Dizajn kroz usko grlo boce - tekuća tijela kao izvor inspiracije

Objavljeno: 29.04.2011.

Talijansko udruženje u kulturi Juliet, koje nekoliko godina sustavno sudjeluje u promociji oblikovanja predmeta svakodnevne upotrebe, predstavlja novi izložbeni projekt u Galeriji ULUPUH: 'Dizajn kroz usko grlo boce - tekuća tijela kao izvor inspiracije'. Izložba se otvara u subotu, 30. travnja u 12 sati, i moći će se pogledati do petka, 13. svibnja.

Kustosi izložbe su Eleonora Garavello i Alessio Curto, ujedno urednici Juliet design magazina. Izložba obuhvaća antologiju različitih kontejnera za tekuće sadržaje, najčešće pića, odnosno ambalaža za boce. Riječ je o pravim ikonama industrijskog oblikovanja koje potpisuju neki od dizajnera internacionalne reputacije, rješavajući problematiku koju postavljaju karakteristike i zahtjevi specifičnog tekućeg sadržaja, kako sa estetskog, tako i funkcionalnog stajališta.

Od mitske boce Coca Cole, do najnovijeg rada sa potpisom Pininfarina za vodu Lauretana, preko onih koje su osmislili Fortunato Depero za Campari, Frank Gehry za Wyborowa Exquisite, Giorgetto Guigiaro za San Bernardo, zatim Ross Lovegrove (Ty-Nant), Günter Kupetz (Genossenschaft Deutscher Brunnen e.G.), Matteo Thun (Valverde), te Gaetano Pesce za Vittel, Sottsass Associati za Lurisia, ili pak Philippe Starck za St Georges i Tapio Wirkkala za votku Finlandia. Naposljetku, neće izostati ni dio posvećen mogućnostima oblikovnog izražavanja poput Bormioli Rocco, ekoloških prijedloga Enza Marija, te jedinstvene i intuitivne estetike za predmete svakodnevne potrošnje, oblikovanja ambalaže koje potpisuju Dolce & Gabbana, Jean Paul Gaultier, Missoni, Issey Miyake ili Paul Smith…

Navedeni radovi biti će predstavljeni uz pripadajuće informativne kartice o autorima i projektima, koje će kao pomoćno sredstvo i didaktičko pomagalo, dodatno proširiti komparativno znanje o različitim stilskim pristupima koji se primjenjuju pri oblikovanju ovakve vrste ambalaže, a koja rad na projektu pretvara u istraživački poligon za ispitivanje brojnih mogućnosti forme.

Izložba je nastavak uspješne suradnje s kustosima Eleonorom Garavello i Alessiom Curtom koju je Galerija ULUPUH započela 2009. godine međunarodnom izložbom Pepeljare te nastavila 2010. izložbom Caffé espresso aparata za kavu. Izložba će se moći pogledati do 13. svibnja, radnim danom od 10 do 17 sati (četvrtkom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati), subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook