Ivana Tomljenović Meller – Zagrepčanka u Bauhausu

Objavljeno: 08.12.2010.

U Muzeju grada Zagreba u tijeku je izložba o životu i radu Ivane Tomljenović Meller, rođene Zagrepčanke i jedne od rijetkih Jugoslavenki koja je studirala na jednoj od najslavnijih obrazovnih ustanova 20. stoljeća – Školi za arhitekturu i umjetnički obrt Bauhaus. Izložba je otvorena 30.10.2010. i traje do 31.01.2011.

Ivana Tomljenović Meller rođena je u Zagrebu 1906. godine, gdje je i umrla 1988. godine. Studentica Bauhausa i sudionica epohalnih avangardnih strujanja koja je škola inicirala bila je tokom jedne akademske godine 1929./1930. godine. Ipak, unatoč kratkom boravku na Bauhausu, bilo je to iskustvo koje je presudno utjecalo na život Ivane Tomljenović Meller. Nedugo prije smrti, teško bolesna Tomljenović Meller brojne fotografije koje je snimila i sakupila tokom života okupila je u nekoliko pozamašnih i opširnih albuma, sve ih popratila iscrpnim komentarima i bilješkama i oporučno ostavila nasljednicima. Gospodin Marijan Hanžeković, vlasnik tih autobiografskih ljetopisnih albuma, odlučio je kolekciju donirati Muzeju grada Zagreba i tako omogućiti ovu vrlo zanimljivu i značajnu izložbu. Stoga se izložba temelji upravo na tim albumima fotografija, pričajući kroz njih priču o životnom putu Ivane Tomljenović Meller i osobama koje su je tokom istog pratile, među koje se ubrajaju slavni profesori poput Herberta Bayera, Josefa Albersa i Oskara Schlemmera, brojni kolege studenti i studentice, prijatelji, poznanici, učenici i mnogi drugi. Ukratko, radi se ne samo o živopisnoj autobiografiji, već i o kronologiji većine važnih društveno-političkih mijena u 20. stoljeću.

Voditeljica izložbenog projekta i stručna savjetnica je Željka Kolveshi, autorsku koncepciju izložbe potpisuje Leila Mehunić, a njeno likovno i prostorno oblikovanje Željko Kovačić. Plakat izložbe oblikovao je dizajn studio Kuna zlatica.

Nakon ovog kratkog opisa izložbe, uskoro slijedi opširniji prikaz i iscrpan izvještaj.

linkovi:

Muzej grada Zagreba - http://www.mgz.hr/hr/izlozbe/Ivana%20Tomljenovi%C4%87%20Meller%20-%20Zagrep%C4%8Danka%20u%20Bauhausu,218.html
Kuna zlatica - http://www.kunazlatica.com/

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook