Zatvorene Geopolitičke granice / Otvorene Ekološke granice

Objavljeno: 07.06.2011.

U utorak 31. svibnja 2011. u 13.00 sati u Društvu arhitekata Zagreba održat će se predstavljanje rezultata drugog međunarodnog natječaja, trećeg natječaja koji je u tijeku i završnog skupa u sklopu programa Misli prostor/Think Space.

1. nagrada A

1. nagrada B

Priznanje 1

Priznanje 2

Priznanje 3

Rezultate završenog natječaja - Geopolitičke granice i natječaj u tijeku - Ekološke granice, međunarodnih arhitektonskih natječaja unutar ovogodišnje teme Granice u sklopu programa Misli prostor/Think Space predstavit će gošća kustosica Eva Franch i Gilabert, direktorica poznate galerije Storefront for Art and Architecture, žirator natječaja Teddy Cruz, putem video veze iz New Yorka i San Diega te tim programa Misli prostor/Think Space. Na predstavljanju će se pridružiti i dobitnici nagrada Konstantinos Papadimitrakopoulos, Despoina Gkirti i Efthymios Dimopoulos iz Atene također putem video veze.

U utorak će također biti najavljen i predstavljen završni skup koji će se pod naslovom 'Izvan Granica' održati od 18. do 20. studenog u Zagrebu kao svojevrsna kruna i veliko finale programa Misli prostor/Think Space. 'Izvan Granica' će omogućiti sudionicima i pobjednicima iz četiri međunarodna natječaja da se u Zagrebu susretnu sa svjetski poznatim arhitektima koji su žirirali natječaje, te da uživo razmjene ideje i predstave koncepte svojih radova. Osim predstavljanja radova na skupu 'Izvan Granica' bit će organizirana i svečana dodjela nagrada pobjednicima kroz četiri natječaja iz godišnjeg ciklusa te izložbe svih prijavljenih projekata, nagrađenih i nenagrađenih.

U drugom međunarodnom natječaju Geopolitičke granice u sklopu programa Misli prostor dodijeljene su dvije prve nagrade i tri posebna priznanja.

Natječaj je privukao 87 autora iz 27 zemalja koji su prijavili 49 projekata. 24 autora i 25 autorskih timova iz Australije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Kanade, Čilea, Kine, Hrvatske, Cipra, Danske, Dominikanske Republike, Egipta, Francuske, Grčke, Gvatemale, Irske, Italije, Meksika, Nizozemske, Porto Rica, Rumunjske, Španjolske, Sudana, Švicarske, Turske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država bavili su se mnogim poznatim konfliktima i tenzijama u svijetu, ali neki su projekti otkril i skrivene neravnoteže u dijelovima svijeta gdje podjele nisu očite na površini.

Ocjenjivački tim - Teddy Cruz, žirator Geopolitičkih granica i Eva Franch i Gilabert, gošća kustosica ovogodišnje teme - dodijelio je dvije prve nagrade i tri posebna priznanja.

Prva nagrada A: 650 Eura
Border Archipelagos of the Narrow Passages
Autor: Konstantinos Papadimitrakopoulos, Grčka

Prva nagrada B: 650 Eura
Common Visions: The Case of Prespa Region
Autori: Despoina Gkirti i Efthymios Dimopoulos, Grčka

Priznanje 1: 350 Eura
Metropolitical Void
Autori: Rémi van Durme i Denis Glauden, Belgija

Priznanje 2: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Big Bang
Autori: Fatima Ruiz, Francuska, Martin Coustenoble, Francuska, Walter Libertino, Italija, Giulia Marchi, Italija

Priznanje 3: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Union
Autori: Adrian Lahoud i Samuel Szwarcbord, Australija

Galeriju pristiglih radova pogledajte ovdje.

Otvorene Ekološke granice, žirator Francois Roche
Novi - treći natječaj, čiji je zadatak oblikovao François Roche, suosnivač arhitektonske prakse R&Sie(n) i voditelj istraživačkih laboratorija “new-territories” u Parizu i Naprednog studija – Gsapp na Sveučilištu Columbia u New Yorku, poziva natjecatelje na radikalno promišljanje postojećih odnosa između ljudskog roda i izgrađenog okoliša kroz uspostavljanje novih arhitektonskih protokola suživota u potrazi za novom parcijalno–totalnom ekologijom: “YUmen[eco]tec-pharming”.

"Arhitektura je u prošlosti uvijek funkcionirala kao posrednik između ljudi i izgrađenog okoliša, unutar antropocentričnog ideološkog okvira s determinističkim pristupom. Ovaj natječaj želi pobjeći od te direktne veze i traga za radovima koji će proizvesti nove društveno-ekološke scenarije koji bi onda bili temeljem reimaginacije naših trenutnih ideja i predrasuda, a obzirom na pojmove ravnoteže i održivosti u Zapadnoj kulturi.
Kako bismo se pomakli dalje od moralne ekologije i lažne održivosti, ovaj natječaj traži radove koji mogu stvoriti nove arhitektonske scenarije i inventivne momente, gledajući u prostore drugosti u potrazi za novim kanonskim oblicima razmišljanja.
Ove nove društveno-ekološke projekcije stvorit će nove spoznaje i novi sustav mogućih odnosa ljudskih bića s planetom."
(François Roche)

Rok za predaju radova na natječaj Ekoloških granica je 28. lipnja 2011., 12:00, a rezultati će biti objavljeni  12. srpnja 2011. na službenim stranicama programa Misli prostor / Think Space.

Natječajna pristojba iznosi 220 kuna (30 eura) u razdoblju od 17. svibnja do 14. lipnja 2011 godine. Nakon tog roka natječajna pristojba iznosit će 330 kuna (45 eura).

Nagrade:
1.nagrada 1000 €
2.nagrada 700 €
3.nagrada 350 €

Medijski pokrovitelj ORIS osigurao je i ORIS paket koji uključuje godišnju pretplatu na Oris - časopis za kulturu i arhitekturu te slobodan ulaz na Dane Orisa u listopadu 2011. u Zagrebu za sve nagrađene tijekom 4 natječaja.

Natječajni zadatak i informacije za sudionike možete naći ovdje.

O programu Misli prostor / Think Space
Think Space nastoji potaknuti dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme.

Prva gošća kustosica u prvom ciklusu Eva Franch Gilabert, direktorica Storefront for Art and Architecture iz New Yorka, pripremila je glavnu ovogodišnju temu Granice – Borders. Tema Granica provlači se kroz četiri različita scenarija - geopolitički, ekološki, urbani i moralni - u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog polja propitivanja prostornih izazova suvremenog društva. Istodobno omogućujući različite stupnjeve istraživanja, ovaj ciklus natječaja ulazi duboko u konceptualni prostor stvaranja promjena - u područje granica.

Četiri natječaja koja će istraživati temu granica nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste. Međunarodni žiratori koji će oblikovati natječajne programske zadatke za natjecatelje su:

- Urbane granice: Shohei Shigematsu
- Geopolotičke granice: Teddy Cruz
- Ekološke granice: François Roche
- Moralne granice: Hrvoje Njirić

Specifičnost je ovog programa da se u potpunosti provodi putem Interneta. Tako se cijela međunarodna promocija programa, prijava sudionika, plaćanje kotizacije za sudjelovanje na natječaju, predaja radova, postupak ocjenjivanja radova te objava rezultata odvijaju u virtualnom svijetu.

Ideja i cjelokupna organizacija i provedba ovog programa začeta je i razvijena u Društvu arhitekata Zagreba – DAZ-u. DAZ je na taj način ponudio novi kulturni proizvod Zagreba i Hrvatske – međunarodne konceptualne arhitektonske natječaje.

Sljedeći natječaj u ovogodišnjem ciklusu programa Misli prostor - Moralne granice - otvoren od 6. rujna 2011. Žirator - Hrvoje Njirić.

Tim programa Misli prostor / Think Space
Drustvo arhitekata Zagreba (DAZ)
Trg bana Jelacica 3/I
HR - 10 000 Zagreb
Croatia
tel. +38514816151; fax. +38514816197
e-mail: info@think-space.org

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook