Međunarodni uspjesi hrvatskih dizajnera

Objavljeno: 30.01.2011.

Na nekoliko međunarodnih natječaja i događanja održanih ove godine zapažen je i uspjeh nekolicine hrvatskih dizajnera.

Jedan od najprestižnijih natječaja u svijetu dizajna, Red Dot Award, u organizaciji Design Centrum Nordrhein Westfalen iz Essena u Njemačkoj, zaključen je prije nekoliko dana. Nagrada Red Dot jedno je od najvažnijih svjetskih strukovnih priznanja, i svake se godine dodjeljuje u tri kategorije (koje su podijeljene u niz manjih kategorija): produkt dizajn, dizajn vizualnih komunikacija i u području koncepta dizajna. Ove je godine jedno od priznanja u kategoriji vizualnih komunikacija – Red Dot, Best of the Best 2010. – primio zagrebački dizajn studio Šesnić&Turković za svoj inovativan dizajn postava retrospektivne izložbe 'Kod Cuculića' (i pratećih promotivnih materijala) dizajnera Vanje Cuculića, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u lipnju ove godine. Osim vrsnim radovima našeg priznatog dizajnera, izložba je plijenila pažnju i Šesnićevim i Turkovićevim nesvakidašnjim dizajnom postava, u kojem je svaka jedinica galerijskog prostora bila uređena poput sobe u Cuculićevom stanu, i obogaćena radovima i proizvodima podijeljenima po sobama prema žanrovskoj pripadnosti. Izložbu je pratio i opširan katalog čije tekstove potpisuju istaknuta imena domaćeg grafičkog dizajna i teorije - Srđana Modrinić, Damir Bralić, Dubravko Mihanović, Marko Koržinek, Maroje Mrduljaš i Dragana Lucija Ratković. Dobitkom ovog priznanja projekt Šesnića&Turkovića ulazi u konkurenciju i za jednu od nagrada Red Dot: Grand Prix, a dodjela nagrada održat će se u Essenu u prosincu ove godine. Važno je spomenuti i doprinos Stefana Katunara dizajnu postava – njegovo su djelo bile maštovite ilustracije na zidovima galerije.

Nagradu Red Dot u različitim kategorijama primilo je još nekoliko domaćih dizajn studija i agencija. Tako je Studio Cuculić ovjenčan priznanjima u kategorijama dizajna ambalaže i dizajna plakata – nagrađene ambalaže uključuju seriju etiketa Korlat vina, naručitelja Proximity/Badel 1862 iz Zagreba, te dizajn etikete vina obiteljske proizvodnje – Gjurek vina, proizvoda vodećeg hrvatskog tipografa Nikole Djureka iz Zaboka. U kategoriji plakata Studio Cuculić osvojio je nagradu za seriju plakata zagrebačkog dramskog kazališta Gavella, što je jedan od njihovih najpoznatijih projekata, odavno prisutan u vizualnom okolišu užeg centra Zagreba. U kategoriji ambalaže jednu od nagrada primio je i Studio International Borisa Ljubičića, i to za seriju dizajna bočica i etiketa maslinovog ulja SMS, dok je isti dizajner u kategoriji oglašavanja osvojio nagradu za seriju plakata novootvorenog Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Naposljetku, priznanjem Red Dot ove su se godine okitili i studio Tridvajedan (u kategoriji ambalaže, za dizajn pakiranja maslinovog ulja Lintar), te agencija Bruketa i Žinić OM (u kategoriji dizajna godišnjih izvješća, za rad na izvješću rovinjske Adris grupe, simbolično nazvanom 'Dobre ideje svijetle u mraku'). Potonji projekt ove je godine dobio i brončanu medalju na važnom natječaju European Design Awards.

Pored ovih velikih uspjeha hrvatskih dizajnera, do nas su stigli glasi i o priznanjima koje je u zadnje vrijeme primila njihova kolegica, industrijska dizajnerica Maja Mesić, i to na dva natječaja – onom koji je pratio dizajn festival Mikser 2010. u svibnju u Beogradu, i na međunarodnom natječaju Redefining Dining 2010 (posvećenom redizajnu klasičnog kuhinjskog pribora i iznalaženju novih rješenja problema ergonomski osviještenih prehrambenih alata). Na potonji natječaj pristiglo je više od 340 radova iz cijelog svijeta, a dodijeljene su tri jednako vrijedne nagrade, te dvadeset i pet posebnih priznanja. Posebno priznanje zaslužila je i Maja za svoj projekt EggBallCup, zanimljivo i originalno dizajnersko rješenje serije zdjelica i šalica za tople napitke, tekuću hranu i voće, nastalo još na Studiju dizajna u Zagrebu pod mentorstvom profesora Zlatka Kapetanovića. Pored Maje, posebno priznanje primile su i četiri zagrebačke dizajnerice – Ana Župić, Katarina Čendak, Ana Deskar i Ana Mrazek iz studija Ka3 – za projekt GumMan, dizajn stolnih podmetača u obliku šarenih, stiliziranih i fleksibilnih ljudskih figura.

Ostala recentna priznanja za Maju Mesić su dvije nominacije za nagrade i jedna od nagrada na natječaju Miksera, u konkurenciji od 116 projekata izloženih na festivalu. Maja je nominaciju zaradila za projekt Sharp Object, nastao kao dio njenog diplomskog rada, a nagradu u kategoriji najbolje ideje u industrijskom dizajnu primila je za doista izvrstan i nadasve funkcionalan projekt dizajna novog tipa pastelnih bojica. Različito od klasičnog štapićastog oblika bojica za crtanje, Majine bojice maksimalno su prilagođene dodiru prstiju i pokretima koje ruka izvodi pri crtanju, a svojim fluidnim oblikom omogućavaju bilježenje najrazličitijih tragova na papiru, pokrivajući mnogo veću površinu nego klasične olovke. Ovaj projekt dobitnik je i jedne od Red Dot nagrada u kategoriji industrijskog dizajna na natječaju iz 2008. godine.

Osim Maje Mesić, na natječaju Miksera sudjelovala je i njena kolegica Davorka Tumpić, studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, čiji je rad Uhvaćeni plijen/Caught Prey izložen u sklopu izložbe Talent zone, jednog od centralnih događanja festivala. Radi se o konceptu, odnosno prototipu dizajna posteljine nastale prema idejama autoričine ranije instalacije nazvane Nesanica/Insomnia. Posebnost dizajna je u tipografski oblikovanoj dekoraciji, sastavljenoj od mnogo puta ponovljenih stihova ljubavnih pjesama, aranžiranih u oblike ležećih silueta muškog i ženskog tijela. Ovim jednostavnim, ali efektnim postupkom autorica stvara intimnu posvetu ljubavnoj igri i emocionalnoj povezanosti utjelovljenima u svakodnevnom predmetu sa snažnim simboličkim potencijalom. Rad je također uvršten u finale 4. međunarodnog natječaja Premio Arte Laguna 2010. te je i prikazan na skupnoj izložbi finalista u Veneciji.

Zatim, Wolda – the Worldwide Logo Design Annual, jedna od najprestižnijih godišnjih dizajnerskih publikacija i natječaja specijaliziranih za vrednovanje dizajna logotipa, na svojim je web stranicama objavila radove uključene u zbornik iz 2009. godine, što uključuje čak četiri dizajna logotipa iz Hrvatske. Uvršten je logotip udruge Most iz Splita, jedne od rijetkih domaćih udruga koje pomažu beskućnike i istoimenog prihvatilišta, djelo dizajnerica Lane Vitas i Gorane Maršić iz studija Atom Design, također iz Splita. Svoje je mjesto u zborniku našao i rad jednog od najpoznatijih domaćih dizajn studija – Laboratoriuma (logotip kazališta slijepih i slabovidnih osoba Novi život, nastao povodom 60. godišnjice osnutka, djelo Ivane Vučić, Orsata Frankovića i Želimira Borasa), kao i logotip koji obilježava 200 godina prve hrvatske čitaonice Družba od štenja iz Zadra, djelo Borisa Ljubičića. I naposljetku, u zbornik je uvršten i logotip budućeg stambenog i prodajnog kompleksa Cvjetni atrium na Cvjetnom trgu u Zagrebu, rad agencije Bruketa i Žinić OM. Zanimljivo je napomenuti i da su ova četiri hrvatska logotipa jedini radovi s europskog kontinenta uključeni u prestižni Wolda zbornik.

I za kraj, treba spomenuti još par uspjeha Brukete i Žinića OM, čime tvrtka samo nastavlja utvrđivati svoj status naše najnagrađivanije agencije. Njihov recentni projekt dizajna vizualnog identiteta turističke zajednice Kvarner uvršten je u zbornik utjecajne web stranice designboom.com, te u godišnji tiskani zbornik Logolounge u izdanju Rockporta. Isti je projekt ljetos također izložen na bijenalu vizualnih komunikacija u Brnu. Izdavač Rockport također je čak sedam radova Brukete i Žinić OM uvrstio u svoju novu knjigu The Graphic Stew (Grafička juha), u kojoj autor Timothy Samara (njujorškog grafičkog dizajnera, predavača i teoretičara), duhovito se poigravajući konceptom kuharice otkriva dobre dizajnerske recepte. U istu je knjigu uvršteno i nekoliko radova Studija Cuculić.


linkovi:

Red Dot Design Award - http://www.red-dot.de/
Wolda – the Worldwide Logo Design Annual - http://www.wolda.org/showcase/professional/2009?page=4
Redefining Dining 2010 - http://www.tea-off.com/index.asp?pageId=41
Mikser 2010 - http://www.mikser.rs/
European Design Awards - http://www.europeandesign.org/
Design Boom - http://www.designboom.com/eng/
Rockport Publishers - http://www.rockpub.com/
Premio Arte Laguna 2010/2011 - http://www.artelagunaprize.com/

Šesnić&Turković - http://www.sesnicturkovic.com/o_nama.php
Maja Mesić - http://facesofdesign.com/maja-mesi/portfolio/maja-mesi-s-portfolio
Ka3 studio - http://ka3.eu5.org/
Atom Design - http://www.atomgraphicdesign.com/
Laboratorium - http://www.laboratorium.hr/
Boris Ljubičić/Studio International - http://www.studio-international.com/
Tridvajedan – tržišne komunikacije - http://www.tridvajedan.hr/hrv/o/
Studio Cuculić - http://www.studio-cuculic.hr/radovi.php?c=2&ID=64

tekst: Bojan Krištofić

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook