Austellung Laibach Kunst 1980. - 2011.

Objavljeno: 05.05.2011.

U petak 6. svibnja u 20 sati u Domu HDLU-a otvara se izložba koja će predstaviti trideset godina djelovanja slovenske multimedijalne skupine Laibach.

Poznat prije svega kao glazbeni sastav, Laibach je nesumnjivo javno najvidljivije krilo slovenskog umjetničkog kolektiva Neue Slowenische Kunst, te se njegov rad isprepliće s onim ostalih članova kao što su IRWIN (vizualna umjetnost), Noordung (teatarsko krilo ranije poznato i kao Gledališče sester Scipion Nasice te Rdeči Pilot) i Novi kolektivizam (grafički dizajn).

Naziv izložbe Ausstellung Laibach Kunst 1980. - 2011. / Ceci n'est pas Malevich parafrazira poznatu sliku Renéa Magrittea, a odnosi se na vizualni znak križa koji je ključan dio ikonografije Laibacha, IRWIN-a i NSK kao "države u vremenu" te predstavlja svojevrsni homage avangardnom ruskom umjetniku Kazimiru Maljeviču. U glazbi, scenskim nastupima i vizualnim materijalima koji ih prate, Laibachovo umjetničko djelovanje obilježeno je snažnim političkim i umjetničkim konotacijama, subverzivnim dvoznačnostima i radikalnim javnim poistovjećenjem s ulogom koju igraju.

Galerija Proširenih medija, koja se nalazi u sastavu HDLU-a, s Laibachom dijeli mali dio povijesti, jer je u njenom nekadašnjem prostoru na današnjem Starčevićevom trgu od 3. do 7. ožujka 1983. održana izložba Laibach Kunst, koja je izazvala burne reakcije. Prema svjedočenju Antuna Maračića u knjizi posvećenoj 20-godišnjici galerije, PM je zbog prijevremeno prekinute izložbe bio u opasnosti da se ugasi zbog pritiska dijela članova uprave koji je čak tražio da se prostor pretvori u kancelarije. Ako ne računamo prvu pripremanu izložbu koja je u Trbovlju zabranjena prije nego što se uopće otvorila, Laibach se do sredine osamdesetih više puta predstavljao upravo u galerijskom kontekstu, što se sporadično događa i do danas.

Na samom otvorenju izložbe, koja će se u HDLU-u moći pogledati do 26. svibnja, članovi Laibacha će održati i kratak zvučni performans, a tijekom njenog trajanja 21. 5. u dvorani Boogaloo održat će i koncert u sklopu 30-godišnjice postojanja grupe.

Iz najave:

"Multidisciplinarna i performerska grupa Laibach nakon 28 godina ponovo se vraća u Galeriju PM, gdje je njihova izložba 1983. zbog političkog pritiska prijevremeno prekinuta i zatvorena. Po prvi puta u svim galerijskim prostorijama Doma hrvatskih likovnih umjetnika hrvatskoj će se publici, u vizualnom obliku ove retrospektivne izložbe, predstaviti ključna poetika njihovog razvoja od prve dekade 1980-ih do danas (kolektivno, anonimno, apropriacija, nadidentifikacija, monumentalna retroavangarda, remake, kolaž, citat, rekontekstualizacija...). Na izložbi će biti predstavljeni najvažniji stadiji razvoja grupe; multi-medijalne instalacije, uljane slike, grafike, fotografije, video, zvuk, manifestni tekstovi i dokumenti."

M.G.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook