Porculanski sjaj socijalizma

Objavljeno: 30.03.2010.

U Muzeju za umjetnost i obrt trenutno je u tijeku izložba vrhunski dizajniranih proizvoda hrvatske porculanske industrije nastalih u razdoblju od pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Servis za jelo Triennale, Marta Šribar, 1957.

Vaze, Jelena Antolčić, 1958.

Servis za crnu kavu Pingvin, Anica Kuhta Severin, 1963.-65.

Servis za crnu kavu Vivien, Dragica Perhač, 1970.

Riječ je o javnosti dosad uglavnom nepoznatim proizvodima zaprešićke tvornice Jugokeramika  (današnji Inker), najveće tvornice keramičke industrije u bivšoj državi, koja je ovih dana zatvorila vrata svog Pogona porculana.

Velikom donacijom tvornice Inker 2009. godine Muzej je došao u posjed oko 400 predmeta uključujući i dijelove servisa visoke oblikovne kvalitete, te bogate popratne dokumentacije (originalnih skica i nacrta). Izložbom predstavljeni radovi datiraju od 1953. godine (primjerice, izložen je vjerojatno prvi tanjur koji je izašao iz tvorničkih peći) te obuhvaćaju tržišno uspješne servise i proizvode, probne serije, izvedbene nacrte, fotografije te skice proizvoda. Katalog i izložba opsegom obuhvaćaju više od dvadeset servisa te oko 160 pojedinačnih predmeta (zdjela, vaza, pladnjeva).

Priča o povijesti dizajna u Jugokeramici neminovno je i priča o povijesti industrijskog dizajna u Hrvatskoj, vječito razapetog između težnji i mogućnosti: kroz šezdeset godina postojanja tvornica je bila aktivan sudionik većine uspjeha (ali i neuspjeha) hrvatskog dizajna.

Tvornica Jugokeramika puštena je u pogon 1953. godine, a od samog osnutka u tvornici postoji dizajnerski odjel (Odjel prototipa). Kroz Odjel je prošao velik broj dizajnera no kreativnu jezgru Tvornice porculana gotovo četrdeset godina čine četiri vrhunske dizajnerice: Jelena Antolčić, Anica Kuhta Severin, Dragica Perhač te Marta Šribar.

Proizvodi Jugokeramike osvojili su više nagrada na domaćim i međunarodnim natječajima, a izloženi su, kao dio nagrađenog interijera, i na XI. Milanskom triennalu (1957.). Jugokeramikine dizajnerice redovito su i s uspjehom sudjelovale na nizu izložbi u zemlji i inozemstvu (Zagrebački saloni, slovenski BIO, međunarodne izložbe u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, SSSR-u, Turskoj... ).

Cjelovitost arhiva Jugokeramike - od skica i dokumentacije do proizvoda - izuzetna je rijetkost među domaćim tvrtkama, a materijal je od neprocjenjive vrijednosti za povijest industrijskog dizajna u Hrvatskoj. Mada je Jugokeramika tijekom čitavog svog postojanja dijelila probleme cjelokupne tadašnje industrije na području bivše države - zaštićena privreda, dirigirana proizvodnja, nepostojanje sustavne dizajnerske metode - dizajnerice Jugokeramike uspjele su u začuđujuće velikom broju proizvoda doseći visoku oblikovnu kvalitetu.

Pogon porculana Inkera zatvoren je u prosincu 2009. godine, a time su - kako se sada čini - čvrsto zatvorena vrata bilo kakvoj inicijativi za oživljavanje dizajna porculana u Hrvatskoj. Međutim, zahvaljujući ovoj donaciji te svojevrsnoj zakašnjeloj premijeri u Muzeju šezdesetogodišnja produkcija tvornice sačuvana je od zaborava i zasigurno čini vrijedan prilog upotpunjavanju slagalice povijesti hrvatskog dizajna.

Koraljka Vlajo, kustosica izložbe

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook