Numen/For Use, Parabureau, I-GLE - recentni uspjesi i priznanja

Objavljeno: 30.01.2011.

Naš recentni članak o međunarodnim uspjesima hrvatskih dizajnera tek što je zaključen, a već stižu obavijesti o novim priznanjima i nagradama koje domaće snage nižu na međunarodnoj sceni. Krenimo redom!

Za početak, redakcija američkog časopisa za dizajn HOW, jednog od najpoznatijih i najrelevantnijih u tom području, uvrstila je u svoj godišnji izbor deset najboljih web stranica u domeni umjetnosti i dizajna i stranice zagrebačkog studija Parabureau! Kako stoji u priopćenju redakcije časopisa, kriteriji izbora najboljih web stranica nisu se odnosili samo na vrhunski dizajn stranice, već je žiri zanimalo i mogu li izabrane stranice poslužiti kao inspiracija drugim dizajnerima. Zadovoljivši sve kriterije, Parabureau se našao u probranom društvu koje (između ostalih) čine dizajn studiji, agencije i samostalni umjetnici kao što su Rule29, An Art Service, Brotherhood of Feral Barncats, Carl Carbonell i ostali.

Parabureau je kreativna agencija za brendiranje, grafički, web i produkt dizajn te oglašavanje, a pokrenuli su je i ranije afirmirani dizajneri Marko Baus i Igor Stanišljević. Agencija je posljednjih godina primila već dvadesetak različitih nagrada za svoj rad, među kojima se ističu priznanja na manifestacijama kao što su IDA 08 International Design Award 2009, Wolda 2008, tri nagrade na međunarodnom natječaju za vizualni identitet Eulda 2007, prva nagrada na natječaju za vizualni identitet Riječkog karnevala 2003, prva nagrada na natječaju za vizualni identitet filmskog festivala u Puli, i druge. Upravo su uz Pulu, Istru i kvarnersko područje vezani najpoznatiji projekti studija Parabureau, pa tako i projekt koji je prošle godine izazvao veliku pozornost struke i javnosti – dizajn vizualnog identiteta grada Pule i prateće multimedijalne kampanje pod jednostavnim i efektnim sloganom Pula je više. Ostali regionalno značajni projekti uključuju dizajn vizualnog identiteta Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Istarske županije i druge.

Zatim, studio za modni dizajn I-GLE osvojio je nagradu za najbolju odjevnu kolekciju na izložbi nazvanoj Smjer Jug-Jugovzhod: Modno oblikovanje jugovzhodne Evrope (naslov je parafraza filmskog klasika Alfreda Hitchcocka Sjever-sjeverozapad) održanoj u Ljubljani u sklopu BIO, značajnog slovenskog bijenala industrijskog oblikovanja. Ekipa studija I-GLE nagradu je primila prilikom otvorenja izložbe 2. listopada u konkurenciji od pedesetak dizajnera odjeće, nakita i modnih dodataka. Nagrađena kolekcija predviđena je za nadolazeću jesen/zimu, a predstavljena je i na modnoj reviji web portala Fashion.hr u ožujku ove godine.

Naposljetku, treba spomenuti i recentne uspjehe vjerojatno najpoznatijeg hrvatskog studija za industrijski dizajn – Numen/For Use, koji posljednjih godina sve više djeluje i u područjima scenografije, dizajna svjetla i umjetničkih instalacija. Njihova zanimljiva i nesvakidašnja instalacija Tape Installation, nakon prošlogodišnjeg izlaganja u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (kada je publici prikazana, zbog prostornih ograničenja, u skromnijim dimenzijama), predstavljena je u punom sjaju na nekoliko strukovnih manifestacija u Europi, a vijesti o ovom inovativnom objektu prenijela je većina relevantnih specijaliziranih medija, pa je tako fotografija instalacije objavljena i na naslovnici poznatog katalonskog časopisa za arhitekturu Eben. Radi se o objektu nastalom na temelju idejnog koncepta rješenja scenografije za plesnu predstavu, sastavljenog od promjenjivog broja rola ljepljive prozirne vrpce, odnosno selotejpa, koji parazitski prianja za dijelove prostora u kojemu se nalazi. Upravo zbog relativnosti količine materijala od kojeg je instalacija sastavljena i promjenjivosti prostora u koji se aplicira, ona pri svakom izlaganju mijenja svoju fluidnu formu i predstavlja uvijek novo iskustvo promatranja. Prilikom izlaganja na bečkom Vienna Design Week 2010, u ožujku ove godine, u prostoru u kojem je instalacija postavljena održana je kratka plesna predstava u kojoj je troje plesača plesalo dodirujući instalaciju, mijenjajući tako njezinu formu, te je objekt svojim novim oblikom zapravo postao trodimenzionalni zapis koreografije (projekt je na istom festivalu izložen i 2009. godine u, naravno, drugačijem obliku i drugačijem prostoru). Na temelju ovog uspjeha, Numen/For Use i Tape Installation predstavljeni su i na ovogodišnjim manifestacijama DMY – International Design Festival u Berlinu (gdje je projekt nagrađen jednom od tri jednako vrijedne glavne nagrade); te zajedno s ostalim hrvatskim kolegama (spomenutima u ranijem tekstu) na beogradskom Mikseru, gdje je instalacija dosegla dužinu preko 30 metara i postala jednom od glavnih atrakcija festivala! Instalacija je početkom rujna predstavljena na još jednom njemačkom festivalu, frankfurtskom Playing the city 2, i to u Schirn Kunsthalle, jednoj od najznačajnijih i najpoznatijih galerija u Njemačkoj, a rad Numen/For Use u cjelini se prikazuje na aktualnoj bečkoj izložbi 2000-10: Design in Wien, otvorenoj 7. listopada, gdje su njihov namještaj i svjetlosni objekti među ključnim izlošcima. Nadalje, tri varijacije instalacije Tape Installation, među kojima je i ona prva, izložena u HDD-ovoj galeriji, uvrštene su u publikaciju koja predstavlja globalni presjek umjetničkih instalacija – Installation Art izdavača Ginko Press. Kao najzastupljeniji autori u knjizi, članovi studija Numen/For Use na zahtjev urednika napisali su uvodnik naslovljen A Design Discourse.

Njihovi daljnji uspjesi vezani su za područje industrijskog dizajna u užem smislu riječi, pa je tako projekt drvene stolice YY, premijerno predstavljene na Salone del mobile u Milanu, krenuo u serijsku proizvodnju kod talijanske tvrtke Moroso, a stolica je uvrštena i u knjigu Once Upon a Chair – Design Beyond the Icon, izdanje poznate međunarodne izdavačke kuće Gestalten, jedne od najznačajnijih u sferi publikacija o vizualnim umjetnostima. U Milanu je također predstavljena stolica RR i ležaljke 'add-on' i X-Z. Potonju imamo prilike vidjeti i na Izložbi hrvatskog dizajna 0910. I za kraj, stariji projekt korpusnog namještaja Flex, realiziran za tvrtku Piure, izdvojen je kao značajno postignuće u toj tipologiji u poznatom časopisu za dizajn namještaja MD, što dosljedno zaokružuje impresivan niz postignutih uspjeha i stečenih priznanja u proteklih godinu-dvije.


linkovi:

HOW Magazine - http://www.howdesign.com/GeneralMenu/
Parabureau - http://www.parabureau.com/en/
I-GLE - http://www.facebook.com/pages/I-GLE/263475999453
Bio, Bienale industrijskega oblikovanja - http://www.bio.si/
Numen/For Use - http://www.foruse.info/
Vienna Design Week - http://www.viennadesignweek.at/
DMY 2010 - http://dmy-berlin.com/
Mikser 2010 - http://www.mikser.rs/
Playing the City 2 - http://www.playingthecity.de/category/aktionen/tape-installation/
Numen/For Use na Salone del mobile 2010 - http://www.designboom.com/weblog/cat/8/view/9759/for-usenumen-at-salone-del-mobile-2010.html
Ginko Press - http://www.gingkopress.com/
Gestalten - http://www.gestalten.com/
MD Magazine - http://en.md-magazine.info/

tekst: Bojan Krištofić

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook