a danas je zapušteno igralište.

Podrška: Zaklada Heinrich Boell, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook