Bor s nama 2010!

Objavljeno: 24.11.2010.

Hrvatsko dizajnersko društvo i ove godine poziva sve svoje članove i članice na sudjelovanje u Natječaju za dizajn božićnog drvca i prigodnih božićnih proizvoda. Rok za dostavu radova je produljen do petka 26. studenog 2010. do 13 sati.Natječaj “Bor s nama 2010” i koncept predbožićne prodaje borova “Christmas Tree Superstore 2010” zamišljen je kao višegodišnji projekt Hrvatskog dizajnerskog društva koji razmatra ekološke i kulturološke aspekte kićenja božićnog drvca i pripadajućih rituala i običaja, te široj javnosti nudi nepretenciozna, inteligentna, pristupačna i zabavna alternativna rješenja.

Prošlogodišnji natječaj rezultirao je uspješnom prodajnom izložbom nekonvencionalnih dizajnerskih borova u galerijskom prostoru HDD-a.

I ove godine, u namjeri da projekt postane tradicija, HDD poziva dizajnere da sudjeluju u natječaju za dizajn božićnog drvca i prigodnih božićnih proizvoda podrazumijevajući da će s vremenom njihov broj rasti i prerasti u kolekciju zanimljivih dizajnerskih rješenja.

Izravan cilj ove akcije je potaknuti originalnu proizvodnju hrvatskog dizajna te promovirati hrvatske autore.

1. Tema natječaja
Okićeno zimzeleno drvce simbol je kako vjerskog, tako i sekularnog obiteljskog, a u današnje vrijeme i potrošačkog praznika. Bor je nedvojbeno postao dio vizualnog identiteta jednog razdoblja u godini, radilo se o Božiću, Novoj godini ili zimskom solsticiju.

Od kraja 19. stoljeća, kad je prava zimzelena biljka ukrašavana voćem i koštunicama, preko razdoblja u kojem su ukrasi bili njihova plastična ili aluminijska imitacija, došli smo do današnjice kad se ukrašavaju i pravi i umjetni borovi. Ove će godine u Hrvatskoj tijekom prosinca biti posječeno oko pola milijuna božićnih jela, smreka i borova koje će biti odbačene početkom 2011., pri čemu značajan broj ni njih ni odbačenih umjetnih borova neće biti adekvatno zbrinut i prerađen.

Ovim natječajem želimo dizajnere potaknuti da komentiraju i reinterpretiraju bor u funkcionalnom i simboličkom smislu te da ponude alternativno rješenje kao adekvatnu zamjenu za konvencionalni bor. Želimo da autori razmisle o tome što je bor danas – kome je važan, kome je potreban i koja mu je prava svrha? Što uopće mislimo o borovima u kontekstu tvrdnje da “dizajn mora odgovarati na stvarne potrebe ljudi”?

Ove godine natječaj se proširuje na pripadajuće božićne rekvizite. Potičemo dizajnere da kritički razmotre tematiku božićnih darova, blagdanskog stola, nakita, koncepta božićne kupovine i sl. u svim tehnikama izvedbe i u svim materijalima.
Još jednom očekujemo inteligentne, duhovite i kreativne koncepte. Jednako su dobrodošla rješenja koja se spram teme odnose kritično, ironično ili afirmativno.

2. Svrha natječaja
Svrha natječaja je proizvesti konceptualno i tehnički inovativna rješenja. Natječajni radovi bit će izloženi u HDD galeriji, a nagrađeni radovi proizvedeni i tijekom prosinca ponuđeni javnosti na prodaju, što će se regulirati posebnim ugovorom.

3. Sadržaj/oprema rada
Rad se sastoji od tzv. blagdanskog proizvoda (tzv. bor/nakit/dar ili sl.) te pripadajuće ambalaže. Sudionici natječaja dostavljaju modele (makete) radova u mjerilu 1:1. Materijal izrade nije propisan, iako HDD kao materijal preferira papir zbog partnerstva s tiskarom Cerovski i Igepa-Planom. Odabir materijala nije kriterij prilikom ocjenjivanja radova.

Uz model je autor za potrebe kataloga dužan priložiti fotografiju rada u digitalnom obliku (.jpg format, CMYK, razlučivost 300 dpi, dimenzija približnih A4) te pripadajući tekstualni opis do 100 riječi, na hrvatskom i engleskom jeziku.

4. Ocjenjivački sud
Koraljka Vlajo (HDD), Ira Payer (HDD), Nikola Radeljković (HDD), Ivana Borovnjak (HDD), Siniša Cerovski (Cerovski Print Boutique) i Mirna Despot (Igepa-Plana)

5. Rokovi
Sudionici natječaja moraju svoje radove dostaviti u HDD, Boškovićeva 18, 10000 Zagreb, do 26. studenog 2010. u 13 sati. (u četvrtak, 25. studenog, radovi se mogu predavati do 20 sati).

6. Tko smije sudjelovati
Na natječaju mogu sudjelovati članovi i članice HDD-a (sve članske kategorije) te grupe autora u kojima je barem jedan član grupe ujedno i član HDD-a. Svaki autor/tim može prijaviti neograničen broj radova.

7. Nagrade
Ocjenjivački sud dodijelit će tri novčane nagrade:
1. nagrada 8.000 kn
2. nagrada 5.000 kn
3. nagrada 3.000 kn
Osim nagrada Ocjenjivački sud može dodijeliti do tri pohvale koje nisu u novčanom obliku.

8. Postavljanje pitanja
Pitanja vezana uz propozicije mogu se postavljati na adresi natjecaji@dizajn.hr. Stručna pitanja vezana uz papir mogu se postavljati na adresi info@igepa-plana.hr, a ona vezana uz proizvodnju na adresi info@cerovski.hr

9. Objava rezultata natječaja
Ocjenjivački sud završit će s radom i objaviti rezultate najkasnije do 28. 11. 2010.

10. Proizvodnja nagrađenih radova

HDD se obavezuje da će proizvesti nagrađene radove do datuma božićne izložbe. Ukoliko zbog složenosti tehničke izvedbe nije u mogućnosti proizvesti nagrađeni rad, HDD se obavezuje proizvesti ga do sljedeće božićne izložbe.

Ovisno o složenosti izvedbe, a u dogovoru s autorom, HDD ostavlja mogućnost izvedbe i pohvaljenih radova. Pohvaljeni autori se pozivaju da i o vlastitom trošku proizvedu i prodaju svoje radove u prostoru HDD-a. HDD zadržava pravo na 15% prihoda od prodaje tih radova.
Autori nagrađenih i pohvaljenih radova, čiju izvedbu preuzima HDD, imaju pravo na 10% od prodajne cijene proizvoda.

11. Prodajna izložba
HDD se obavezuje i preuzima:
Organizaciju izložbe u galeriji HDD
Promociju, prodaju i troškove serijske izvedbe nagrađenih radova
Izdavanje i tiskanje publikacije/kataloga Bor s nama 2010
Prihodom od prodaje radova financirat će se realizacija projekta.

Za sve dodatne informacije autori su pozvani da izravno kontaktiraju HDD. Natječaj je anoniman.

Natječaj organizira i provodi Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) u suradnji s tvrtkama Igepa-Plana i Cerovski Print Boutique.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook