Honor Award Studiju Rašić

Objavljeno: 05.07.2011.

Prvi puta u povijesti SEGD-a glavnu nagradu osvojili su dizajneri iz Hrvatske. Već višestruko nagrađivani projekt Studija Rašić, autorski rad Ante Rašića „Bijela cesta – U iščekivanju kiše,“ osvojio je međunarodni i multidisciplinarni žiri svojom jedinstvenom pričom i uspješnim spojem umjetnosti, dizajna i pejzažne arhitekture.

U konkurenciji od 470 radova iz cijelog svijeta među kojima su i mnogi visokobudžetni projekti poput Expo paviljona u Šangaju te postava i signalizacije velikih svjetskih muzeja dodjeljeno je samo 7 glavnih nagrada. Nagradu su preuzeli dizajneri Vedrana Vrabec i Marko Rašić na svečanoj dodjeli i SEGD konferenciji u Montrealu, UNESCO-vom gradu dizajna.

Ovogodišnje nagrađene projekte možete pogledati ovdje. Svim nagrađenim radovima posvećeno je cijelo jedno izdanje časopisa SEGD (br. 33) u kojem će također biti objavljen intervju sa Studijem Rašić.

SEGD (Society for Environmental Graphic Design) je međunarodna organizacija koja okuplja ljude koji se bave komunikacijskim dizajnom u izgrađenom okolišu. Environmental design obuhvaća sva multidisciplinarna područja s naglaskom na što bolju integraciju arhitekture i dizajna te pomaže ljudima u korištenju i kretanju kroz prostore javnih i korporativnih zgrada te urbanih prostora. Postao je neizbježan pojam kod izgradnje muzeja, škola, stadiona, parkova, aerodroma, korporativnih ureda ili čak glavni dio identiteta velikih gradova. To je dizajn koji prostoru daje duh (genius loci) i karakter. SEGD organizacija isto tako kontinuirano radi na uvođenju inkluzivnog dizajna kao standarda u javne i korporativne institucije, a njihovu značaj su prepoznale i velike svjetske tvrtke i institucije. Zato su do sada već nagrađivani divovi poput Apple-a, Levis-a, Nike-a, Victoria Secret-a za dizajn svojih prodajnih mjesta ili korporacije poput SAP-a, Wal Marta, Yahooa i Microsofta za uređenje interijera ili arhitekture svojih poslovnih zgrada. Environmental dizajnere angažirali su i gradovi poput Londona i Chicaga za izradu signalizacije te poznati svjetski muzeji kao što su The Newsmuseum, Casa de la Musica, Museum of Arts & Design u New Yorku, Maxxi National Museum u Rimu, te ovogodišnji nagrađeni Dream Cube paviljon sa Expo-a 2010. u Šangaju.

O nagrađenoj dionici Bijela cesta – U iščekivanju kiše

Nagrađena dionica sastavljena je od 1245 kvadratnih modula izrađenih u poliranom vapnenačkom kamenu “kanfanar”, koji se lokalno proizvodi u Istri kao izvorni hrvatski proizvod. Od tih 1245 izdubljeno je 806 kvadratnih modula kamena koji zajedno čine naziv cjelokupnog projekta Bijela cesta. Dionica se kontinuirano mijenja ovisno o vremenskim prilikama i godišnjim dobima. Možemo reći da je u savršenom skladu s okolišem i u interakciji s prirodom. U izdubljenim krugovima - rupama skupljaju se “darovi prirode“ (voda, lišće, zemlja....) te površina prati sve mijene prirode uključujući odraze, reflekse, svjetlost i sjene koje mijenjaju izgled rada ovisno o položaju sunca tijekom dana. Draž projektu podarit će i prirodno starenje kamena rafiniranom patinom te duh i dah zemlje. Bijela cesta u parku skulptura radi se prema osnovnoj zamisli Josipa Diminića, a ova dionica je trinaesta u nizu. Do danas ih je realizirano ukupno petnaest. Dionica Bijela cesta – U iščekivanju kiše nagrađena je još na D&AD Global Awards 2009 u Londonu – zlatnom olovkom i na European Design Awards '09 – srebrom.

Naručitelj: Mediteranski kiparski simpozij
Lokacija: Dubrova, Labin, Hrvatska
Dizajn: Studio Rašić
Dizajnerski tim: Ante Rašić (autor, kreativni direktor); Vedrana Vrabec, Marko Rašić (dizajneri)
Stručni savjet: MKS; Josip Diminić, Gorka Ostojić Cvajner, Slavko Baterić
Proizvođač: Graditeljstvo Jakovljević
Fotografije: Anica Rašić

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook