Šest pogleda na sobu

Objavljeno: 18.10.2011.

22. listopada 2011. u sklopu ovogodišnjeg sajma Ambienta Studij dizajna i klaster Hrvatski interijeri organiziraju individualno stručno usavršavanje na temu suvremenog uređenja interijera hotelskih prostora. Usavršavanje pod nazivom Šest pogleda na sobu daje pregled postojećih i novih kategorizacija hotelskih prostora gledanih okom dizajnera, kao i mogućnost sudjelovanja arhitektonske struke u projektiranju istih.

Dizajn frei – dizajn namještaja za hotelske sobe

Dizajn frei – dizajn namještaja za apartmane

Hotelska soba za eko-turizam

Luksuzna hotelska soba

Sustavi namještaja za hostele

SMALL & FRIENDLY MEETINGS hotelska soba

Hotelska soba za zdravstveni i wellness turizamStručno usavršavanje prilika je za upoznavanjem s kapacitetima domaćih proizvođača namještaja i opreme za turizam, te mogućnost za početak suradnje na projektima opremanja.

Program:
1. Izložba "Šest pogleda na sobu" - koncepti hotelskih soba
2. Prezentacija projekta
3. Individualne konzultacije

Polaznicima će se po završetku stručno usavršavanja izdati potvrda temeljem koje mogu ostvariti bodove za individualno stručno usavršavanje u Hrvatskoj komori arhitekata.

Svi sudionici mogu na glavnom ulazu Zagrebačkog velesajma preuzeti ulaznice na sajam Ambienta na dan održavanja stručnog usavršavanja uz napomenu da sudjeluju na istom.

Dodatne informacije: Tatjana Kos / 091 557 9723 / tatjana@lapibus.hr


Projekt “Šest pogleda na sobu” nastao je udruživanjem domaćih dizajnera i proizvođača okupljenih u klasteru Hrvatski interijeri, a namijenjen je turističkom sektoru, onima koji žele dizajnom interijera stvarati dodatnu vrijednost svoje ponude te graditi turizam doživljaja za novoga gosta.

Hrvatska je zemlja orijentirana na turizam, s velikim iskustvom i tradicijom u proizvodnji namještaja, a Studij dizajna obrazuje mlade kreativne dizajnere čiji projekti dobivaju nagrade diljem svijeta. Projekt “Šest pogleda na sobu” udružio je te potencijale, a rješenja potražio u originalnosti autohtonog i izražajnosti tradicionalnog, s time da to nije pogled unatrag nego - slijedeći suvremene potrebe - uspostavljanje kontinuiteta u promicanju onih vrijednosti koje iskreno proizlaze iz hrvatske civilizacijske biti i okvira naše kulture.

Cjenovni razred kao prilika, a ne ograničenje
U promišljanju smjera razvoja projekta “Šest pogleda na sobu” uzeto je u obzir nekoliko karakteristika na temelju kojih će naručitelj izabrati između više mogućnosti s obzirom na regionalnu raznolikost podneblja, dizajn te cjenovni razred.
Iako cjenovni razred prilično određuje u kojem će se pravcu razvijati projekt, bitno je odmaknuti se od uvriježenih pristupa i podjela koje uvjetuju smjer razmišljanja. Tako hostelski smještaj može zračiti originalnošću, a u promišljanju koncepta luksuzne sobe odstupalo se od klasičnog pojma luksuza i ispitivale su se nove vrijednosti kao što su: tišina, lakoća, iskrenost, nenametljivost, izvornost, element iznenađenja, osobni pristup i niz ostalih vrijednosti koje predstavljaju luksuz za suvremenog (urbanog) čovjeka. Prepoznatljivost destinacije naglašava se kao bitna stavka, a usklađivanjem cjelokupne ponude sa specifičnostima lokacije turistu se pruža toliko željeni autohtoni doživljaj. Stoga se kao osnovni zahtjevi prilikom dizajniranja interijera u svim cjenovnim razredima prirodno nameću varijabilnost, fleksibilnost, ekspresivnost, ekonomičnost i tehnologičnost. Pod ekspresivnošću se podrazumijeva da odabirom materijala, tekstura i površinske obrade treba omogućiti što kvalitetnije uklapanje u specifičan kontekst hotela-podneblja-regije, dok tehnologičnost podrazumijeva da projektirani elementi namještaja moraju biti usklađeni s tehnologijom tvrtki klastera Hrvatski interijeri s kojima je dogovorena realizacija projekta.

Promjene trendova: Novi turist
Istraživanje o potrebama i doživljajima sve zahtjevnijih turista dovelo je do definicije “novog putnika”. Ona se u osnovi može primijeniti na sve kategorije turista, neovisno o njihovoj platežnoj moći.
Današnji putnici “ne pate” na zvjezdice i one mu nisu referencija. Bitni su mu dojmovi i komentari putnika koji su već bili u nekoj destinaciji, a izravne i osobne dojmove o kvaliteti usluge najčešće iznose putem interneta.
Novi turist se sve kraće zadržava na jednom mjestu, sve manje vremena provodi u hotelskoj sobi jer je usmjeren na istraživanje lokalne kulturne i gastronomske ponude te razonodu, bitno mu je zadovoljstvo potaknuto šarmom destinacije pa kvaliteta usluge i sadržaja postaje važnija od prostornih kapaciteta.

Specifični oblici turizma
Prostor za produljenje sezone, postizanje dobiti i nametanje na konkurentnom tržištu treba tražiti u posebnim oblicima turizma kao što su eko-turizam, uz koji se vezuju ruralni turizam, agroturizam, pa čak i robinzonski turizam... a Hrvatska na malom području zahvaljujući prirodnoj i kulturnoj raznolikosti pruža izobilje mogućnosti za razvoj posebnih sadržaja i usluga. Među njima velike neiskorištene mogućnosti leže, primjerice, u zdravstvenom i wellness turizmu. Konačno, turizam u našim krajevima je i započeo zdravstvenim turizmom.
Naša su nam istraživanja dala ključne odrednice za koncipiranje prostora sobe i ugrađivanje kvalitete zasnovane na bogatoj raznolikosti izvornih elemenata, prostora koji sažima senzibilitet, principe i strukture oblikovanja u ovom podneblju, a onoga tko u njemu boravi nenametljivo upućuje na ekološki odgovoran odnos prema prirodi i okolišu te aspekte važne za zdravlje.

Realizacija: Šest pogleda na sobu
Radi oblikovanja soba koje bi zadovoljile potrebu hrvatskog turizma da istakne bogatstvo i regionalne posebnosti hrvatske graditeljske baštine i likovnog izričaja, kreirali smo šest osnovnih kategorija hotelskih soba koje su kompletno opremljene ponudom domaćih proizvođača.

Dizajn frei – dizajn namještaja za hotelske sobe i apartmane
kategorija 3-4 zvjezdice
Studenti: Marija Tizaj, Anamaria Sever, Mia Vučić, Kristina Mirošević
Voditelj grupe: Neven Kovačić
Projekt “Dizajn frei”, u dvije varijante, namijenjen je nižem i srednjem cjenovnom razredu u hotelskom i privatnom smještaju odnosno apartmanima. Namjera je bila stvoriti namještaj koji se može uklopiti u različite postojeće interijere, s ciljem podizanja komfora na višu razinu bez ulaganja u gradnju i većih zahvata u interijeru. Apartmanski namještaj može se kombinirati s već postojećim ako ga vlasnik želi zadržati. Projekt, u obje varijante, zahvaljujući fleksibilnosti odgovara širini područja koje pokriva, kao i raznolikosti potreba.

Sustavi namještaja za hostele
kategorija 3 zvjezdice
Studenti: Sandra Maglov, Ena Priselec, Kristina Crnek Vidović
Ilustracije: Ena Jurov
Voditelj grupe: Vedran Kasap
Namještaj za hostele osmišljen je kao modularni sustav koji odgovara potrebi vlasnika i korisnika da kreiraju prostor i prilagođavaju elemente namještaja gabaritima kojima raspolažu. Posebno je zanimljiva integracija dijelova za odlaganje i spavanje, koja omogućuje znatnu uštedu prostora i olakšava odlaganje stvari. Fleksibilnost sustava ostavlja mjesta za nadogradnju, rastavljanje i dodavanje drugih elemenata kako bi se osigurala mogućnost prilagodbe i promjene, vrlo svojstvene hostelima, a također dopušta individualizaciju prostora pomoću dopunske opreme kao što su police, vješalice, podnožja, ormari i svjetiljke.

Luksuzna hotelska soba
kategorija 4-5 zvjezdica
Studenti: Vlatka Leskovar, Filip Havranek, Marija Ružić
Voditelji grupe: Zlatko Kapetanović, Mladen Orešić, Kristina Lugonja
Luksuzna hotelska soba namijenjena je “novom turistu” koji traži doživljaj, a oblikovana je kao nastavak eksterijera u svrhu postizanja maksimalne usklađenosti s destinacijom – od valova, raspuklina na stijeni, preko prizora iz podmorja, do odraza sunca u moru. Ideja je da svaki element ima posebnu priču te da djeluje kao autorski projekt, po uzoru na umjetnička djela, koja su uvijek dio inventara luksuznih soba. Također, pojedine elemente moguće je dodatno prilagoditi konkretnim lokalitetima prenošenjem motiva koji su im svojstveni.
Teksture, strukture i oblici naznačuju prirodu, horizont, šumu, more... ali svi su elementi – namještaj, rasvjeta i dekor, oblikovani slojevito, što gosta potiče da istražuje i zaviri u svaki kutak, jer se tek korištenjem otkriva njihov puni sadržaj.

SMALL & FRIENDLY MEETINGS hotelska soba
kategorija 3-4 zvjezdice
Studenti: Nera Nejašmić, Luka Gobin
Suradnik: Ruđer Novak Mikulić
Voditelj grupe: Ivana Fabrio
Oprema sobe meetings hotela s 3-4 zvjezdice pripada small and friendly kategoriji, a smještaj mora zadovoljiti poslovne i boravišne potrebe gosta. U relativno skučenom prostoru preklapaju se aktivnosti jer boravak uključuje spavanje povezano s odmaranjem, komunikacijom i radom. Tako su nastali modularni elementi koji nude četiri varijante rješenja, a soba je podijeljena na prostore za spavanje, boravljenje i rad, za higijenu te na ulazni dio. Presudno je da soba pruža sistematičnu, praktičnu i ekonomičnu organizaciju višefunkcionalnih dijelova interijera pa se prišlo oblikovanju hibridnih elemenata namještaja. Daljnja razrada omogućuje i stvaranje čitavih sustava soba.

Hotelska soba za eko-turizam
kategorija 3-4 zvjezdice
Studenti: Livija Filipčić, Marta Anić-Kaliger, Vedran Erceg
Voditelji grupe: Marijan Orešić, Mladen Orešić

Hotelska soba za eko-turizam ispunjena je hrvatskim “eko” namještajem razgranate forme. Cilj je bio u što većoj mjeri turistima približiti prirodni okoliš, a dosljednost ovakvog pristupa očituje se i u korištenju prirodnih, ekoloških materijala (masivno drvo hrast, lan i vuna) te u štednji energije u svakom pogledu. Također, soba se i doslovno povezuje s prirodnim okolišem velikom staklenom stijenom. Namještaju je pridodana i škrinja ispunjena edukativnim i informativnim materijalima, porukama prethodnih gostiju te pokojim tradicionalnim predmetom kako bi se gosta potaklo da “uroni” u kulturno bogatstvo lokaliteta, osjeti komadić tradicije i krene u daljnje istraživanje.

Hotelska soba za zdravstveni i wellness turizam
kategorija 4-5 zvjezdica
Studenti: Ika Peraić, Luka Jelaska, Sanja Tušek
Voditelji grupe: Sanja Bencetić, Mladen Orešić
Zdravlje nije odsustvo bolesti, nego stanje općeg blagostanja koje treba razvijati i čuvati, a takvo poimanje otvara mogućnost za objedinjavanje zdravstvenog (do sada samo rehabilitacijskog) i wellness turizma. Kako oblikovati ambijent koji osvješćuje i educira o zdravlju te pridonosi oporavku onoga tko u njemu boravi? Pričom! Priča o zdravlju ispričana je kroz prostorna poglavlja/zone koje se međusobno prožimaju te sadržajem i atmosferom govore o aspektima važnima za zdravlje. Ulaskom u sobu želi se dati do znanja da se svakodnevne brige i navike ostavljaju za sobom te da započinje proces oporavka i uspostavljanja ravnoteže i sklada.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook