ReAktor 01

Objavljeno: 19.05.2010.

Prvo javno predstavljanje dizajnerskih radova ReAktora, novoutemeljene progresivne platforme za afirmaciju produkt dizajna u Hrvatskoj, održat će se u utorak, 18. svibnja 2010. u 20.30 sati u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra.

Grupa: Lampa MODEL

Ksenija Jurinec: Luster KUMULI

Erika Šimanić: Lampa KLUPKO

Simon Morasi Piperčić i Vedran Kolac: Zid MOE

Zoran Jedrejčić: Lampa CAMEL LIGHT

Nume ForUse: Stol KT

Neven Kovačić: Polica IZ-REZ

U sklopu jednovečernje izložbe ReAktor će javnosti prikazati devet produkata nastalih kao dizajnerska ReAkcija na trenutnu društveno ekonomsku problematiku u zemlji. Nakon nastupa u Zagrebu, ReAktor će se krajem svibnja predstaviti i na Mikseru, najvećem regionalnom sajmu kreativnosti i dizajna koji se već drugu godinu odvija u Beogradu.

Ovaj, svojevrstan, nezavisni dizajnerski Odjel za istraživanje i razvoj pokrenuli su uspješni hrvatski stručnjaci s područja dizajna (Tatjana Bartaković Jallard – menadžerica dizajna, Narativ, Ivana Fabrio – docentica, Studij dizajna, Andrea Hercog – samostalna produkt dizajnerica, Nikola Radeljković – produkt dizajner, Numen, Koraljka Vlajo – voditeljica zbirke dizajna Muzeja za umjetnost i obrt).

Kao ReAkcija na suočavanje s ekonomskom krizom i krizom duha, nastao je ReAktor (neprofitna vladina udruga), protočni kolektiv za razmjenu i razvoj dizajnerskih ideja, u kojem su hrvatski produkt dizajneri, pod mentorstvom starijih kolega razvijali svoje temeljene ideje proizvoda do razine prototipa. Neopterećeni ograničenjima masovne (nepostojeće) proizvodnje, dizajneri su stvarali ovaj eksperiment - ručno izrađene i maloserijske predmete čija će interaktivnost s korisnicima unijeti nove sadržaje u naš standard življenja.

Rezultat je izložba desetak radova različite razine tehnološke kompleksnosti no podjednako jasno odrađene funkcionalne komponente dodatno začinjene komunikacijskom vrijednošću. Svima je zajednička empirijska („garažna“) metoda projektiranja, redovito čitljiva i u finalnom proizvodu.

Na izložbi će se predstaviti dizajnerski projekti:

1. Grupa: Jastuk „Pilot“
2. Grupa: Lampa „Model 1“
3. Grupa: Lampa „Model“
4. Zoran Jedrejčić: Lampa „Camel Light“
5. Ksenija Jurinec: Luster „Kumuli“
6. Neven Kovačić: Polica „Iz-Rez“
7. Simon Morasi Piperčić, Vedran Kolac: Zid „MOE“
8. Numen/ForUse: Stol „KT“ (knot)
9. Erika Šimanić: Lampa „Klupko“

ReAktorovom prvim projektom – 01 - hrvatski dizajneri pridružili su se sve masovnijem pokretu rehabilitacije dizajna proizvoda započetom još aktivnostima nizozemskog Drooga ranih devedesetih. Inspirirani su, dijelom, i sličnom etičkom polaznicom: kritičko sagledavanje uloge dizajna kao sudionika u negativnim društvenim i ekonomskim trendovima.

U projekt su uključeni i drugi dizajneri iz Hrvatske: Dora Đurkasec & Maša Milovac, Zoran Šunjić, Filip Gordon Frank, Maja Mesić, Andrea Hercog, Ivana Fabrio, Andrija Večenaj, Luka Buchberger, Branimir Paškvan, Dino Ivašić i Marko Pavlović, čiji radovi nisu još razvijeni do kraja.

ReAktor 01 - Izložba hrvatskog produkt dizajna u nastajanju
Zagrebački plesni centar (dvorište), Ilica 10, Zagreb
18. svibnja 2010.

Fotografije: Domagoj Kunić

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook