Preminuo Alfred Pal

Objavljeno: 02.07.2010.

U srijedu, 30. lipnja u 90. godini preminuo je Alfred Pal, jedna od nezaobilaznih ličnosti u hrvatskom grafičkom dizajnu proteklih šezdeset godina: njegovi radovi (a i životni put) vjeran su preslik društvenih mjena i potresa na ovim područjima.

Grafičkim dizajnom počeo se baviti još tijekom Drugog svjetskog rata. Dizajner je vizualnog identiteta gotovo svih velikih domaćih biblioteka. Njegov opus plakata seže još u pedesete godine kada izrađuje reklamne plakate, međutim kasnije se prvenstveno bavi plakatima za kulturne institucije.

Palova posebnost je njegov politički i društveni angažman te nepokolebljiva borba za ljudska prava. Jedan je od osnivača ZGRAF-a 1975. godine. Samostalno izlaže od 1961. godine, a nedavno je održana retrospektivna izložba u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

O njegovom životu snimljeno je nekoliko kratkih dokumentarnih filmova u režiji Bogdana Žižića: Sudbine (1987.), The Painter (1987.), Goli otok (1994.) te Jedna priča iz Vukovara (2004.)

Alfred Pal dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za grafiku 1974. godine, a 1998. godine odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Početkom ove godine Upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva jednoglasno je odlučio da Nagrada HDD-a za životno djelo, koja se dodjeljuje za izniman doprinos na području dizajna u Hrvatskoj, a čiji su dosadašnji laureati Bernardo Bernardi (1999.), Ivan Picelj (2001.), Vladimir Robotić (2003.), Boris Bućan (2006.), Mihajlo Arsovski (2008.), ove godine pripadne upravo Alfredu Palu.

Nagrada HDD-a za životno djelo prepoznaje neupitan značaj Alfreda Pala - dizajnera i humanista - za hrvatsku kulturu koju je zadužio ne samo svojim umnogome pionirskim oblikovanjem lica domaće izdavačke industrije, već i svojim visokomoralnim profesionalnim angažmanom te beskompromisnim inzistiranjem na očuvanju ljudskih vrijednosti.

Nagrada će se posthumno dodijeliti prigodom otvorenja Izložbe hrvatskog dizajna 0910 u rujnu ove godine.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook