Rukopisi novog doba

Objavljeno: 29.03.2011.

Središnja tema 46. zagrebačkog salona, posvećenog primijenjenim umjetnostima i dizajnu, su rukopisi i njihovo mjesto u digitalnoj eri. Rok za prijavu je 8. travnja.

Salon se u organizaciji ULUPUH-a ove godine održava u tri različita prostora od 14. svibnja do 3. lipnja. Glavna izložba, pod nazivom Rukopisi novog doba, održat će se u Gliptoteci HAZU, galerija Hrvatske pošte u Jurišićevoj ugostit će izložbu Pisma umjetnika, a treći izložbeni segment, naslovljen Žensko pismo, bit će predstavljen u Galeriji ULUPUH.

Na natječaj se mogu prijaviti dvije vrste radova:
- Recentni rad na temu Rukopisi novog doba (izložba u Gliptoteci HAZU). Radovi mogu biti u bilo kojem od umjetničkih medija.
- Rad bez vremenskog ograničenja produkcije za izložbu Pisma umjetnika (izložba u galeriji Hrvatske pošte). Radovi mogu biti u bilo kojem od umjetničkih medija, te pisma i razglednice umjetnika.

Autori plaćaju participaciju po radu u iznosu od 300 kn. Participacija se ne vraća.

Izložba Žensko pismo sastojat će se od radova pozvanih autor/ic/a, a izdvojeno je kurira selektorica Salona dr. sc. Ana Peraica.

Ukratko o temi Salona Rukopisi novog doba iz uvodnog teksta dr. sc. Ane Peraice:

Tema rukopisnog, kao posvojenog iz svijeta mehaničkih i digitalnih replika, nametnula se kroz čitav niz tekstova u posljednjoj dekadi. Osim slavnih pisaca francuske škole, među kojima se svakako ističu lirski tekstovi Jacquesa Derride, nastali upravo u vrijeme kada digitalna reprodukcija oduzima i onaj zadnji tračak umjetničkosti mehaničkoj, temom su se, iz manje fatalnog rakursa pozabavili i pisci novih medija, poput teoretičara medija Marka Deryja. Proteklih nekoliko godina, mehanicistički i digitalni vizualni svemir „kontaminiraju“ pojedinačne poruke, koje čak i kada nisu upućene direktno nekom čitatelju, kao nekada pisma, odzvanjaju subjektivnim, pa i auto-refleksivnim u smislu nemoći da se ista poruka umnoži i postane, kao i sve druge – opća. U rukopisu vidimo vlastitu prošlost, djetinjstvo, početničke trudove, no i razne kritike baš iz onih vremena u kojima sjećanja i ostavljamo zaključana. Ipak, svaki pojedinačan poriv da nešto ispišemo na praznoj stranici neminovno će nas vratiti na početke drhtave ruke bez prakse krasopisa koja mrlja nešto i po zidu pećine. Od tog početnog čina, prvog slova abecede koje uopće nije bilo «A» pa do danas, imena ugravirana na zlatnim pečatnjacima, izvezena na rubovima maramica, koletima košuljica, utisnuta u pečate, ispisana na papirima, ucrtana na fotografije, na plakate, zagrebena u stablima, ispisana na bijelim zidovima, pa čak i tetovirana na nekim tijelima, označavaju upravo prostor primijenjenih umjetnosti. Jer kada se multiplicira vlastiti potpis – umjetnost prestaje i nastaje masovno društvo, a ime postaje brand. Stoga, na razmeđi umjetnosti i ponavljanja inherentnog primijenjenoj umjetnosti, želim vas zapitati: što i gdje je rukopis danas?

Ocjenjivački sud Salona u sastavu: dr. sc. Suzana Milevska (Skopje), dr. sc. Asja Mandić (Sarajevo), Nataša Peteršin – Bachelez (Ljubljana/Pariz), Ivana Bago (Zagreb) te Sabina Salamon (Rijeka) kao rezervni član u slučaju spriječenosti jednog od članova, dodijeliti će najuspjelijim radovima nagrade: Veliku nagradu Salona, tri jednakovrijedne nagrade i nagradu za najboljeg mladog autora do 35 godina.

Radovi prijavljeni za izložbu Pisma umjetnika konkuriraju samo za posebne nagrade.

Prijave na natječaj, sa naznakom Za 46. zagrebački salon - Za izložbu Rukopisi novog doba, odnosno Za 46. zagrebački salon - Za izložbu Pisma umjetnika potrebno je dostaviti do 8. 4. 2011. na adresu: ULUPUH, Preradovićeva 44/1, 10 000 Zagreb. Prijave se mogu dostaviti osobno, radnim danom od 10 do 13 sati, ili dostavom odnosno poštom. Za prijave koje se šalju poštom vrijedi datum i žig na pošiljci.

Prijavnice, propozicije natječaja i ostale informacije pronaći ćete na stranicama organizatora 46. zagrebačkog salona www.ulupuh.hr

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook