Otvorena izložba 'Slika i prilika'

Objavljeno: 14.06.2007.

U petak 8. lipnja 2007. u Multimedijalnom centru u Rovinju otvorena je izložba 'Slika i prilika'. Kustosi izložbe su Maroje Mrduljaš i Sunčica Ostoić.

Otvorenje izložbe (billboard Damira Bralića i Aleksandra Kovača)

Izložba Slika i prilika bavi se temom samorefleksivnosti u dizajnu, odnosno fenomenom pojavljivanja dizajnera u vidu protagonista unutar svoga vlastitog rada. Izložba je motivirana tezom da dizajn nije isključivo ovisan o naručitelju i funkciji, nego je i prostor za autentično autorsko djelovanje.

Izložba se sastoji od dva međusobno povezana dijela. Prvi dio tvore autorski radovi dizajnera nagrađenih na kritičkoj retrospektivi hrvatskog dizajna 040506 održanoj prošle godine u Rovinju. Dizajneri su postavljeni u situaciju “bez naručitelja”, u kojoj su se bavili okvirnom temom samopromocija vs. samointerpretacija. U tim radovima autori propituju vlastitu osobnost i intimu, proces dizajniranja ili se nastoje društveno angažirati proširujući projekte koje su već započeli.

Drugi se dio odnosi na izložbu radova iz novije povijesti i suvremenosti hrvatskog dizajna, prikazujući presjek radova u kojima je autor prisutan kroz svoj lik.

Kroz prožimanje radova nastalih posebno za ovu izložbu i prikaz teme autorefleksivnosti u hrvatskom dizajnu od početka sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća do danas željelo se reći da dizajn nije samo mišljenje o formi, nego i forma mišljenja. Razina na kojoj dizajner kroz svoj rad govori i autorski, iz “prvog lica” jedno je od mjerila kulturnog doprinosa njegovog rada. Specifični samorefleksivni radovi objedinjeni na izložbi Slika i prilika pokušaj su upućivanja upravo na tu širu, a u svakodnevnoj praksi često zanemarenu poziciju dizajna u kulturnom okolišu.

Kustosi: Maroje Mrduljaš, Sunčica Ostoić

Asistentica kustosa: Marta KišDizajneri nagrađeni na izložbi 040506 koji izlažu nove autorske radove izrađene na temu izložbe:
Dora Bilić/Tina Müller, Boris Ljubičić, Damir Gamulin, Željko Serdarević /Dragan Mileusnić, Maric Cilić, Rafaela Dražić, Nina Bačun/Roberta Bratović/Tomislav Mostaček

Dizajneri čiji su radovi odabrani za prikazivanje na izložbi:
Goran Trbuljak, Boris Bućan, Gorki Žuvela, Željko Borčić, Greiner i Kropilak, Stanislav Habijan i Danijel Žeželj, Boris Ljubičić, Bachrach&Krišofić, Aleksandar Kovač i Damir Bralić, Damir Gamulin, Lina Kovačević.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook