Boris Ljubičić: New Look Croatia

Objavljeno: 26.01.2011.

U utorak, 25. siječnja 2011. u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba Borisa Ljubičića pod nazivom New Look Croatia. Izložba je otvorena do 19. veljače.

„New Look Croatia“ prikazuje koncept i projekt cjelovitog vizualnog identiteta Republike Hrvatske. Autor u više od 200 projekata/ilustracija nastalih posljednjih 20 godina zagovara sasvim novi vizualni kod naše države. Dio ove kompleksne izložbe su projekti nastali samoinicijativno, kao prijedlog državne zastave (srpanj, 1990.), pa potom novca (pozivni natječaj, 1993.), te putovnice i još neki, kao i niz realiziranih projekata kao, na primjer, cjeloviti identitet Ministarstva kulture, Ministarstva europskih integracija, HRT-a, Hrvatske turističke zajednice (HTZ), HAK-a, Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“, Matice hrvatske, Zagrebačkog velesajma, 2. vojnih igara, CRO-SKI-ja, Hrvatskog teniskog saveza, restorana „Croatica“, Croata kravate, MDC-a, IGH-a i drugih.

Izložba je i edukativna jer autor njome želi osvijestiti i propagirati hrvatski vizualni identitet kao viziju Hrvatske u globalnom svijetu i užem okruženju. Zbog kompleksnosti teme uz projekte i realizacije autor nudi i analizu dizajnerskih postupka kao i usporedbu s međunarodnim primjerima, koji produbljuju problem i njegova moguća rješenja. Izložba ima i svoj društveno-politički okvir jer se dio radova odnosi na ratne devedesete kao i na političku sliku novije hrvatske povijesti.

Autor smatra da je dizajner odgovoran za prostor i vrijeme u kojem djeluje i zato je svoj osobni dizajn dijelom zatomio i pretvorio ga u društveni i nacionalni projekt. Mnogi od izloženih radova su međunarodno nagrađivani, izlagani, objavljivani i valorizirani kao hrvatski dizajn, kao hrvatski vizualni identitet. Takav su identitet stekli Japan, Švicarska, Kanada i druge zemlje te su tako postale izdvojive i percipirane kao posebne, a njihov identitet kao originalan i prepoznatljiv u globalnom svijetu dizajna i vizualnih komunikacija.


Povodom izložbe, u četvrtak, 3. veljače 2011. u 19 h, održat će se [d] razgovor s autorom.

O autoru:
Boris Ljubičić (Studio International) potvrđeni je istraživač na polju vizualnih komunikacija i dizajna. Njegovi radikalni radovi, koji su tijekom godina poprimili smireniji ton, uvelike su korišteni u Hrvatskoj zbilji, ali i izvan nje. Prvi veliki projekt bio je vizualni identitet VIII. mediteranskih igara u Splitu 1979., čije su zastava i znak postali trajni simboli sportskih igara na Mediteranu. Njegovo traženje potpunih rješenja i široka primjena je civilizacijski pomak u budućnost. Relevantna međunarodna reputacija izgrađena je na hrvatskim opcijama, lokalnom jeziku i kulturi koju uzdiže uz bok velikih svjetskih sila. Njegovi radovi su citati i postulati u svim kategorijama: vizualni identitet, tv-dizajn, plakat, knjiga, tipografija. Njegovi radovi su neujednačeni, izazovni i zbunjujući. U domaći dizajn je prvi uveo pojam vizualne komunikacije. Godišnje izlaže na pet do šest najcjenjenijih žiriranih izložbi. Radovi mu se javljaju u posebnim dizajn izdanjima, godišnjacima i časopisima koji određuju povijest dizajna u svijetu. Kao autor s prostora tranzicije posebno se posvetio prostoru i identitetu u politici, kulturi, gospodarstvu i sportu. Od 1990. najvažniji projekt kojim se intenzivno bavi je stvaranje vizualnog identiteta Republike Hrvatske. U potrazi za hrvatskim identitetom je žrtvovao svoju inventivnost i osobno podredio općem. Njegova međunarodna razlikovnost nije stil ili rukopis već koncept, kojim oblikuje javno mišljenje. Gotovo za sve ključne radove se izborio putem natječaja. 2002. godine je pokrenuo inicijativu za oblikovanje našeg kontinenta EUROPA 2020. Njegov STUDIO INTERNATIONAL ne nosi uobičajeno ime vlasnika i dizajnera. Predsjednik je HDD-a (2003.-2005.) i pokretač ideje o Hrvatskom dizajn centru. Jedan je od 5 članova žirija za najbolji svjetski logo u profesionalnoj i studentskoj kategoriji za 2010. godinu: www.hiiibrand.com
Osvojio je više najprestižnijih međunarodnih nagrada. Radovi mu se nalaze u mnogim međunarodnim stručnim pregledima i publikacijama.
(B. LJ.)

Rad Galerije podržava Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

HDD galerija, Boškovićeva 18, Zagreb

Radno vrijeme galerije:
radnim danom od 10 do 20 h, subotom od 10 do 15 h

Sponzor tiska: Cerovski
Sponzori postava: Foto Quick

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook