Rezultati natječaja 'Bor s nama 2011'

Objavljeno: 15.11.2011.

Na ovogodišnji natječaj 'Bor s nama – Christmas Tree Superstore 2011' ukupno je prijavljeno 50 radova. Žiri je dodijelio četiri jednakovrijedne nagrade i dvije pohvale, a uz njih će na izložbi biti predstavljeno još 14 radova.

Bojana Bota: 'Borigami'

Matea Topić: 'QR* kuglice'

Ana Rimac: Merry Everyday

Nina Bačun / Roberta Bratović: 'X-mas Pompom kit'

Petra Križan: 'Moj izbor'

Laboratorium (Alenka Lalić, Saša Stubičar, Orsat Franković, Ivana Vučić): 'Borda'

Bor s nama - Christmas Tree Superstore je tradicionalna godišnja izložba dizajnerskih radova na temu reinterpretacije božićnog drvca, darova i dekoracija. Projekt razmatra ekološke i kulturološke aspekte kićenja božićnog drvca i pripadajućih rituala i običaja, te prezentira nepretenciozna, inteligentna, komunikativna i kritička alternativna rješenja ili ekstenziju već postojećih. Cilj je ohrabriti i originalnu proizvodnju koja bi imala potencijal daljnjeg razvoja, i izvan okvira natječaja i izložbe Bor s nama. Izložba Bor s nama - Christmas Tree Superstore otvorit će se u HDD galeriji u subotu 10. prosinca u 12 sati, a trajat će do 7. siječnja 2012.

Ocjenjivački sud u sastavu Marko Golub (HDD), Ksenija Jurinec (HDD), Narcisa Vukojević (HDD), Dijana Basta (Cerovski Print Boutique), Maja Mišić (Cerovski Print Boutique) i Mirna Despot (Igepa-Plana), odlučio je dodijeliti četiri jednakovrijedne nagrade te dvije pohvale. Glavni razlog za takvu raspodjelu bila je prosudba žirija da su sva četiri rada na svjež, inteligentan i zanimljiv način odgovorila na neki od različitih aspekata teme koji su bili istaknuti u tekstu natječaja. Budući da su upravo svojim međusobno različitim pristupima ostvarili nove vrijednosti, odlučeno je da će radovi biti jednako visoko ocijenjeni.

Četiri jednakovrijedne nagrade dodijeljene su radovima:

Naziv rada: Borigami (pod šifrom 004)
Autorica: Bojana Bota
Nagrada: 4000 kn


Obrazloženje žirija: U ovom radu prvenstveno je vrednovana ravnoteža između funkcionalnosti samog predmeta koja nadilazi tematski okvir natječaja, te jednostavnosti i humora u interpretaciji poznatog blagdanskog rekvizita i ujedno glavne vizualne reference "Bora s nama". Stranice blokića, kao potrošni papirnati materijal, poslužit će za bilješke, a istrgnute i odbačene zamisli, podsjetnici i crteži recikliraju se kao origami dekoracija po uputama na poleđini.

Opis rada: Borigami spaja drevnu japansku vještinu savijanja papira i zapadnjačku tradicionalnu blagdansku simboliku u jednom jednostavnom uporabnom predmetu – blokiću za pisanje. Na listovima papira se nalaze upute za izradu malih origami borića koje možete koristiti kao dekoraciju, last-minute nakit za božićno drvce ili suzbijanje dosade poslije božićnog ručka. Naravno, blokić će Vam dobro doći i za zapisivanje recepata za bakalar, predblagdanske to-do liste i dijeljenje telefonskih brojeva na raskalašenim uredskim domjencima.

Naziv rada: Merry Everyday (pod šifrom 015)
Autorica: Ana Rimac
Nagrada: 4000 kn


Obrazloženje žirija: Osnovna karakteristika rada jest da je riječ o trajno nosivom predmetu čiji specifično predviđeni način pakiranja u potpunosti odgovara prilici blagdanskog darivanja. Raspakiravanjem i stavljanjem predmeta u upotrebu, grafički uzorak se dekonstruira i u potpunosti osamostaljuje, kao što se i sam rad osamostaljuje u odnosu na neposredan povod njegovog nastanka.

Opis rada: Projekt je inspiriran klasičnim božićnim poklonima (figuricama anđela, snježnih kugli, veselih božićnih majica i novogodišnjeg donjeg rublja) kojima je jedina uloga da na neki način budu prigodni poklon za blagdan poručujući određenu novogodišnju ili božićnu poruku. Kada odigraju svoju blagdansku ulogu bivaju pospremljeni na dnu ormara zajedno s ostalim božićnim nakitom, čekajući novi sretni Božić, jer su, generalno, kroz ostatak godine neupotrebljivi. Moje rješenje božićnog dara nudi sustav proizvoda (majica, šal ili torba) koji, pakirani i slagani po određenom gridu, prikazuju neki božićni simbol (zvijezda, bor ili pahulja). Otvaranjem i raspakiravanjem tog poklona zapravo se nudi potpuno nova grafika - svakodnevno prigodna. Ovo alternativno rješenje božićnog dara nosi prigodnu poruku za blagdan, ali i naglašava uporabnost kroz cijelu godinu.

Naziv rada: X-mas Pompom kit (pod šifrom 017)
Autorice: Nina Bačun i Roberta Bratović
Nagrada: 4000 kn


Obrazloženje žirija: Vizualno koncizno pakiranje u ovom slučaju ne čini predmet samo atraktivnim, već dijelom služi i kao kalup za samostalnu izradu dekorativne vunene kugle. Rad "Pompom" je uradi sam - kit koji sadrži sav materijal potreban korisniku da sam dovrši predmet. Također, rad ne komunicira sebe isključivo kao tržišno poželjan objekt, nego nudi inspiraciju i ohrabrenje za oživljavanje ove i drugih ponešto zaboravljenih metoda oblikovanja predmeta u kućnoj radinosti.

Opis rada: Pompom ili pom-pon je dekorativna vunena kugla koja najčešće krasi krajeve šala ili vrh kape i čija je jednostavna i zabavna izrada pala u zaborav. XMAS POMPOM je ‘uradi sam’ kit s potrebnim materijalom i uputstvima, zamišljen kao božićni poklon - znak pažnje. Vuna dolazi u raznim bojama te se kupnjom više paketića boje mogu kombinirati. Boja vune vidljiva je kroz okrugli otvor papirnate ambalaže.

Naziv rada: QR* kuglice (pod šifrom 020)
Autorica: Matea Topić
Nagrada: 4000 kn


Obrazloženje žirija: Rad spaja suvremenu tehnologiju s tradicionalnom atmosferom. Ukrasna kuglica prebačena je u dvodimenzionalni medij tiska, a apstraktan i neatraktivan grafički kod postaje integralni estetski element. Zrcalni odsjaj kuglica zamijenjen je, međutim, skrivenim medijskim sadržajima koji se aktiviraju upotrebom pametnih telefona. Na djelu je i određena ironija, budući da je osnovni grafički element rada prenesen iz komercijalnog konteksta, ali rad nosi sa sobom i čar iznenađenja i otkrivanja sasvim spojiv s prigodom.

Opis rada: QR kodom ukrašene dvodimenzionalne kuglice za bor mogu u sebi skrivati božićne pjesme, darove, poruke, čestitke, recepte za kolače, fotografije, odnosno sve što nas veseli za Božić. Kuglice nude alternativu konzumerističkom kiču spojem tradicionalnog božićnog ukrasa i komunikacije novog doba. Bor prepun QR kuglica zove na interakciju, a uključuje i sastavni dio božićnog darivanja - faktor iznenađenja!


Osim četiri jednakovrijedno nagrađena, dva rada zaslužila su pohvale Ocjenjivačkog suda:

Naziv rada: Borda (pod šifrom 022)
Autori: Laboratorium
Alenka Lalić, Saša Stubičar, Orsat Franković, Ivana Vučić

Opis rada: Legendarni Burdini krojevi pretočeni u raznovrsne modele borova, namijenjeni za odrasle i djecu. U izboru krojeva naći ćete 6 unisex modela u četiri veličine, koji će zadovoljiti svačiji ukus. Izborom materijala možete svoj bor napraviti u ležernoj (casual), klasičnoj, ili svečanoj varijanti. Dajte mašti volju. Napomena: namijenjeno isključivo kreativcima.

Naziv rada: Moj izBOR (pod šifrom 047)
Autorica: Petra Križan


Opis rada: Odaberi najljepši bor u gradu. Uzmi svoju zastavicu na web stranici www.dizajn.hr ili u Hrvatskom dizajnerskom društvu. Ubodi zastavicu pored svog bora, fotkaj ga, napiši lokaciju i stavi na Facebook stranicu HDD-a. Na kraju će se odabrati najljepši bor - onaj koji ima najviše like-ova ili najviše zastavica pored sebe.


Osim nagrađenih i pohvaljenih radova za izložbu Bor s nama - Christmass Tree Superstore 2010, Ocjenjivački sud izdvojio je radove koji se također mogu proizvesti za prodaju:

rad pod šifrom 003
autorice: Bojana i Danijela Bota
naziv rada: Sretan Borić!


rad pod šifrom 005
autor: Goran Martin Štimac
naziv rada: Flip Bor


rad pod šifrom 013
autorica: Iva Markovac
naziv rada: podBOR


rad pod šifrom 014
autor: Tomislav Jurica Kaćunić
naziv rada: Bor s tobom bio

rad pod šifrom 019
autori: Petarda / Luka Vucić, Bojan Drezgić, Mirko Kolovrat, Iva Salamunović, Marina Vnučec
naziv rada: B-test

rad pod šifrom 029
autorica: Tihana Mikša Perković
naziv rada: Čestitka iglice bora

rad pod šifrom 032
autorice: Ivana Štrukelj, Imelda Ramović
naziv rada: Božićna deklaracija

rad pod šifrom 033
autori: Sanja Kuzmanović, Marko Rosandić
naziv rada: Božićni Fortune cookie

rad pod šifrom 045
autorice: VIL*e / Vlatka Blakšić, Lana Hudina, Ivona Vuletić
naziv rada: Adventigice

rad pod šifrom 050 (izvan konkurencije za nagradu)
autor: Filip Gordon Frank
naziv rada: Partwish


Na izložbi će biti predstavljeni i prototipovi sljedećih radova:

rad pod šifrom 001
autorice: Angelina Krtalić i Korina Hrnčir
naziv rada: INkrediBOR

rad pod šifrom 007
autorica: Tena Letica
naziv rada: Sugar, Spice & Something Nice

rad pod šifrom 010
autorice: Frapeem / Petra Jelaska, Ema Gerovac, Franka Spetić
naziv rada: Rukavica

rad pod šifrom 042
autori: LukaLuka / Luka Gobin, Luka Jelaska
naziv rada: TakeMeMakeMe

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook