Zagrebački urbani mobilijarij

Objavljeno: 26.05.2010.

U četvrtak, 27. svibnja u 20 sati, u HDD galeriji, Boškovićeva 18, otvara se izložba Zagrebački urbani mobilijarij. Izložba ostaje otvorena do 22. lipnja.

Što grad čini gradom? Pojava pločnika i semafora? Koševi za smeće i javna rasvjeta? Putokaz za “centar”? Koji elementi onoga što općenito zovemo infrastrukturom komuniciraju gradskost i na koji način? Do koje mjere i kojom vizualnom politikom pristupiti oblikovanju urbane opreme?

Jesu li takvi elementi dijelom one nevidljive “arhitekture pozadine”, ili je njihova važnost disproporcionalna njihovoj pojavnosti i vizualnoj glasnoći?
Treba li ih oblikovati u skladu s kvartom i stilom arhitekture koja ih okružuje, ili ih standardizirati za cijeli grad?
Kako se kod većine elemenata radi o kombinaciji urbanog i arhitektonskog projektiranja, te grafičkog i produkt dizajna, kako uopće pristupati njihovom oblikovanju?

Izložba je dio studije ''Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene'' (PIPIPP), koju od 2005. godine provodi zagrebačka Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), u suradnji sa stručnjacima iz raznih područja te stanovnicima grada Zagreba.

Na primjeru Maksimirske ulice i nedostatku odnosno disfunkciji njezine urbane opreme, studija propituje urbani identitet lokalne (gradska četvrt) i mikrolokalne (ulica) razine. Potaknuti tim istraživanjem, nizom detalja iz netom objavljene publikacije PIPIPP kao i urbane slikovnice pod naslovom ''Gradski detalj'' koja upravo nastaje u koprodukciji UIII-a i Analoga, ovom izložbom pokušali smo ukazati na trenutno stanje zagrebačkog urbanog mobilijara, te time usmjeriti diskusiju ka mogućim rješenjima.

Izložbu pripremili:
Luciano Basauri, Dafne Berc, Dominko Blažević, Jana Dabac, Sonja Leboš

HDD galerija
Zagreb, Boškovićeva 18
radno vrijeme:
radnim danom od 10-20, subotom od 10-15

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook