Francuski produkt dizajn u Gliptoteci HAZU

Objavljeno: 07.09.2011.

Francuski institut u Zagrebu u suradnji s Gliptotekom i uz potporu Hrvatskog dizajnerskog društva predstavit će, u trajanju od 14. rujna do 9. listopada 2011., izložbu posvećenu francuskom industrijskom dizajnu koja okuplja više od 39 ostvarenja iz selekcije L’Observeur du Design.

 L’Observeur du design je međunarodna nagrada za dizajn koju organizira francuska agencija za promidžbu industrijskog stvaralaštva APCI, koja svake godine u Francuskoj predstavlja i nagrađuje najbolja ostvarenja proizašla iz svih područja produkt-dizajnerskog djelovanja, od dizajnerskog posuđa, stolova, elektroničke opreme, unutarnjeg uređenja, do aparata i pomagala, rasvjetnih tijela, tekstila, ambalaže i sporta.

Publika u Zagrebu moći će otkriti mnoštvo originalnih, recentnih i inovatnih ostvarenja koja svjedoče o važnosti dizajna u suvremenoj kulturi i društvu - uključujući zadivljujuće pregrade od papira umjetnice Sophie Chenel, osjetljivu boju Nicolasa Triboulota koja pretvara zidove u prekidač na dodir, svjetiljku za djecu Zenso Philippea Ulysse - Laia, ili pak Chillbox koji je osmislio Sebastien Servaire (Studio R’Pure) za Moët & Chandon.

Smatrajući dizajn strateškim ulogom u svojoj politici inovacije, nekoliko francuskih tvrtki u Hrvatskoj pridružilo se ovom jedinstvenom događaju: Peugeot će predstaviti tri koncepta sportskog električnog automobila kao što je slavni Peugeot EX1 iz 2010., a Steelcase će istaknuti novi interaktivni stol «Media:scape».

Osmišljena kako bi privukla široku i znatiželjnu publiku, ova izložba bit će ujedno prigoda za gostovanje dizajnera Niela Poultona, inače jedinog dizajnera koji je osvojio čak sedam nagrada Observeur du Design. Niel Poulton prvi se put ističe 1989. svojim radom "pisaljke koje stare", "živim" pisaljkama od plastike čiji se boja i oblik mijenjaju korištenjem. Ovaj autor od 1991. živi u Parizu te stvara i razvija nagrađivane i poznate proizvode za raznoliku međunarodnu klijentelu, primjerice za LaCie et Artemide. Neil Poulton održat će predavanje o svom radu, na engleskom jeziku, 27. rujna 2011. u 18h u prostoru Gliptoteke.

Otvorenje izložbe je 14. rujna u 19h u Gliptoteci HAZU, uz prisustvo Mikaela Levya, predstavnika APCI.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook