"Umjetnost je lijepa" Ante Rašića u Umjetničkom paviljonu

Objavljeno: 09.11.2011.

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 10. studenog do 11. prosinca održat će se izložba "Umjetnost je lijepa", dizajnera i vizualnog umjetnika Ante Rašića.

Rašićev izložbeni projekt dio je serije prostorno-specifičnih ambijentalnih instalacija koja je postala standardni dio programa Umjetničkog paviljona. Sama ideja ciklusa je predstaviti rad autora mlađe i srednje generacije u izravnom dijalogu sa samim izložbenim prostorom, odnosno arhitekturom Paviljona.

Iz najave izložbe:

Izložbeni projekt «Umjetnost je lijepa» Rašićev je dosad najveći i najkompleksniji site-specific koncept ambijentalnog karaktera kojeg čini pet radova, a u kojem se s kritičkim odmakom na specifičan način isprepleću različita iskustva i sadržaji. U izložbenom prostoru Umjetničkog paviljona prezentirana su četiri rada.

Prvi rad je ambijentalna grafičko-kiparska instalacija pod nazivom Historicistički kabinet čuda s gigantiziranom devetmetarskom skulpturom Hrvatskog Apoksiomena optočenom s 300 mobilnih zrcala, što s refleksijama svjetla i arhitektonsko-grafičkim akcentima stvara labirintičnu sliku blještavila historicističkog ambijenta te naglašava sjaj „estetike reprezentativnog“ kao tematske okosnice cijeloga projekta. Slijede radovi Ovalna skulptura, kiparska instalacija s elementom zvuka, zatim, slikarska intervencija Umjetnost je lijepa kao oprostorena „slika“ s performativnim obilježjima pod geslom: nemogućnost slike mogućnost je ambijenta te site specific instalacija Ja-ja. Peti rad, skulptura Na rubu dio je izložbenog projekta koji je dislociran i bit će postavljen u urbanom prostoru u vidu kiparske intervencije.

U cjelini gledano, ovaj najnoviji Rašićev projekt ne samo da s određenim kritičkim odmakom parafrazira iskustvo i opću sliku suvremene umjetnosti kao procesa „proizvodnje estetičkog učinka“ (Y. Michaud), već na specifičan i suveren način etablira vlastita medijska iskustva i znanja koja ga promoviraju u jednog od najizražajnijih umjetnika postmoderne prakse.

Više o procesu nastanka radova Rašićevog izložbenog projektana www.facebook.com/artisbeautiful i www.umjetnostjelijepa.com

M.G.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook