Japanska umjetnost, dizajn i arhitektura u tradiciji i suvremenosti

Objavljeno: 19.05.2011.

U utorak 24. svibnja u 20 sati u HDD-u povjesničarka umjetnosti Silva Kalčić održat će jednosatno izlaganje "Hommage Japanu - o japanskoj umjetnosti, arhitekturi i dizajnu u tradiciji i suvremenosti". Japanska je kultura svojim vizualnim jezikom, nužno usklađenim s duhovnom i svjetonazorskom misli Dalekog Istoka i proizašlim iz, gotovo, straha od redundancije, bila okidačem europskoga modernizma.

Danas, ustrajanjem na načelima poput minimalizma u oblikovanju forme, asketizma u zadovoljenju žudnji, odgovornosti u društvu i estetizaciji trenutka, iskazanoj u ritualima svakodnevice, predstavlja dragocjenu Drugost opulentne masovne kulture neoliberalnog kapitalizma.

Japanski arhitekti i dizajneri (product designers i haute couturers) u suvremenom trenutku, spajajući visoku tehnologiju i inovativne materijale s dekonstrukcijom i dekonstruktivizmom, spregnuti racionalizam s hedonističkim ludizmom i akromiju s flamboyanom, resemantizacijom japanske tradicije u pastišu sa zapadnom inovacijom, stvaraju djela koja su uzbudljiva, na način da uznemiruju.

Dječja lica na slikama Yoshitoma Nare (neo-pop umjetnika iz Tokija) uzvraćaju pogled okruglim manga očima. Ali, ponekad okreću leđa i promatraju iskosa, stisnutih kapaka, navodeći nas da zurimo natrag u sebe.

O predavačici:
Silva Kalčić je povjesničarka umjetnosti iz Zagreba. Predavač je teorijskih kolegija na Zavodu za dizajn Tekstilno-tehnološkog fakulteta, te pristupnica doktorskog studija teorije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Angažira se kao kustosica izložbi i teoretičar suvremene umjetnosti, arhitekture i dizajna. Autorica je udžbenika vizualne kulture Neizvjesnost umjetnosti u izdanju Školske knjige, Zagreb, 2005.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook