Auto(r) 2011. konferencija o dizajnu automobila

Objavljeno: 13.04.2011.

Od 25. do 27. ožujka u Zagrebu je održana treća konferencija o dizajnu automobila Auto(r). Od 2009. najveća konferencija te vrste u Europi i najvažnije događanje na području produkt dizajna u Hrvatskoj. Auto(r) je započeo u petak,  u 19h, otvorenjem izložbe Auto(r) natječaja za dizajn u Hrvatskom dizajnerskom društvu.

Govornici na Konferenciji

Dok-ing prezentacija

David Olsen / 1. nagrada u kategoriji profesionalnih dizajnera

Mirko Vujičić / 1. nagrada u kategoriji mladih dizajnera

Sketch Fighter

Žiriranje

Panel diskusija: Novi automobili iz Hrvatske

Vasiliy Kurkov

Miroslav Dimitrov sa studentima

Plumero prezentacija

Dvodnevna konferencija za vikend je ponudila niz predavanja, radionica i panel diskusija o dizajnu automobila. Najveća zvijezda Auto(r)a 2011. bio je Paolo Martin, dizajner legendarnog Ferrarija Modulo. Miroslav Dimitrov, mladi dizajner iz Bugarske predstavio je svoj rad u Ferrariju i Lotusu. Vasiliy Kurkov, direktor najvećeg portala za dizajn automobila na svijetu, cardesign.ru, predstavio je planove za budućnost.

Premijerno je predstavljen projekt hrvatskog automobila za Dakar - Plumero. Okrugli stol „Novi automobili iz Hrvatske“ prvi puta na jednom je mjestu okupio predstavnike svih projekata za izradu hrvatskih automobila - Dario Dropučić (Plumero), Mate Rimac (VST) i Igor Jurić (Dok-ing). David Hilton iz Motorcity Europe u dvosatnoj je radionici prenio dio atmosfere iz radionica koje u Kölnu održava za sve koji žele postati dizajneri automobila. Govornici su odabrali pobjednika Auto(r) natječaja za dizajn između 104 rada pristigla iz cijeloga svijeta. Tema natječaja bila je „Dizajnirati novi tip automobila za države u tranziciji 2020. godine“. Za pobjednika je proglašen Mirko Vujičić (23), bosanskohercegovački student na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Drugo mjesto pripalo je rumunjskom dizajneru Acatrinei Lucian Nicolae (25), koji je već pobijedio na natječaju Local Motorsa, a treće mjesto osvojio je mladi češki dizajner Michaël van Vuuren. Osim 89 radova sudionika bez iskustva u autoindustriji, pristiglo je i 19 radova onih sa iskustvom. Tako je u kategoriji profesionalaca uvjerljivo pobijedio Amerikanac David Olsen, dizajner američkog proizvođača kamiona Kenworth. Slijede László Fogarasi-Benkő, mađarski dizajner sa iskustvom prakse u BMW-u i korejski student Sung Hyun Kim trenutno na praksi u Mercedesu.

Auto(r) 2011. završio je Sketch Fighterom. Natjecanje koje cardesign.ru organizira online, po prvi puta je organizirano offline. Vasiliy Kurkov zadao je temu - „Dizajnirati električno vozilo za turistička naselja u Istočnoj Europi". Nakon sat vremena skiciranja, žiri govornika za pobjednika je proglasio Petra Popovića dizajnera iz Johannesburga, drugi je Dario Dropučić, diplomant sa Scuole Politecnice di Design, a treći dizajner Elvis Tomljenović, pobjednik Auto(r) 2009. natječaja za dizajn. Između deset natjecatelja našao se i Paolo Martin i 11 godišnji Jakov iz Zagreba koji je oduševio žiri i dobio specijalnu nagradu.

Najvažniji govornici:
1. Paolo Martin - dizajner mitskog Ferrarija Modulo (1970.) pričao je o ovom automobilu koji i 40 godina kasnije izgleda kao da je došao iz budućnosti.
2. Vasiliy Kurkov - najposjećeniji portal za dizajn automobila je ruski Cardesign.ru. Kurkov je direktor ovog medija koji se na nov i uzbudljiv način bavi automobilima.
3. Miroslav Dimitrov - Lotus je u srcima svih ljubitelja automobila, ali dizajn im nikada nije bio jača strana. Prije 6 mjeseci izbacili su 5 koncepata kako bi promijenili sliku o sebi u njihov nastajanju sudjelovao je i Dimitrov.
4. Giancarlo Perini - Urednik za Europu Car Stylinga, najstarijeg i najpoznatijeg časopisa za dizajn automobila.
5. David Hilton - vlasnik tvrtke za savjetovanje u dizajnu vozila Motorcity Europe

Pokrovitelji:
Grad Zagreb
Atlas airtours
Seat
Volvo
Talijanski institut za kulturu

Medijski pokrovitelji:
cardesign.ru
Dezeen

Molim kao autora fotografija potpisati Daniele Madia

Dodatne informacije:
www.konferencijaodizajnuautomobila.com
info@scuderiazagreb.com

Fotografije: Daniel Madia

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook