ZGRAF 11

Objavljeno: 01.02.2012.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti poziva na sudjelovanje na Međunarodnoj izložbi grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 11, koja će se održati od 15. ožujka 2012. do 5. travnja 2012. u Zagrebu. Rok za predaju radova je produljen do 5. veljače 2012. zaključno do ponoći.Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf pokrenuta je kao sredstvo afirmacije dizajna i dizajnerske profesije. Međunarodnim obilježjem manifestacije pokušalo se dosege domaćeg dizajna, djelovanje dizajnerica i dizajnera, valorizirati prema aktualnom međunarodnom kontekstu.

U tom cilju Zgraf 11 tematizira pitanja o odnosu dizajna i društvene, socijalne i političke modernizacije u postindustrijskom vremenu te afirmira ideju dizajna koji je više na strani društvenog razvoja nego pukog ekonomskog rasta. Drugim riječima htjeli bi postaviti pitanja o karakteru i značenju dizajna kao profesije danas i afirmirati njegovu ulogu i mogućnosti.

Kako se u uvjetima duboke strukturne krize globaliziranog postindustrijskog društva oduprijeti redukciji shvaćanja pojma i prakse dizajna? Koje su mogućnosti kritičke prakse dizajna danas? Kakva je uloga i potencijal obrazovanja za dizajn i edukacije putem dizajna?

Glavna izložba Zgraf-a međunarodnog je karaktera i obuhvaća:

a) recentne selektirane radove s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija te
b) izložbu selektiranih radova nastalih na temu "Danas je jučer bila budućnost" kojom će se baviti jedanaesto izdanje Zgrafa. Kroz ovu temu Zgraf 11 otvorit će pitanja o odnosu dizajna i društvene, socijalne i političke modernizacije u postindustrijskom vremenu te afirmirati ideju dizajna koji je više na strani društvenog razvoja nego pukog ekonomskog rasta.

Prijave radova za oba dijela izložbe zaprimaju se od 15. studenog 2011. do 5. veljače 2012. Odabrani radovi bit će izloženi na izložbi i predstavljeni u katalogu festivala.

Radovi se mogu prijaviti isključivo putem obrasca za prijavu postavljenog na stranicama Zgrafa gdje možete naći i sve potrebne detalje natječaja.

Organizator Ulupuh – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, članica icograda
Partneri Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Muzej suvremene umjetnosti, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko dizajnersko društvo, Centar za dizajn – Hrvatska gospodarska komora Zagreb

Natječaj 15. studenog 2011. – 31. siječanj2012.
Otvorenje izložbe 15. ožujka 2012.
Trajanje izložbe 15. ožujka do 5. travnja 2012.
Mjesto Dom HDLU-a, Muzej suvremene umjetnosti, Galerija ULUPUH, Galerija Permanenta

Selekcijska komisija
Lena Pislak Balant, Slovenija; Dejan Kršić, Hrvatska; Ana Kunej, Hrvatska; Igor Stanišljević, Hrvatska; Borut Vild, Srbija

Međunarodni ocjenjivački sud
Barbara deWilde, SAD; Boris Ljubičić, Hrvatska; Rick Poynor, Ujedinjeno Kraljevstvo; Huda Smitshuijzen AbiFares, Libanon; Niklaus Troxler, Švicarska

Ocjenjivački sud AICA Hrvatska
Frano Dulibić,
Sandra Križić Roban, Ružica Šimunović

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook