'Jeste li mislili: Studiobotas?'

Objavljeno: 05.09.2011.

U utorak, 6. rujna u 20 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvara se izložba grafičkog dizajna 'Jeste li mislili: Studiobotas?' autora Boštjana Botasa Kende, Primoža Fijavža i Petra Raucha iz Ljubljane. Kustosica izložbe je dr. sc. Petra Černe Oven. Izložba je ostvarena u partnerstvu s udrugom Consortium Artisticum iz Ljubljane, uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Slovenije.

Ovim projektom studiobotas problematizira fenomen identiteta pri prijenosu govorne u vizualnu formu čime se generiraju nova značenja i možda novi identiteti. Pri tome se postavlja više pitanja: »… da li je dizajn zaista u stanju sa stvaranjem identiteta mijenjati i suštinu stvari ili je to utopistički konstrukt samodovoljnih profesionalaca? Ako greške u procesu generiraju novu stvarnost, do koje mjere ih možemo dopustiti i kakvu ulogu imaju pri tome pravila i navike koje prate tranziciju iz verbalnog u grafički jezik? … (dr. Petra Černe Oven, iz uvodnika kataloga)

Komunikacijska i dizajnerska djelatnost studiabotas temelji se na tri osnovna područja: na slovu, kao vizualnom znaku; na knjizi, kao zbiru kompleksnih vizualnih elemenata i na urbanoj strukturi, kao sustavu iz kojeg izvire i prema kojemu je usmjerena. Ta tri područja isprepleću se u idejnom i djelatnom profilu studija koji svojom kreativnošću nastoji pridonijeti umjetničkom i kulturnom nasljeđu europske avangarde na području komunikacije i grafičkog dizajna, nastaviti se na nj i produbiti ga. Osnovna djelatnost studiobotasa je grafički dizajn u arhitekturi, grafički dizajn za potrebe izdavaštva, korporativni identitet i priručnici za upotrebu korporativnog identiteta, dizajn izložbi i organizacija te vođenje radionica.

Studiobotas čine: Boštjan Botas Kenda, docent, grafički dizajner, predavač Vizualnih komunikacija na Sveučilištu u Ljubljani; Primož Fijavž, arhitekt, grafički dizajner; Peter Rauch, arhitekt, grafički dizajner, fotograf.

Izložba će se moći pogledati do 19. rujna u radno vrijeme galerije ULUPUH: radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena. Ulaz je slobodan.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook