Rezultati Natječaja za dizajn namještaja i opreme za dječje vrtiće

Objavljeno: 12.10.2010.

U utorak, 21. rujna 2010. Ocjenjivački sud Natječaja za dizajn namještaja i opreme za dječje vrtiće objavio je tko su dobitnici nagrada drugog kruga Natječaja pokrenutog u sklopu projekta „Drvo je prvo“, najvećeg (uspješnog) domaćeg natječaja u području produkt dizajna u proteklih desetak godina.

Koncept Tiruriru

Koncept Bombon

Koncept Folding

Riječ je o ambicioznoj inicijativi koja kroz niz projekata izgradnje vrtića i opremanja vrtića pokušava potaknuti konkurentnost domaćeg drvnog sektora. Natječaj je ustvari prvi konkretni korak vodećih struktura u implementaciji dugogodišnjih zahtjeva domaće dizajnerske zajednice – o sistematskom stvaranju domaćih konkurentnih proizvoda na temelju projekata javne nabave. Upravo ovakvi projekti – proizvodi ispočetka rađeni za potrebe države / županija / gradova, način su da se injektira adrenalin i domaćem produkt dizajnu i domaćoj industriji (kao što jako dobro znaju Finci i Japanci koji su upravo na temelju takvih projekata i razvili snažnu i inovativnu industriju).

Sam natječaj objavljen je još u srpnju 2009. godine, te je zbog izuzetne kompleksnosti zadatka podijeljen u dvije faze. U prvoj fazi bio je to anoniman natječaj na koji je pristiglo dvadesetak radova. Selekcijom je za drugu fazu natječaja odabrano troje autora odnosno autorskih timova (Andrea Hercog; Neven Kovačić i Sanja Kovačić; Gordana Golik i Damjan Geber ) koji su pozvani da razrade svojeprijedloge.

Već sam projektni zadatak pokazao je svu težinu problematike dizajna vrtićke opreme: riječ je o sustavu koji mora udovoljavati izuzetno širokom rasponu funkcija i ergonomskih zahtjeva te, dodatno, specifičnih zahtjeva vezanih uz namještaj namijenjen djeci (sigurnost upotrebe, zdravi materijali).

Čak su dva rada ispunila očekivanja žirija do te mjere da su podijelili prvo mjesto: koncept TIRURIRU (Andrea Hercog), te koncept BOMBON (Neven Kovačić i Sanja Kovačić), dok je drugu nagradu osvojio koncept FOLDING (Gordana Golik i Damjan Geber).


Evo izvatka iz obrazloženja Ocjenjivačkog suda:

Autorica Andrea Hercog je prvonagrađenim radom Tiruriru pod šifrom 007 obuhvatila osjetljivu problematiku dizajna opreme dječjih vrtića na cjelovit način: posvećena je zamjetna pažnja uporabnim svojstvima, funkcionalnosti i modularnosti elemenata sustava „Tiruriru“, koji u korištenju omogućuju veliki broj kombinacija, kao i zahtjevima sigurnosti. Izbor materijala je u skladu s ekološkim zahtjevima, a princip konstrukcije je tehnološki logičan i prikladan za serijsku proizvodnju. U estetskom smislu ovaj rad je primjeren za odgoj i obrazovanje djece vrtićke dobi i može pozitivno djelovati na psihološki i kognitivni razvoj, socijalizaciju, kao i na razvoj dobrog ukusa. Elementi sustava su logično oblikovani u skladu s pojedinačnim namjenama. Lako se prepoznaje njihova funkcija i povezivanje u logične cjeline. Ovaj rad je ujedno i najkompletniji rad u smislu razvoja različitih proizvoda potrebnih jasličkoj, vrtičkoj i predškolskoj dobi djece, koji je prepoznatljivo povezan u logičnu cjelinu. Karakteriziran je ozbiljnim i nadasve odgovornim pristupom, visokom razinom upotrebljivosti, kao i primjerenom tehnologičnošću i racionalnim korištenjem materijala.


Prvonagrađeni rad pod šifrom 013 autora Nevena Kovačića i Sanje Kovačić jedan je od rijetkih natječajnih radova, koji je zamišljen za izradu od masivnog drva. Sastoji se od elemenata koji su, da bi se dobila odgovarajuća širina površine uz poštivanje tehničkih karakteristika drva, međusobno širinski spajani (ljepljenjem), dok su zaobljeni elementi spajani pomoću skrivenog utora. Izbjegnuta je uporaba vidljivih metalnih spojeva (okova) što doprinosi većoj uporabnoj sigurnosti proizvoda. Ovakav način spajanja omogućuje iznimno veliki broj kombinacija.
Cijeli sustav je izgrađen od jednako oblikovanih elemenata, čime je postignuta prepoznatljivost pojedinih elemenata i njihovo logično slaganje. Elementi stvaraju zanimljive oblike omogućujući širenje funkcija pojedinačnih elemenata. Time je postignuta visoka razina uporabne vrijednosti. Rješenje je poticajno za psihološki i kognitivni razvoj djece, može pozitivno djelovati na socijalizaciju i razvoj dobrog ukusa, te velikim brojem mogućih kombinacija potiče maštu i želju za korištenjem svih elemenata. Izbjegnuti su stereotipi u poimanju dječje igre: djeci se daje mogućnost vlastitog određivanja značenja pojedinih kombinacija, bez standardnih pojmova poput „kuhinje“, „ordinacije“ i sl. Izbor materijala ukazuje na ekološko razmišljanje i poštivanje tehnologije, a uporaba odgovarajuće vrste laganog cjelovitog (masivnog) drva (jelovina) olakšava manipuliranje elementima. Estetski princip oblikovanja se doživljava pozitivno, veselo i poticajno. Zaključak je članova Ocjenjivačkog suda, da je, po svojim oblikovnim i drugim karakteristikama, ovaj rad najoriginalniji, te uvelike nadmašuje očekivanu razinu oblikovnog doživljaja, odišući svježinom i razigranošću oblika koje stvara sastavnim elementima, te da na korisnike može djelovati na vedar i poticajan način.

Autori Gordana Golik i Damjan Geber svojim drugonagrađenim radom Folding pod šifrom 014 također u cijelosti obuhvaća potrebnu opremu za dječje vrtiće, od opreme za odlaganje do opreme za igru, prehranu i odmor kako za jaslice, tako i za vrtić. Sustav opreme se odlikuje jednostavnošću u smislu prepoznatljivosti pojedinih elemenata i njihovih načina korištenja. Time je postignuta viša razina funkcionalnosti i uporabne vrijednosti. Izbor materijala je u skladu s ekološkim zahtjevima (furnirske ploče međusobno spajane moždanicima). Također je odgovarajućim zaobljavanjem elemenata posvećena pažnja ergonomiji i sigurnosti. Oblici su u tehnološkom smislu logični i jednostavni u prozvodnji. U estetskom smislu rad je primjeren za odgoj i obrazovanje djece vrtićke dobi i može pozitivno djelovati na njihov psihološki i kognitivni razvoj, socijalizaciju, kao i na razvoj dobrog ukusa. Jedan je od rijetkih natječajnih radova koji nastoji koristiti nove materijale u svakodnevnoj igri djece. Vidljivo je to u korištenju novih materijala u obliku termosenzibilnih naljepnica, npr. na „kuhinjskom štednjaku“, koje interakcijom djece postaju „zagrijane ploče štednjaka“. Isti materijal je primijenjen i kao naljepnica na stolicama, čime se na duhovit način i kroz igru, djeca predškolske dobi pripremaju za „grijanje stolice“ u nadolazećim školskim danima.
Iako se radi također o visokoj razini postignute kvalitete, odluka o dodjeli druge nagrade ovom radu, rezultat je gotovo mikroskopskog nijansiranja oblikovnih karakteristika i izvedbene kvalitete, što nikako ne utječe na smanjeni pozitivan doživljaj ovih proizvoda. dokumentacijom.


Nagradni fond
Ocjenjivački sud je odlučio nagradni fond od 40.000 kn raspodijeliti sukladno podijeljenim nagradama:

dvije jednakovrijedne 1. nagrade u iznosu od 15.000 kn
za rad pod šifrom 007, koncept TIRURIRU, autorica: Andrea Hercog
za rad pod šifrom 013, koncept BOMBON, autori: Neven Kovačić i Sanja Kovačić

jedna 2. nagrada u iznosu od 10.000 kn
za rad pod šifrom 014, koncept FOLDING, autori: Gordana Golik i Damjan Geber

Projekti su realizirani do faze prototipova. Projekt Tiruriru realizirala je tvrtka Jurić d.o.o., projekt Bombon tvrtka Ferenčić d.o.o., a projekt Folding tvrtka Slavonija DI d.o.o. U tijeku je niz promotivnih akcija i prezentacija koje Komora usmjerava prema potencijalnim kupcima.

Nadajmo se da je ovo projekt koji je probio led i otvorio put budućim inicijativama.
Radovi će se moći pogledati na ovogodišnjoj Ambijenti od 13. do 17. listopada 2010.

Koraljka Vlajo

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook