46. Zagrebački salon - Rukopisi novog doba

Objavljeno: 13.05.2011.

Zagrebački salon je u svom 46. izdanju posvećen primijenjenim umjetnostima i dizajnu, a njegova središnja tema nosi naziv 'Rukopisi novog doba'.

Riječ je o sintagmi koju je postavila ovogodišnja selektorica Salona, povjesničarka umjetnosti, kustosica i teoretičarka Ana Peraica, nastojeći dati konceptualni fokus odazivu umjetnika na ovogodišnju žiriranu izložbu, što je uobičajena situacija u suvremenoj vizualnoj umjetnosti, no ipak predstavlja nešto veći izazov kad je riječ o produkciji u području primijenjene umjetnosti i dizajna.

Ugrubo rečeno, ova izložbena koncepcija svijetu slika suprotstavlja svijet teksta te problematizira njihov odnos. Ako ga se gleda kroz radove uključene na samu izložbu, panoramski pregled "rukopisnog" na području primijenjene umjetnosti i dizajna sadržavat će različite pristupe, od tematiziranja tipografije, do radova koji istražuju ili ironiziraju pisanje kao gestu (bilo univerzalnu, bilo neponovljivu), i to u širokom rasponu disciplina i medija od crteža, grafičkog dizajna i fotografije, do video instalacija.

Iz uvodnog teksta Ane Peraice, kustosice i selektorice Salona:

Primijenjene umjetnosti oduvijek su baratale tekstom, bilo na način ispisa imena umjetnika, njihovih gildi ili kao dekoraciju, a nešto kasnije i sami vizualni umjetnici počinju koristiti tekst kao vizualni element. Tako još od doba Moderne tekst emancipirano ulazi u vizualnu kulturu, kroz kolaže i fotomontaže, ali i slikarske i skulpturalne radove. Ipak, kultura i dan danas teži razdvojiti tekst od slike, najčešće superimponirajući tekst samoj slici, u vidu anotacije, razjašnjenja, interpretacije.

Ipak, ono što ćemo vidjeti na ovogodišnjem Salonu nisu tekstovi, već uistinu – slike, vizualni artefakti, koji ovaj put progovaraju o slovima i riječima. U tom pogledu Salon je, osim što je po prvi puta i sam tekstolatrijski, to jest – on se izražava radije kroz tekst nego slike, dok istodobno funkcionira u medijima slika, te tako opet djeluje i - idolatrijski.Unatoč teorijskom razdvajanju i pokušajima tekstualne povijesti da se odmakne od vizualne, koristeći se temeljima antičke filozofije, i ovaj Salon opet će pokazati preplete teksta i slike i to na nekoliko nivoa; kada tekst postaje slikom no i kada slike postaju tekstom, a zaći će i u mnogo dublje razlike.

46. Zagrebački salon, u organizaciji ULUPUH-a održat će se u tri izložbena prostora: središnja izložba Rukopisi novog doba bit će postavljena u prostorima Gliptoteke HAZU (Medvedgradska 2) i Izložbenom prostoru Hrvatske pošte (Jurišićeva 13). Tu će se predstaviti 42 rada 39 autora ili grupa autora koji reprezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokom rasponu od grafičkog i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala, kaligrafije i aranžerstva. Uz ovu izložbu, u Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14) moći će se pogledati izložba radova pozvanih eminentnih hrvatskih umjetnica pod nazivom Žensko pismo, na kojoj će sudjelovati Lala Raščić (Put u kutiji), Renata Poljak (Sjećanja (Tito, tata)), Tina Gverović (Pustjerna) i Neli Ružić (Materinji jezik).

Svečano otvorenje Salona održat će se u subotu, 14. svibnja u 12 sati u Gliptoteci HAZU (dvorana I), te potom, u 14 sati, u Izložbenom prostoru Hrvatske pošte (Jurišićeva 13). Tu će se održati i razgovor s kustosicama i članicama ocjenjivačkog suda (dr. sc. Ana Peraica, dr.sc. Suzana Milevska, dr. sc. Asja Mandić, Nataša Petrešin – Bachelez, Ivana Bago) te objaviti nagrade Salona: Velika nagrada, tri jednakovrijedne nagrade te nagrada za najboljeg mladog autora do 35 godina. Ocjenjivački sud Hrvatske sekcije AICA-e dodijelit će svoje priznanje.

M.G.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook