Zlatne medalje hrvatskim autorima na Praškom kvadrijenalu

Objavljeno: 24.06.2011.

Na novoj pozornici Nacionalnog teatra u Pragu 20. lipnja su dodijeljene nagrade ovogodišnjeg Praškog kvadrijenala, najveće svjetske manifestacije posvećene scenografiji i dizajnu povezanom s izvedbenim umjetnostima.

Glavnu nagradu Zlatna Triga za najbolje nacionalno predstavljanje odnio je Brazil, čiji će predstavnici sa sobom također ponijeti i Zlatnu medalju za najbolju realizaciju produkcije. Pored Brazila, najuspješnije predstavljanje na ovogodišnjem Praškom kvadrijenalu imala je Hrvatska, s čak dvije nagrade koje je osvojila grupa Numen / For Use - Zlatnom medaljom za najbolji scenski dizajn te Zlatnom medaljom za najbolje korištenje kazališne tehnologije. Uz glavnu nagradu, ukupno se na Kvadrijenalu dodjeljuje osam medalja i jedno Posebno priznanje, a u središnjoj natjecateljskoj izložbi ove godine sudjeluju čak 62 zemlje, što je rekordan broj za Kvadrijenale koji se održava od 1967. godine.

Kao i u slučaju drugog hrvatskog predstavnika na ovogodišnjem Kvadrijenalu, Gorana Petercola, Numen/For Use je u područje scenografije došao iz druge, iako bliske discipline. Dok je Petercolu primarna vokacija ona vizualnog umjetnika, skupina koju čine Nikola Radeljković, Sven Jonke i Christoph Katzler u svijet teatra zakoračila je iz industrijskog dizajna. Hrvatska izložba ScenEGOgraphy: Stage Designer as an Author, čija je kuratorica predsjednica HDD-a Ira Payer, bila je bazirana na dva posebno naručena filma koja donose pregled dosadašnjeg scenografskog djelovanja Gorana Petercola i skupine Numen / For Use. Redateljica i scenaristica filma Chair in the desert, posvećenog Numenovim scenografijama je Ivana Radenović.

U obrazloženju Zlatne medalje za najbolji scenski dizajn, internacionalni žiri Kvadrijenala posebno je pohvalio kreativno korištenje ogoljene, uvjerljive scenografije svedene na bitno u različitim kolaborativnim kazališnim projektima. Također, istaknuta je i jasnoća vizije, koja predstavlja izazov i samim redateljima predstava te rezultira smionim i višeslojnim novim interpretacijama drama kao što je San ljetne noći. U obrazloženju Zlatne medalje za najbolje korištenje kazališne tehnologije posebno je istaknuta upotreba podjednako visoke i niske tehnologije, rigorozan proces istraživanja i preispitivanje konvencionalnih scenografskih postupaka.

Izložba ScenEGOgraphy: Stage Designer as an Author za Praški kvadrijenale realizirana je u produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva, a nastup je financijski poduprlo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Više o hrvatskom nastupu i o predstavljenim autorima možete pročitati ovdje.

M.G.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook