Ususret Zgrafu - Danas je jučer bila budućnost

Objavljeno: 22.11.2011.

U utorak, 29. studenog u 19 sati u Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14 u Zagrebu otvara se izložba "Ususret ZGRAF-u – Danas je jučer bila budućnost". Izložba će dati kronološki prikaz dosadašnjih 10 izdanja ove manifestacije i predstaviti komunikacijski dizajn njenog
11. izdanja, autora Damira Bralića

Zgraf je međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se od 1975. godine trijenalno održava u Zagrebu, u organizaciji ULUPUH-a, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. Zgraf 11 održati će se od 15. 3. – 5. 4. 2012. godine u Zagrebu, a izložba u Galeriji ULUPUH dio je njegova najavnog programa.

Autori izložbe u Galeriji ULUPUH članovi su Izvršnog odbora Zgrafa 11 - Ana Kunej, Goran Martin Štimac, Ivan Klisurić i Mario Aničić. Oni su obradili tridesetpetogodišnju povijest ove manifestacije, njenih dosadašnjih 10 izdanja, i odabrali njene najzanimljivije momente – protagoniste, teoretičare, koncepte i radove, koji će u galeriji biti predstavljeni kronološkim slijedom. Ravnali su se pritom koncepcijom Zgrafa 11 posvećenog društveno odgovornom dizajnu, kako je to u svom tekstu Danas je jučer bila budućnost formulirao njegov gost teoretičar Dejan Kršić: Zgraf 11. želio bi iznova tematizirati pitanja o odnosu dizajna i društvene, socijalne i političke modernizacije u postindustrijskom vremenu. Afirmirati ideju dizajna koji je više na strani društvenog razvoja nego pukoga gospodarskog rasta. (…) Ukoliko dizajn i vizualne komunikacije danas relativno uspješno reklamnim diskursom prenose i konstruiraju fikcijske slike stvarnosti, da li je zamislivo da podjednako uspješno prenose i informacije o drugačijim stvarnostima, da konstruiraju i u javni prostor unesu slike mogućih stvarnosti, društva budućnosti?

Tako će se osim povijesnog pregleda baštine Zgrafa, na drugom dijelu izložbe moći pogledati prezentacija elemenata dizajna novog izdanja manifestacije i neke konkretne primjene na Zgrafovim formama za informiranje i obavještavanje. U kreiranju komunikacijskih elemenata Damir Bralić upotrebljava pismo Delvard Gradient, koje doživljava svoju premijeru upravo u vizualnom identitetu Zgrafa 11, a riječ je o inovativnoj nadogradnji osnovnog pisma Delvard, tipografskog autora Nikole Đureka, koja koristi neke od najnaprednijih mogućnosti suvremene digitalne tipografije, a u tehnološkom smislu, gotovo da dotiče i njene granice.

Izložba će se moći pogledati do 13. prosinca, radnim danom od 10 do 17 sati (četvrtkom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati), subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

ULUPUH

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook