Otvara se Izložba hrvatskog dizajna 0910!

Objavljeno: 19.09.2010.

U utorak, 21. rujna 2010. u 20 sati u Muzeju za umjetnost i obrt, otvara se Izložba hrvatskog dizajna 0910. Izložba ostaje otvorena do 24. listopada 2010.

Na ovogodišnju izložbu prijavljeno je do sada najviše radova, čak 515. Odabir radova u profesionalnoj kategoriji obavila je selekcijska komisija u sastavu: Dejan Kršić, Marko Dugonjić, Zlatko Kapetanović i Nina Katarina Simončič, dok su selekciju studentskih radova obavili Davor Bruketa, Marko Dugonjić, Andrea Hercog i Martina Vrdoljak Ranilović. Na izložbi će biti predstavljen 291 rad, od toga 219 u kategoriji profesionalnih i 72 studentska rada u kategorijama dizajna vizualnih komunikacija, dizajna elektroničkih/interaktivnih medija, industrijskog/produkt dizajna, postava izložbi, prostorne grafike i signalizacije, ambalaže, modnog i odjevnog dizajna te u kategoriji koncepta.

Već tradicionalno, kategorija dizajna vizualnih komunikacija obuhvaća najviše radova (124 profesionalna, 31 studentskih). Najbrojnija su rješenja iz područja grafičkog dizajna, svrstana u potkategorije plakata, vizualnih identiteta, dizajna knjiga, časopisa, kataloga i drugih promotivnih materijala, tipografije i ilustracije. Industrijski/produkt dizajn zastupljen je s 23 rada u profesionalnoj i 8 studentskoj kategoriji; dizajn ambalaže s 19 profesionalnih i 5 studentskih radova; dizajn elektroničkih/interaktivnih medija s 16 profesionalnih i 10 studentskih); modni i odjevni dizajn s po 5; te 16 profesionalnih i 13 studentskih radova u kategoriji koncepta. Također je uočljivo veće prisustvo radova (16, samo u profesionalnoj kategoriji) iz područja postava izložbi, prostorne grafike i što je naročito značajno signalizacije, koji su ove godine uvedeni kao zasebna kategorija.

Na otvorenju izložbe dodijelit će se nagrade HDD-a po kategorijama za profesionalne i studentske radove, kao i Velika nagrada HDD-a za najbolji rad izložbe. U konkurenciji za Veliku nagradu su svi radovi, kako radovi renomiranih autora, tako i studentski radovi. Dodjeljuje se i posebna nagrada Icograda Excellence Award za najbolji rad u kategoriji grafičkog dizajna.

Nagrade dodjeljuje Međunarodni žiri u čijem su sastavu, osim članova Selekcijske komisije, još i Charlotte Cheetham , Matej Koren, Jure Miklavc, Sonja Šterman i Borut Vild.

Na osnovi odluke Upravnog odbora HDD-a ove godine Nagrada za životno djelo posthumno će se dodijeliti Alfredu Palu za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.

U srijedu, 22. rujna, u 19.00 sati, također u MUO, članovi žirija održat će predavanja.

U četvrtak, 23. rujna u 19.00 sati, atrij MUO, Desktop olimpycs

Vizualni identitet izložbe: Damir Gamulin
Dizajn postava izložbe: Studio Grupa / Filip Despot, Tihana Gotovuša, Ivana Pavić

Djelatnost Hrvatskog dizajnerskog društva ostvaruje se podrškom Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook