Rezultati Natječaja za dizajn vizualnog identiteta Hrvatske komore arhitekata

Objavljeno: 08.06.2011.

U utorak, 7. lipnja 2011. Ocjenjivački sud Natječaja za dizajn vizualnog identiteta HKA objavio je tko je dobitnik nagrade.Na pozivni Natječaj za dizajn vizualnog identiteta Hrvatske komore arhitekata stiglo je ukupno 8 radova primljenih od strane 6 pozvanih natječajnih timova/autora (Dario Dević i Hrvoje Živčić, Lana Cavar i Narcisa Vukojević, Đukić-Pavlović, Šesnić&Turković, Jelenko Hercog, Studio Dogan).

Ocjenjivački sud pozivnog Natječaja za dizajn vizualnog identiteta HKA u sastavu Damir Bralić, Tomislav Ćurković, Boris Fiolić, Orsat Franković (predsjednik) i Damir Gamulin, dodijelio je nagradu radu Zorana Đukića i Jana Pavlovića. U nastavku možete pročitati obrazloženje Ocjenjivačkog suda za nagrađeni rad:

„U nizu natječajnih radova koji eksploatiraju motiv kocke – koji se očito natjecateljima nametnuo svojom konotacijom ortogonalnog prostora te kao poveznica s hrvatskim nacionalnim identitetom – ovo rješenje ga najuspješnije vizualno artikulira, nadograđuje i tako izvlači iz područja stereotipa. U ovom rješenju motiv kocke u izometrijskoj aksonometriji balansira između dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog prostora. Ujednačavanje znaka i logotipa jednakom debljinom poteza u duhu je koncentrirane dosljednosti arhitektonskog projektiranja, dok je to također i evokacija principa poznatog kroz povijest tipografskih rješenja sa arhitektonskih nacrta – od šablona do CAD programa. Vrlo dobar odabir pisma daje rješenju potrebnu ozbiljnost i jednostavnost, dok mu ono istovremeno atribuira i humanistički šarm kroz suptilno rješene detalje ove moderne interpretacije groteska. Jednak redukcionistički princip dosljedno je proveden u odabiru samo jedne korporativne boje.
Mada je rješenje umjerene i nenametljive likovne stilizacije ono ipak otvara dovoljno prostora za varijabilnost i vremensku održivost što je uspješno dokazano u dizajnu plakata s programam koji žiri ističe kao paradigmatski smjerokaz u daljem razvoju vizualnog identiteta. Žiri predlaže i minimalne preinake znaka sa svrhom sužavanja njegovog asocijativnog polja kojeg za sada ova sugestivna centralna forma ostavlja preotvorenim. Preporučuje se razvoj vizualnog identiteta u suradnji s Ocjenjivačkim sudom.“

Natječaj je vodila Mirna Reinprecht.
U prilogu možete vidjeti prezentacije svih natječajnih radova.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook