U Beogradu započeo novi Mikser festival

Objavljeno: 25.05.2011.

Kao i mnoge druge velike i uzbudljive stvari, Mikser festival je započeo kao sasvim mali neovisni projekt (pod imenom Ghost project) čija je misija bila na svjetlost dana izvesti slabo vidljivu dizajnersku scenu u Srbiji, predstaviti je javnosti, medijima i, ne manje važno, industriji. Svega nekoliko godina kasnije, Mikser je zasjao kao ozbiljan regionalni fenomen te je prošle 2010. godine uspio ugostiti više od 1000 sudionika i privući oko 40000 posjetitelja.

U sklopu brojnih programskih zona ovogodišnjeg Miksera od 25. do 29. svibnja predstavit će se ne samo autori i projekti u području dizajna, već i oni iz drugih disciplina kao što su arhitektura, vizualna i dramska umjetnost, tehnologija, ekologija, poslovanje, mediji, glazba i film. Pritom svaka od zona gotovo da funkcionira kao festival za sebe, s posebnom koncepcijom, temom i šarolikim izborom sudionika.

Primjerice, zona vizualne umjetnosti tematizira prirodu kolektivne memorije i percepcije povijesnog nasljeđa, a kao polazište uzima fenomen proslave Dana mladosti (25. svibanj je ujedno i datum otvaranja festivala) u bivšoj Jugoslaviji i njegove središnje manifestacije – Sleta. U sklopu programa premijerno će za regionalnu publiku biti predstavljen i rad The Hero Marine Abramović. Kino program Miksera bazirat će se na povezivanju i predstavljanju malih festivala iz regije.

U okviru Talent zone, publika ima priliku vidjeti ovogodišnju selekciju Young Balkan Designers, ali i izložbu Ghost project, onu od koje je sve krenulo i koja je od godišnje revije regionalne produkcije u području industrijskog dizajna prerasla u veliku internacionalnu platformu za mlade dizajnere koja redovito ugošćuje i hrvatske autore. Ove godine Mikser festival može se pohvaliti sa oko 1500 sudionika iz svih područja koje ovaj multidiciplinarni festivalski div okuplja, detalje o programu najbolje je provjeriti na njihovoj službenoj web stranici, a nije nevažno ni napomenuti kako je ulaz na baš svako od zaista brojnih događanja potpuno besplatan.

Organizacija Mikser, koja stoji iza festivala kao i iza selekcije Young Balkan Designers koja će biti predstavljena 11./12. lipnja u Staroj Klaonici u Zagrebu, također će gostovati i na Danu D.

M.G.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook