Izložba hrvatskog dizajna 0910

Objavljeno: 26.07.2010.

Izložba hrvatskog dizajna 0910 će se zbog produžetka trajanja izložbe Jagode Buić u Muzeju za umjetnost i obrt održati u novom terminu - novi datum otvorenja zakazan je za utorak, 21. rujna 2010.Ove godine ukupno je prijavljeno 515 radova. Odabir radova u profesionalnoj kategoriji obavila je Selekcijska komisija u sastavu: Marko Dugonjić (web dizajner), izv. prof. Zlatko Kapetanović (Studij dizajna), Dejan Kršić (grafički dizajner, UMAS), Nina Katarina Simončić (Zavod za dizajn tekstila i odjeće, TTF), dok su selekciju studentskih radova obavili: Davor Bruketa (grafički dizajner), Marko Dugonjić (web dizajner), Andrea Hercog (produkt dizajnerica) i Martina Vrdoljak Ranilović (modna dizajnerica).

Na izložbi će biti predstavljeno 288 radova od toga 216 u kategoriji profesionalnih i 72 studentska rada u kategorijama dizajna vizualnih komunikacija, dizajna elektroničkih/interaktivnih medija, industrijskog/produkt dizajna, postava izložbi/prostorne grafike i signalizacije, ambalaže, modnog i odjevnog dizajna te u kategoriji koncepta.
Već tradicionalno, kategorija dizajna vizualnih komunikacija obuhvaća najviše radova na izložbi. Najbrojnija su rješenja iz područja grafičkog dizajna, svrstana u potkategorije plakata, vizualnih identiteta, dizajna knjiga, časopisa, kataloga i drugih promidžbenih materijala, dizajna ambalaže, tipografije i ilustracije. U tim područjima očito je ostvaren relativno visok standard produkcije koji je sa sobom donio i određenu mjeru unificiranosti. Manjka radova koji bi se izdvojili svojom originalnošću, inovativnošću, težnjom prema eksperimentu.

Uočljiva je veća prijava radova iz područja postava izložbi, prostorne grafike i što je naročito značajno signalizacije. Niz javnih projekata, kao što su iz niza razloga često kritizirane velike sportske dvorane, u suradnji s profesionalnim dizajnerima prilično je kvalitetno riješio svoju signalizaciju. Nažalost, razvoj vizualnih identiteta državnih i javnih institucija još uvijek ne slijedi taj trend.

Selekcijska komisija ističe i visoku kvalitetu studentskih radova, a naročito važnom smatra pojavu velikog broja zanimljivih studentskih radova na području ambalaže i tipografije.

Postav izložbe radi Studio Grupa (Tihana Gotovuša, Filip Despot, Ivana Radovanović).

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook