Think Space

Objavljeno: 23.03.2011.

Društvo arhitekata Zagreba pokreće drugi od četiri natječaja iz godišnjeg ciklusa Misli prostor/Think Space. Drugi natječaj pod nazivom – Geopolitičke granice - otvoren je 15. ožujka, a natječajni zadatak osmislio je Teddy Cruz, idući žirator Think Space programa.

Think Space: Geopolitical Borders

Teddy Cruz

U utorak, 15. ožujka, u prostorima Društva arhitekata Zagreba objavljeni su pobjednici prvog međunarodnog natječaja - Urbane granice - i otvoren je drugi u nizu natječaja - Geopolitičke granice - unutar godišnje teme Granice u sklopu programa Misli prostor / Think Space.

Natječaj i nagrađene radove predstavila je gošća kustosica Eva Franch i Gilabert, direktorica galerije Storefront for Art and Architecture, putem video veze iz New Yorka, voditelj programa Damir Ljutić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, te organizatori Kata Marunica i Luka Korlaet. Video vezom su se pridružili i autori prvonagrađenog rada - De/Motown: A Retroactive Arcology for Detroit - Jesse Honsa i Gregory Mahoney iz Zuricha i Bostona. Zadatak za prvi natječaj Urbane granice osmislio je Shohei Shigematsu, partner i direktor OMA–e (Office for Metropolitan Architecture) u New Yorku. Shigematsu je pozvao arhitekte, dizajnere i ostale sudionike na istraživanje teme urbanih granica, propitivanje uvriježenih poimanja onoga što je iznad i/ili ispod zemlje, te ih izazvao na promišljanje jedne od temeljnih prostornih granica – ravnine tla. Natječaj je objavljen 14. prosinca 2010. na službenim internetskim stranicama programa Think Space, a trajao je do utorka, 8. veljače 2011.

Na natječaj je pristiglo 45 arhitektonskih radova iz 15 zemalja. Najviše je radova pristiglo iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Velike Britanije te Hrvatske. Radovi su dolazili i iz Meksika, Švicarske, Danske, Izraela, Tajvana, Južne Koreje itd. Osam radova je diskvalificirano jer je utvrđeno da su prethodno već bili objavljivani. Svi pristigli radove mogu se pogledati u Think Space galeriji: http://www.think-space.org/gallery/

O natječaju Geopolitičke granice
Drugi natječaj pod nazivom – Geopolitičke granice - otvoren je 15. ožujka, a natječajni zadatak osmislio je Teddy Cruz, idući žirator Think Space programa. Rok za predaju radova je u utorak, 26. travnja, a rezultati će biti objavljeni u utorak, 10. svibnja, na službenim stranicama Think Space programa.

Teddy Cruz, američki je arhitekt porijeklom iz Gvatemale i direktor arhitektonske prakse estudio teddy cruz iz San Diega u SAD-u, čiji rad proizlazi iz istraživanja koncipiranog oko pojma Političkog ekvatora.

Politički ekvator je uvod u mnoge od lokalnih radikalizama, razasutih diljem kontinenata, sugerirajući da će se neki od najrelevantnijih projekata za unapređenje društveno-ekonomske uključivosti roditi ne u zonama obilja već u zonama oskudice, usred kakvog sukoba oko geopolitičkih granica, prirodnih resursa ili marginaliziranih zajednica.

Natječajni zadatak Geopolitičkih granica, koji je osmislio Cruz, poziva arhitekte i dizajnere na promišljanje Nove globalne granice kroz otkrivanje sukoba kao alata uspostavljanja novih modela suživota.

Nagrade:
1.nagrada 1000 €
2.nagrada 700 €
3.nagrada 350 €

Medijski pokrovitelj ORIS osigurao je i ORIS paket koji uključuje godišnju pretplatu na Oris - časopis za kulturu i arhitekturu te slobodan ulaz na Dane Orisa u listopadu 2011. u Zagrebu za sve nagrađene tijekom 4 natječaja.

Natječajna pristojba do 12. travnja je 220 kuna (30 eura), a u razdoblju od 13. travnja do 26. travnja pristojba će iznositi 330 kuna (45 eura).

Podrška programu Misli prostor / Think Space
Pokroviteljstvo nad ovim programom preuzeo je i Gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, na preporuku i podršku Ureda za strategiju i planiranje, prepoznajući vrijednost Think Space programa koji svojim međunarodnim dosegom doprinosi izgradnji i pozicioniranju Zagreba i Hrvatske kao kulturnog središta.
Podršku programu pružile su i strukovne udruge Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zatim tvrtke koje su također prepoznale njegov potencijal - ACO, Lindner, Lejmer i Ellabo. Medijski pokrovitelji su strukovni časopisi ORIS, Čovjek i prostor te Večernji list.

Dodatne informacije o programu Misli prostor / Think Space: Granice dostupne su na internet adresi http://www.think-space.org/.

Pozivamo Vas da se pridružite programu i sudjelujete u aktualnom natječaju Geopolitičke granice. Sve informacije o prijavi, propozicijama i natječajnom zadatku možete naći na Internet adresi: http://www.think-space.org/competitions/

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook