Dora Budor i Maja Čule u finalu za Nagradu Radoslav Putar

Objavljeno: 05.05.2011.


Nagrada Radoslav Putar najprestižnija je godišnja nagrada za mlade hrvatske umjetnike do 35 godina, a kontinuirano se dodjeljuje od 2002. godine u organizaciji zagrebačkog Instituta za suvremenu umjetnost u suradnji s Foundation for Civil Society i Trust for Mutual Understanding u New Yorku te međunarodnom mrežom YVAA. Osim klasičnog priznanja mladim autorima, nagrada je koncipirana kao godišnji ciklus, koji uključuje zajedničku izložbu četvero finalista, šestotjedni boravak dobitnika ili dobitnice u prestižnoj profesionalnoj instituciji u SAD-u te samostalnu izložbu laureata.

Ovogodišnji finalisti Putara, odabrani od strane stručnog žirija, su Marko Marković, Ana Hušman, Nina Kurtela i tandem Dora Budor & Maja Čule. Marko Marković poznat je prije svega kao autor i inicijator različitih akcija u javnom i galerijskom prostoru te niza performansa, a uz to je i pokretač i organizator Festivala performansa Dopust u Splitu. Ana Hušman već je međunarodno priznata umjetnica, čiji su radovi predstavljani i nagrađivani u okviru niza filmskih festivala i video programa. Nina Kurtela trenutno živi na relaciji Berlin – Zagreb, a djeluje između područja vizualne umjetnosti i suvremenog plesa, što je na zanimljiv način dokumentirano i u radu Transformance, koji je nedavno bio izložen i u sklopu izložbe T-HTnagrada@MSU.hr u Muzeju suvremene umjetnosti.

Sudjelovanjem na izložbi Finale 2011! Nagrade Radoslav Putar, dizajnerice Dora Budor i Maja Čule predstavit će se upravo u umjetničkom kontekstu, no i u dosadašnjem radu koketirale su s nizom elemenata koji ih je približavao tom kontekstu. Riječ je prije svega o "osobnim" i "angažiranim" dizajnerskim radovima, duhovitim instalacijama koje sadrže performativnu crtu, kao i poigravanju s narativom, odnosno činjenicom da dizajn može ispričati priču.

Finalna izložba Nagrade Radoslav Putar otvorit će se 10. lipnja u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, a o nagradi će odlučivati stručni žiri u čijem je sastavu prošlogodišnji dobitnik Davor Sanvincenti, danska umjetnica Lisa Harlev, likovni kritičar Marko Golub i kustosi Olga Majcen Linn i Mladen Lučić. Kao i prijašnjih godina, nagrada je rezidencijalni boravak u New Yorku i samostalna izložba koja će se 2012. po prvi put održati u novom sjedištu Instituta za suvremenu umjetnost u Šenoinoj 11.

M.G.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook