Izabrani pobjednici natječaja World Industrial Design Day 2010.

Objavljeno: 01.06.2010.

Proglašenjem pobjednika 31. svibnja okončan je međunarodni studentski natječaj za plakat manifestacije World Industrial Design Day 2010.Natječaj je raspisala i manifestaciju diljem svijeta organizira krovna svjetska udruga industrijskih dizajnera Icsid – International Council of Societies of Industrial Design, uz pomoć svojih registriranih ogranaka u pojedinim zemljama, kao i fakulteta uključenih u rad udruge. Među tim fakultetima je i zagrebački Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, s kojeg dolaze pobjednici ovogodišnjeg natječaja – Ivan Orin Vrkaš i Bojan Krištofić.

Nakon što je međunarodni žiri u sastavu - prof. Soon-in Lee, (predsjednik Seoul Design Center u Koreji); Martin Darbyshire (predsjednik & CEO grupe Tangerine iz Ujedinjenog Kraljevstva); Kazuo Tanaka (predsjednik GK Design Group iz Japana); Brandon Gien (izvršni direktor udruge Australian International Design Awards iz Australije); Michelle Berryman (voditeljica grupe Echo Visualization iz SAD-a) i Tapani Hyvonen (CEO udruge Ed-Design Ltd. iz Finske) – 11. svibnja uvrstio Krištofićev i Vrkašev plakat među pet finalista (uz plakate dizajnera iz Južnoafričke Republike i Mađarske), uslijedilo je internet glasanje u trajanju do 27. svibnja koje je odlučilo konačnog pobjednika. U doista snažnoj međunarodnoj konkurenciji, naposljetku je plakat hrvatskih dizajnera izabran kao rad koji je najpotpunije i najprikladnije odgovorio na temu ovogodišnjeg natječaja – 'industrial design: humane solutions for a resilient world'. Plakat je sada službeno promotivno sredstvo cjelokupne manifestacije, i bit će distribuiran u svim svjetskim centrima gdje se ona održava, te reproduciran u svim časopisima koji će oglašavati održavanje manifestacije. Plakati koji su ušli u izbor za Internet glasanje, kao i sve dodatne informacije o natječaju i manifestaciji, mogu se pronaći na web stranicama Icsid-a.

Predsjednik žirija Brandon Gien, inače izvršni direktor inicijative Australian International Design Awards, izuzetno pohvalno govori o pobjedničkom plakatu: "After over a thousand votes were cast during a 16-day period of public online voting, the poster created by Vrkas and Kristofic emerged as the public's favourite design. "An incredible amount of thought, creativity and work has gone into the design of this poster. The end result captures the brief perfectly and is a timely reminder that design is integrally linked to everything around us. As consumers and end users of design, this poster provokes us to be more aware of the entire product life cycle and is a great statement for responsible design."

Evo što o kreaciji plakata kažu sami dizajneri: 'Naš misaoni proces započeo je s utvrđivanjem pet osnovnih potreba svakog ljudskog bića: potrebe za vodom, hranom, zdravljem, domom i energijom. Vjerujemo kako industrijski dizajn može ispuniti ove potrebe, a prikladan način da to učini jest razvijajući postupke i tehnologije recikliranja materijala i ponovne uporabe energije. Izabrali smo promociju ove ideje kao osnovu koncepta dizajna.

Kako bi poboljšali čitljivost osnovne poruke, izabrali smo upečatljivu i snažnu tvrdnju – 'don't throw anything away, there is no 'away' – kao dominantni vizualni i verbalni element plakata. Riješivši pitanje sadržaja, pozabavili smo se ilustracijom.
Shvatili smo da ilustracija može zadovoljavajuće pratiti smisao teksta jedino ako je sam tekst doista napravljen od starih, odbačenih predmeta. Za svaku od pet osnovnih ljudskih potreba, izabrali smo nekoliko odgovarajućih predmeta koje smo pronašli u našim podrumima, tavanima i na mjestima za odlaganje smeća. Kako se tekst čita, ilustracija teče usporedno s njim. Ovo smo postigli podijelivši tekst i ilustraciju na tri dijela, počevši sa skupljanjem resursa, nastavljajući se s prenošenjem resursa, i konačno završavajući s pretvorbom resursa u energiju i zadovoljavanjem spomenutih potreba.

Fotografirali smo tipografiju i aranžirali tekst, odnosno ilustraciju u Photoshopu. Konačni rezultat našeg dvotjednog posla je plakat pred vama. Nadamo se da ćete podjednako uživati gledajući ga kao i mi dok smo ga stvarali.'

Organizatori manifestacije World Industrial Design Day 2010 u Australiji već su preuzeli plakat i počinju ga koristiti u promociji ovog događanja.

Icsid-ovo službeno priopćenje za javnost povodom rezultata natječaja možete naći ovdje.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook