Hrvatsko je različito / Croatian is Different

Objavljeno: 15.02.2011.

u petak 18. veljače 2011. u 19 sati u Udruženju hrvatskih arhitekata predavanje pod nazivom HRVATSKO JE RAZLIČITO / CROATIAN IS DIFFERENT održat će Boris Ljubičić.

Boris Ljubičić potvrđeni je istraživač na polju vizualnih komunikacija i dizajna.
Njegovi radikalni radovi, koji su tijekom godina poprimili smireniji ton, uvelike su korišteni u hrvatskoj zbilji ali i izvan nje. Prvi veliki projekt bio je vizualni identitet VIII. mediteranskih igara u Splitu 1979., čije su zastava i znak postali trajni simboli sportskih igara na Mediteranu. Njegovo traženje potpunih rješenja i široka primjena je civilizacijski pomak u budućnost. Relevantna međunarodna reputacija izgrađena je na hrvatskim opcijama, lokalnom jeziku i kulturi koju uzdiže uz bok velikih svjetskih sila. Njegovi radovi su citati i postulati u svim kategorijama: vizualni identitet, tv-dizajn, plakat, knjiga, tipografija. Njegovi radovi su neujednačeni, izazovni i zbunjujući. U domaći dizajn je prvi uveo pojam vizualne komunikacije.

Njegov samoinicijativni projekt zastave (srpanj, 1990.), pa potom hrvatskog novca (pozivni natječaj, 1993.), te putovnice i još neki, kao i niz realiziranih projekata kao, na primjer, cjeloviti identitet Ministarstva kulture, Ministarstva europskih integracija, HRT-a, Hrvatske turističke zajednice, HAK-a, Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“, Matice hrvatske, Zagrebačkog velesajma, 2. vojnih igara, CRO-SKI-ja, Hrvatskog teniskog saveza, restorana „Croatica“, Croata kravate, MDC-a, IGH-a i drugi, su dio njegovog projekta već dva desetljeća. Autor svojim projektima i predavanjima želi osvijestiti i propagirati hrvatski vizualni identitet kao viziju Republike Hrvatske u globalnom svijetu i užem okruženju. Zbog kompleksnosti teme autor uz projekte i realizacije nudi i analizu dizajn postupka kao i usporedbu s međunarodnim primjerima, koji produbljuju problem i njegova moguća rješenja. Autor smatra da je dizajner odgovoran za prostor i vrijeme u kojem djeluje, i zato je svoj osobni dizajn dijelom zatomio i pretvorio ga u opći društveni i nacionalni projekt.

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)
Trg bana Josipa Jelačića 3/1, Zagreb

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook