HDD poziva članove na nesudjelovanje u novom natječaju HKA

Objavljeno: 14.11.2011.

Hrvatsko dizajnersko društvo smatra kako su postupci Hrvatske komore arhitekata nakon dovršetka inicijalnog natječaja primjer negativnog odnosa prema dizajnu

Mnoge je iznenadilo što je Hrvatska komora arhitekata krajem listopada objavila novi natječaj za dizajn vizualnog identiteta, četiri mjeseca nakon što je natječaj s istom svrhom već realiziran, a Ocjenjivački sud nagradio najbolje rješenje. Unatoč tome što je nagrađeni rad autora Zorana Đukića i Jana Pavlovića i službeno predstavljen, njihov projekt vizualnog identiteta Hrvatske komore arhitekata nije implementiran. Umjesto realizacije prvonagrađenog rada, HKA je raspisala novi natječaj. Hrvatsko dizajnersko društvo reagiralo je pismom Hrvatskoj komori arhitekata, a zatim i pozivom svojim članovima da novi natječaj zanemare. Oba teksta objavljujemo u cijelosti.Poštovane kolegice i kolege,


Pozivamo vas da ne sudjelujete u novom natječaju za dizajn vizualnog identiteta Hrvatske komore arhitekata objavljenom 28. listopada 2011. zbog neprofesionalnog i neetičnog konteksta te načina njegova raspisivanja. Aktualni natječaj raspisan je nakon što je u lipnju ove godine u potpunosti realiziran natječaj s istom temom i sadržajem, nakon što je dodijeljena prva nagrada te nakon što je nagrađeni rad javno predstavljen. U novoraspisanom natječaju potpuno je ignorirano mišljenje dizajnerske struke, a u Ocjenjivačkom sudu nije zastupljen niti jedan njen predstavnik. Konačno, sudjelovanje u novom natječaju smatramo nekolegijalnim prema članovima HDD-a Zoranu Đukiću i Janu Pavloviću, autorima prvonagrađenog rada, čiji profesionalni integritet HDD ima dužnost zaštititi ovim pozivom na nesudjelovanje.

U nastavku možete pročitati osnovne činjenice o tijeku događanja, a u privitku vam dajemo na uvid pismo poslano Hrvatskoj komori arhitekata.

1) Odluka o prvoj nagradi na inicijalnom natječaju za dizajn vizualnog identiteta HKA donesena je jednoglasno, bez preglasavanja ili izdvojenog mišljenja

2) Tražene minimalne korekcije prvonagrađenog rješenja korektno su napravljene, prezentirane Ocjenjivačkom sudu u punom sastavu, koji ih je u potpunosti prihvatio. Korigirano rješenje službeno je predstavljeno u prostorima HKA 11. 7. 2011.

3) Nakon već prihvaćenih korekcija i službenog predstavljanja korigiranog dizajna vizualnog identiteta, HKA je naknadno tražila dodatne korekcije, a zatim i posve novo idejno rješenje, bez naknade autorima i bez konzultacija s cijelim sastavom Ocjenjivačkog suda. Na to autori nisu pristali.

4) Hrvatska komora arhitekata 28. listopada 2011. samostalno je raspisala novi natječaj, s istim projektnim zadatkom i gotovo potpuno identičnom natječajnom dokumentacijom. Ocjenjivački sud novog natječaja čine isključivo predstavnici arhitektonske struke.Uz kolegijalne pozdrave,

Ira Payer, predsjednica HDD-a
Mirna Reinprecht, voditeljica Natječaja*
Orsat Franković, predsjednik Ocjenjivačkog suda*
Damir Gamulin, član Ocjenjivačkog suda*
Damir Bralić, član Ocjenjivačkog suda*


* Prvi Natječaj za dizajn vizualnog identiteta HKA u organizaciji HDD-aHrvatska komora arhitekata
g. Tomislav Ćurković, predsjednik

Zagreb, 8. studenoga 2011.


Poštovani gospodine Ćurković,
 
Obraćamo Vam se povodom raspisa novoobjavljenog natječaja za dizajn vizualnog identiteta Hrvatske komore arhitekata. 

S obzirom na postojanje rezultata natječaja provedenog ranije ove godine na istu temu u suradnji HKA i HDD-a u skladu s profesionalnim standardima HDD-a, smatramo da ponavljanje natječaja nije ispravan put do odluke o rješenju vizualnog identiteta Komore.
 
Uz razumijevanje koje imamo prema Komori kao investitoru, u činu novog raspisa kao i u načinu na koji je raspisan, nalazimo nekoliko sa strukovnog stanovišta omalovažavajućih elemenata zbog kojih ga ne bismo podržali niti savjetovali svojim profesionalnim članovima da u njemu sudjeluju.
 
Izostanak implementacije prethodno usvojenog rješenja usprkos preporuci Ocjenjivačkog suda upućuje na upitnu dosljednost i ustrajnost u primjenjivanju odluka koje se tiču dizajna te nas navodi na propitivanje odnosa HKA prema dizajnu, njegovim nužnim procesima i metodologiji.

Zabrinuti smo zbog izostanka dizajnera u sastavu Ocjenjivačkog suda novog natječaja, što smatramo velikim propustom, no također i zbog korištenja natječajne dokumentacije sastavljene od strane HDD-a, koja se sada u  novom natječaju otvorenog tipa daje na uvid po uplati kotizacije.
 
Kada je riječ o suradnji s drugim strukama, smatramo da su profesionalnost i kompetentnost te poštovanje profesionalnosti i kompetencija drugih, jedini mogući temelj za izgradnju dugoročnih rezultata. 

Zato, zbog dizajnerske struke čije se značenje u ovom slučaju umanjuje, ali i zbog arhitektonske struke, koja nama dizajnerima često predstavlja uzor u smislu integriteta, osjećamo obavezu okarakterizirati novoraspisani natječaj kao negativan primjer odnosa prema dizajnu i preporučiti svojim strukovnim članovima da ga zanemare.
 
Smatramo da je važno da HKA djeluje kao investitor koji poštuje mišljenje druge struke, a suradnju s autorima doživljava kao partnerski odnos gdje se zajedničkim trudom može doći do konačnog rješenja prihvatljivog za sve strane, te postupa, prije svega, na transparentan način u skladu s pravilima obje struke.

Stoga smatramo da bi jedino dugoročno i kvalitetno rješenje u ovoj situaciji bilo da HKA poništi novi natječaj i ustraje u suradnji s autorima postojećeg nagrađenog idejnog rješenja vizualnog identiteta sve do uspješne implementacije, u skladu s prethodnim preporukama članova Ocjenjivačkog suda.
 
Svjesni smo da razina suradnje HKA s dizajnerima može biti značajno viša i imamo povjerenje da će ona u budućnosti to i biti.

U međuvremenu, stojimo na raspolaganju za razmjenu mišljenja, međusobnu kritiku ako je nužna, kao i podršku ili pomoć s bilo kojim praktičnim pitanjem koje se tiče dizajna.


Uz poštovanje,


Ira Payer
Hrvatsko dizajnersko društvo
Predsjednica
 

M.G.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook