Rafaela Dražić, Dario Dević i Hrvoje Živčić u časopisu Print!

Objavljeno: 04.04.2011.

Uredništvo renomiranog časopisa za dizajn i vizualnu kulturu Print u svoj je ovogodišnji izbor od dvadeset najzanimljivijih mladih vizualnih umjetnika i dizajnera u 2011. godini uvrstilo splitsku dizajnericu Rafaelu Dražić i zagrebački dizajnerski duo Hrvoja Živčića i Daria Devića. Žiri koji bira mlade umjetnike mijenja se svake godine, a ovaj put činili su ga Michael Wortinghton i Yasmin Khan iz poznatog dizajn studija Counterspace, specijaliziranog za web dizajn, interakcijski dizajn, print dizajn i tipografiju.

Rafaela Dražić

Hrvoje Živčić i Dario Dević

Rafaela Dražić - Where Everything Is yet to Happen (dizajn knjige)

Rafaela Dražić - A Book for Two #2: Of Boychick and Stuff (dizajn knjige)

Rafaela Dražić - Think Space (dvostruki plakat)

Rafaela Dražić - Tajne izložbe: Ad Hoc Project (izložba)

Dario Dević i Hrvoje Živčić - Najmanji letak

Dario Dević i Hrvoje Živčić - Pecha Kucha Night (plakat)

Dario Dević i Hrvoje Živčić - Dizajn i nezavisna kultura (dizajn knjige, ovitak)

Dario Dević i Hrvoje Živčić - Ovo ono (mini kampanja za Kulturu promjene Studentskog centra u Zagrebu)

Ovom važnom priznanju dodatnu težinu daje činjenica da stručnom žiriju mlade dizajnere preporučuju vrhunski profesionalci, prema čijim sugestijama žiri radi konačni izbor. Tako saznajemo da je rad Daria Devića i Hrvoja Živčića uredništvu časopisa predložio Mirko Ilić, jedan od međunarodno najpoznatijih dizajnera hrvatskog porijekla, dok je ime Rafaele Dražić već neko vrijeme poznato izvan granica domovine zahvaljujući suradnji s britanskim dizajnerom Jonathanom Barnbrookom, ali i zanimljivim eksperimentima u području dizajna knjige realiziranima u sklopu postdiplomskih studija na Umjetničkoj akademiji u Varšavi. Također, žiri je po prvi puta odlučio uvrštene podijeliti u pet kategorija radi lakšeg razumijevanja različitih dizajnerskih pristupa. Tako je Rafaela Dražić uvrštena u grupu Relational Aestheticists / Post-formalists koja 'propituje i pomiče granice dizajna', dok se kreativni duo Dević i Živčić ubraja u grupu Self-initiators / Critical Practitioners koja koristeći standardne medije komunikacije donosi novi sadržaj i neke formalne inovacije. Ostale kategorije su redom Formalists Without Borders / Graphic Decathletes, Cerebral Image-makers / Deep Depictors i Sightseers / New Visionists, a informacije o svakoj od njih možete pronaći na web stranicama časopisa Print.

Za sve troje uvrštenih domaćih dizajnera karakteristično je da djeluju prvenstveno u okviru tzv. 'nezavisne' kulturne scene i surađuju s klijentima kao što su nevladine udruge i 'nezavisni' umjetnički web portali i časopisi, ali i državne i gradske tvrtke koje svojim djelovanjem pomiču granice suvremenih kulturnih praksi, kao što je slučaj sa Studentskim centrom u Zagrebu i njemu pripadajućom Kulturom promjene, za koju su Dević i Živčić u proteklih dvije do tri godine dizajnirali većinu tiskanog promotivnog materijala. Njihov je rad s vremenom postao vrlo prepoznatljiv unutar relativno siromašne i estetski rudimentarne zagrebačke vizualne kulture, te postavlja nove standarde u dizajnu supkulturnih događanja. Zanimljivo je napomenuti kako je do njihove suradnje s SC-om došlo na inicijativu dizajnera, koji su u sklopu diplomskog Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (gdje su prošle godine i diplomirali) zajednički realizirali projekt novog dizajna vizualnog identiteta SC-a, na temelju čega im je dana prilika da se okušaju i na realnim projektima. Neki od njih, poput informativnog letka Teatra &TD, nazvanog Najmanji letak, autorima su donijeli nagrade na međunarodnom festivalu vizualnih komunikacija Magdalena u Mariboru. Također, u većini projekata realiziranih za SC primjetna je prisutnost dizajnera i u genezi sadržaja, a ne samo interpretaciji istog, te je upravo lucidan spoj pop kulturnih referenci, duhovitih ilustracija, zanimljivih tipografskih rješenja i smionog korištenja tradicionalnih tiskovnih medija u maniri 'uradi sam' ('do it yourself') estetike ono što dizajnu Devića i Živčića daje prepoznatljivost.
Čestitamo Rafaeli Dražić, Dariu Deviću i Hrvoju Živčiću na ovom značajnom priznanju, uz želje za daljnjom međunarodnom afirmacijom!


linkovi:

Print - http://www.printmag.com/Article/2011e28099s-New-Visual-Artists-Are-Here!
Imprint - http://imprint.printmag.com/
Rafela Dražić - http://www.rafaeladrazic.net/
Dario Dević - http://www.dario-dario-dario.com/
Hrvoje Živčić - http://www.hrvojezivcic.com/

Bojan Krištofić

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook