Fedor Kritovac (1938. – 2011.)

Objavljeno: 02.02.2011.

U petak, 28. siječnja 2011., u Zagrebu je preminuo dr. sc. Fedor Kritovac, arhitekt i sociolog.

Tako će to biti u raznim enciklopedijama, wikipedijama i drugim sveznadarima. Formalno obrazovanje, publikacije, izložbe...
Međutim, nisam pozvana da napišem nekrolog, već da napišem notu povodom Fedorove smrti. Povodom smrti tog profinjenog poznavaoca grada Zagreba i njegovih urbanih i društvenih sklopova. Povodom smrti dragog kolege.

Fedor. Prije svega kroničar urbanosti grada Zagreba, rekla bih. Isto tako, ipak i kroničar svih manjkavosti te urbanosti. Radoznali istraživač pukotina i međuprostora. Medijator susreta raznolikih društvenih i strukovnih strata koji vas je mogao uputiti na razine dijakronosti društvenih zbivanja i urbanih fenomena kako biste ih razumjeli s obzirom na njihovo trajanje (i/ili ponavljanje) u vremenu i prostoru. Samozatajni zagrebački flaneur i connoisseur. Ipak, trebalo je ponešto strpljenja i misaonog daha za praćenje njegovih opservacija i monologa. Sad treba ponešto strpljenja za čitanje njegovih tekstova.

Kroničar i istraživač. Tek nakon toga diplomirani arhitekt i doktor urbane sociologije. U svemu tome najbolje pamtim njegovu kvalifikaciju tadašnjeg Kvaternikovog trga (2004. godina) kao 'paradigme urbanog kaosa'.

Sada kada listam publikaciju 'Otkrivanje grada'* (Učinjena otkrivanja, ...prostorni plan i stvarnost, Refleksi i metafore rata..., Neke zabrane..., Zatvori vrata!, Strugala i jarboli...), već sam sadržaj me uvodi u jedan specifičan jezik koji nije strukovni jezik, odnosno, bolje rečeno, nije jezik jedne jedine struke, već ponešto kompleksniji sustav znakova koji zadire gradu 'pod kožu'. Neinvazivno, bitno je naglasiti.
A time i svima nama.

Nadam se da nam neće nedostajati hrabrosti. Nećemo ga više susresti na nekom otvorenju izložbe, koncertu ili promociji, nećemo se moći začuditi njegovoj oštroumnoj misaonosti koja se i u poznijoj dobi rijetko gubila u brojnim digresijama koje erudit ne može izbjeći, ali negdje se Fedor duboko i trajno - svojim pismom, svojim jezikom i svojim vizualnim bilješkama - smjestio u trajnu prisutnost ovog grada.

A grad tek otkriva Fedora.*Kritovac, Fedor: Otkrivanje grada. ULUPUH: Zagreb, 2010.

Sonja Lebos

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook