Ljubo Babić - antologija

Objavljeno: 18.01.2011.

U Modernoj galeriji u Zagrebu, otvorena je antologijska izložba Ljube Babića. Izložba prikazuje slikarstvo, scenografiju, dizajn plakata, knjiga i postava. Otvorena je do 27. ožujka 2011.

Ljubo Babić (Jastrebarsko 1890. – Zagreb 1974.), slikar, scenograf i kostimograf, grafičar, likovni pedagog i kritičar, povjesničar umjetnosti, muzealac, književnik, urednik, bio je u razdoblju između dva rata jedna od središnjih osobnosti hrvatske likovne scene. Njegovi su stavovi, zahvaljujući širokom spektru djelovanja i velikoj osobnoj ambiciji, često presudno utjecali na obilježja nacionalne umjetnosti toga vremena. Razvijenom sviješću o potrebi uključivanja hrvatske umjetnosti u suvremeni europski kontekst i stvaranja specifičnog likovnog izraza kojim bi hrvatska umjetnost dala prinos europskoj umjetnosti, te svojim djelovanjem, Babić je dao nezaobilazan pečat hrvatskom umjetničkom životu prve polovice 20. stoljeća. Također je bio sukreatorom zlatnih godina zagrebačkog kazališnog života u trećem i četvrtom desetljeću 20. stoljeća. Bio je prvi kustos Moderne galerije u Zagrebu (1919.) i autor njezina inauguralnog postava. Niz godina bio je i direktor Strossmayerove galerije starih majstora HAZU (od 1947.), a priredio je nekoliko izuzetno značajnih izložbi (među njima su i Kulturno historijska izložba grada Zagreba (1925.) i Sto godina hrvatske umjetnosti (1935.). Složenost opusa predstavljanja Babićeva stvaralaštva razlog su što je od posljednje velike retrospektive prošlo više od trideset godina. MG projektom čija je priprema započela tijekom 2009. nastoji podsjetiti na dimenzije njegova udjela u razvitku hrvatske kulture i umjetnosti.

Babićev Grand Prix i zlatna medalja na Pariškoj izložbi Exposition internationale des Arts décoratifs et industriels modernes 1925. godine, zasigurno su najvažnije međunarodno priznanje u hrvatskoj scenografiji.

Za obradu pojedinih segmenata njegova opusa Moderna galerija je okupila autorski tim u sastavu: Ivanka Reberski, Libuše Jirsak, Lada Bošnjak i Biserka Rauter Plančić, a koncept i dizajn postava i vizualnog identiteta izložbe potpisuje Studio Rašić.

Osnova vizualnog identiteta izložbe su crna i crvena boja koje se referiraju na paradigmatska Babićeva djela - zastave i plamen. To je tematika kojom se umjetnik bavi u različitim medijima: slikama, knjigama, plakatima i scenografiji. „Viorenje zastave“ i „treptaj plamena“ kroz vizualni identitet prožimaju i sam postav izložbe, katalog i publikacije.

Autori izložbe: Ivanka Reberski, Libuše Jirsak, Lada Bošnjak Velagić, Biserka Rauter Plančić
Koncept i dizajn postava, vizualni identitet izložbe: Studio Rašić

Linkovi:
Moderna galerija - http://www.moderna-galerija.hr/
Studio Rašić - http://www.studio-rasic.hr/

Moderna galerija
Andrije Hebranga 1, Zagreb
Radno vrijeme:
Od utorka do petka od 10 do 18 sati,
subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati,
ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook