INTERAKCIJE 2011 - 6. RADIONICA DIZAJNA INTERAKCIJA

Objavljeno: 18.02.2011.

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija splitskog UMAS-a i ove godine održat će radionicu dizajna interakcija od 14. – 19. ožujka 2011. Tema radionice su „hibridni gradovi“.

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu nastavlja tradiciju održavanja radionica dizajna interakcija "splitinteractions" u sklopu aktivnosti promoviranja ove specijalizacije. Uz specijalističke sadržaje s područja dizajna interakcije, svrha radionica je i promovirati interdisciplinarni pristup obrazovanju koji je osobito potreban i poticajan u području dizajna.

Dizajn interakcija promatra odnose između ljudi, tehnologije i društva. Ne bavi se samo ljudima i svijetom oko njih, već i interakcijama između njih. Dizajn interakcija je pristup, tj. proces dizajniranja odnosa, a ne samih stvari. Dizajneri interakcija su hibridni dizajneri koji se ne uklapaju u neku od kategorija, oni su mješavina dizajnera, istraživača, inženjera i umjetnika. Radi se o izrazito multidisciplinarnom području koje obuhvaća dizajn, psihologiju, sociologiju, komunikologiju, antropologiju, računalne znanosti, inženjerstvo, informacijske i komunikacijske tehnologije, arhitekturu i umjetnost novih medija.

Teme prethodnih radionica odnosile su se na društva u tranziciji, metodologiju usmjerenu korisnicima, javni prostor, odnose tehnologije, interakcije i edukacije, te nevidljive strukture gradova. Dosadašnje radionice su vodili priznati međunarodni stručnjaci s područja dizajna interakcija, akademski djelatnici priznatih ustanova za edukaciju na području dizajna. Voditelji i voditeljice dolazili su sa sljedećih ustanova: Royal Institute of Technology - KTH, Stockholm; Limerick School of Art and Design, University of Limerick; California State University East Bay; School of Arts and Creative Industries, Edinburgh Napier University; Royal College of Art (RCA), London; Konstfack - University College of Arts, Crafts and Design, Stockholm.

Do sada je na radionicama sudjelovalo preko 120 studenata (studenti dizajna vizualnih komunikacija i produkt dizajna, primijenjene umjetnosti, arhitekture, računarstva i informatike, videa i filma, te sociologije) sa Sveučilišta u Splitu, Zadru, Rijeci i Zagrebu.

Kao potvrda značaja i uspjeha ovih aktivnosti dolazi i velika nagrada 43. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna koja je 2009. godine dodijeljena Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije. Među nagrađenim projektima se nalaze i radovi nastali na spomenutim radionicama. Na bienalnoj izložbi hrvatskog dizajna "0910", koju organizira Hrvatsko dizajnersko društvo, zajednički projekt nastao na prošlogodišnjoj radionici je proglašen kao najbolji rad u studentskoj koncept kategoriji.

Više o prošlogodišnjim radovima i ciljevima radionice nalazi se na pripadajućem web sjedištu (http://www.umas.hr/dvk/interactions/workshop2010).

Planirana tema 6. radionice su "hibridni gradovi". Sudionici i voditelji radionice će kroz svoj rad promišljati, kritički problematizirati i ponuditi rješenja vezana za korištenje novih tehnologija u kontekstu budućih gradova, njihove dostupnosti građanima, te odnosima stvarnog i virtualnog (digitalnog) urbanog prostora.

Radionica nudi iskustvo multidisciplinarnog grupnog rada koji je u skladu sa stvarnom praksom u području dizajna interakcija. Sudionici i sudionice će se upoznati s recentnim metodama i praksom povezanim s digitalnim i novim tehnologijama. Cilj je da kroz navedeno iskustvo sudionici i sudionice percipiraju dizajn kao drugačiji način razmišljanja - refleksivan, kritički i društveno odgovoran.

Predviđeno trajanje radionice je tjedan dana, a predviđa se sudjelovanje 30 sudionika koji će biti podijeljeni u dvije grupe. Radni jezik radionice je engleski. Sudionici i sudionice radionice su dužni biti 100% nazočni aktivnostima. Radionica će biti financirana sredstvima British Councila, Umjetničke akademije i Sveučilišta u Splitu.

Završna prezentacija će se održati u velikoj dvorani Umjetničke akademije u subotu 19. ožujka i bit će otvorena za javnost. Radionica će biti prezentirana i na pripadnom web sjedištu.

Koordinator i voditelj radionice je docent Ivica Mitrović s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija. Radionica će biti podijeljena u dvije grupe, a voditelji grupa su britanski stručnjaci s područja dizajna interakcija - Dr. Michael Smyth sa School of Computing, Sveučilišta Napier u Edinburghu i Nelly Ben Hayoun, samostalna dizajnerica i gošća predavačica na sveučilištima Westminster i Kingston u Londonu.

Radionica započinje u ponedjeljak 14. ožujka uvodnim predavanjem o dizajnu interakcija voditelja radionice Ivice Mitrovića, a zatim slijede predavanja dvoje gostiju voditelja radionice. Radno vrijeme radionice je od ponedjeljka do petka od 9 do 13 i od 14 do 18, te u subotu od 9 do 13 (priprema prezentacije i prezentacija). Sudionicima i sudionicama radionice će tjedan dana prije radionice biti dostavljeni materijali i zadaci za pripremu. Moguće je da se sudionicima i sudionicama prizna i ECTS opterećenje u skladu s pripadnim planom i programom rada.

Dodatne informacije na: interakcije@umas.hr.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook