Frakcija 1996. – 2010.

Objavljeno: 13.04.2010.

U četvrtak, 15. travnja 2010. u 19 sati, u HDD galeriji otvara se izložba pod nazivom "Frakcija 1996. - 2010.". Izložba ostaje otvorena do 8. svibnja.

Časopis za izvedbene umjetnosti FRAKCIJA u izdanju Centra za dramsku umjetnost jedan je od najdugotrajnijih publicističkih projekata u Hrvatskoj, ne samo u nezavisnoj kulturi, nego i u području kulturnih časopisa općenito. Započeta iz potrebe artikulacije teorijsko-kritičke platforme za suvremene tendencije u izvedbenim umjetnostima, Frakcija je aktivno gradila kontekst za novu i aktualnu umjetnost te pružila podršku cjelokupnoj nezavisnoj sceni u Hrvatskoj što je, pogotovo u devedesetima, značilo i opzicijsku političku opciju i otpor prema dominantnim kulturnim politikama.

Projekt se urednički mijenjao i u ranijoj fazi je koncipiran kao tematski heterogeni magazin koji je promovirao istaknute protagoniste i zbivanja na sceni. S vremenom Frakcija se sve više okreće prema interdisciplinarnom pristupu, i snažnijem naglasku na teorijskim istraživanjima. Te mijene prati i dizajn časopisa. Štoviše, dizajn uredništvo shvaća kao integralni dio projekta koji je Frakciji pripomogao u izgradnji reputacije sadržajno progresivnog, internacionalno relevantnog, te, konačno – oblikovno poželjnog kulturnog časopisa. U dizajnu Frakcije do sada se okušalo troje autora i autorskih grupa: Igor Masnjak, CavarPayer i Laboratorium, i svi oni su magazinu/časopisu pristupili na sasvim drugačije načine između kojih praktički i ne postoji ikakva estetska ili konceptualna poveznica osim imperativa da pojavnost časopisa rezonira s aktualnim kulturnim trenutkom.

Frakcija je bila svojevrsni eksperimentalni laboratorij za istraživanje časopisne forme, a u njenom dizajnu su se odražavale aktualne tendencije na hrvatskoj dizajnerskoj sceni. Frakcija nije opterećena komercijalnim datostima i sasvim je neovisan projekt u smislu donošenja odluka, a njen ritam izlaženja ostavlja dovoljno vremena za eksperiment što je dizanerima dalo priliku da do krajnosti dovedu svoje zamisli i ne budu opterećeni izdavačkim standardima i normativima. Tako se dizajn Frakcije kretao od dizajnerski vrlo pismenih rješenja Masnjaka koji je vrlo predano propitivao različite žanrovske teme, preko radova CavarPayer koje spadaju u najradikalnije radove na hrvatskoj dizajnerskoj sceni do "nove urednosti" Laboratoriuma koji je oblikovao i atipični i vjerojatno konceptualno najzanimljiviji broj Frakcije (br. 32-35). Dizajneri su uživali kreativnu slobodu, a upravo je jedna specifična vitalnost i gotovo naivna spremnost Frakcije na upuštanje u neistražene publicističke forme vrijedan kulturni doprinos koji je lokalna ograničenja, ali i prednosti periferne hrvatske sredine preveo u internacionalno relevatan projekt.

Maroje Mrduljaš


Kustos izložbe: Maroje Mrduljaš
Autori izložbe: Ivana Ivković (glavna urednica Frakcije), Maroje Mrduljaš, Dejan Dragosavac Ruta
Suradnici: Ivan Slipčević (fotografija), Jasna Zmak, Marko Kostanić, Una Bauer

Rad Galerije podržava Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

HDD galerija, Boškovićeva 18, Zagreb
Radno vrijeme galerije:
radnim danom od 10-20 sati, subotom od 10-15 sati, nedjeljom zatvoreno


Sponzor tiska: Cerovski Print Boutique
Sponzor postava: Kvik d.o.o.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook